Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OTÁZKA TÝDNE: Jak cestovat v době covidové a nezbláznit se?

Autor: Katarína Kolíbalová, Radynacestu.cz | Vydáno: 17. 8. 2020 | Přečteno: 2103x

Barvy na semaforu přeskakují ze zelené na červenou a naopak. Někde hrozí karanténa, jinde od vás vyžadují formuláře či testy. Kdo se v tom má vyznat? Přečtěte si krátký článek o tom, jak rozumně cestovat v době covidové a proč jsem se sama nakonec do Alicante vydala. A ani na chvíli nezalitovala!

Naše specialistka Katarína KolíbalováNaše specialistka Katarína Kolíbalová

Každý, kdo miluje cestování, prožíval dobu omezení asi podobně – vyčkával, kdy omezení pominou a hranice se otevřou. Byla jsem na tom stejně, a tak jakmile začalo docházet k uvolňování restrikcí, neváhala jsem a koupila letenky do slunného Alicante.

Vlnu euforie však časem začaly nahlodávat pocity nejistoty s objevujícími se zprávami o narůstání počtu nakažených v mnoha zemích. Včetně Španělska, o němž se začalo mluvit jako o jedné z nejvíce postižených zemí... 

Cestovat, nebo necestovat?

Před plánovaným odletem jsme situaci dennodenně pozorně sledovali a bilancovali možnosti, resp. rizika spojená s cestou. Definitivní rozhodnutí padlo jen pár dní před odletem. Rozhodli jsme se letět.

K rozhodnutí nám pomohly tyto faktory:

  • Španělsko zůstávalo, navzdory nepříznivým zprávám, na semaforu stále v zelené barvě a cesta tam ani zpět nebyla ničím ohrožena. Podle dostupných informací se to v nejbližších dnech nemělo změnit.
  • Od letecké společnosti nebylo avizováno zrušení ani změna letu. Tranzit přes Rakousko, odkud jsme odlétali, nebyl také ničím omezen.
  • Byli jsme v kontaktu se známými přímo v Alicante, kteří nám pravidelně referovali, jak se situace vyvíjí. Ve srovnání s rizikovým Katalánskem se ohledně nákazy o Alicante mluvilo jako o „oáze klidu“.

Naše rozhodnutí cestovat se ukázalo jako správné. Vládní doporučení o vycestování, platný letecký řád a aktuální zprávy přímo z destinace přispěly k tomu, abychom po delší době konečně vyrazili na cestu.

A protože se jako specialistka CK Radynacestu.cz denně setkávám s mnoha dotazy našich cestovatelů a jako cestovatelka sama chápu, proč přicházejí, rozhodla jsem se sepsat několik rad a postřehů z cesty v době covidové.

V době, kdy není jednoduché rozhodnout se, zda vycestovat, díky neustále měnící se situaci.

1. Být informován

V Alicante bylo nutné se prokázat platným QR kódemV Alicante bylo nutné se prokázat platným QR kódem

Na letišti Schwechat neplatila v době naší cesty žádná omezení. Ze strany Španělska byl vstup podmíněn vyplněním tzv. Health Control Form (FCS) formuláře, na základě kterého se nám vygeneroval QR kód. Formulář bylo třeba vyplnit 48 hodin před odletem a na letišti v Alicante se prokázat QR kódem.

Následně nám pomocí termovizních kamer hromadně měřili teplotu. Při cestě zpět byli na letiště v Alicante vpuštěni pouze cestující s platným palubním lístkem. Tím se zamezilo výskytu mnoha lidí na jednom místě.

Pracovníci letiště v Alicante byli dobře organizovaní, a protože jsme o těchto kontrolách věděli, znamenalo to pro nás v podstatě nulové zdržení.

Je třeba si před cestou důkladně zjistit, která země vyžaduje jaké podmínky pro vstup. Tyto informace se dají dohledat na ministerstvech zahraničí jednotlivých zemí nebo je snadno a přehledně najdete na naší mapě Kam je možné cestovat.

Rada na cestu No. 1: 

Projděte si podmínky dané přímo pro konkrétní místo, kam zrovna míříte. Podmínky či zákazy se mohou lišit region od regionu nebo mezi pevninou a ostrovy jedné země.

2. Chránit sebe i své okolí

Vyznačené rozestupy na letištiVyznačené rozestupy na letišti

Roušky, které budou součástí cestování ještě nějakou dobu, jsme brali jako samozřejmost. Ty je povinné nosit na letišti i v letadle. Na obou letištích i na palubě měli roušky všichni disciplinovaně nasazené, pokud se našla výjimka, pověření pracovníci na to cestující upozornili.

Na letišti byly stojany s dezinfekčními přípravky doslova na každém rohu a na místech s vyšší koncentrací lidí byly vyznačeny odstupy. Cestujících na tato opatření navíc pravidelně upozorňují hlášení.

Rada na cestu No. 2:

Při nástupu do letadla, stejně tak při výstupu, nespěchejte a nechejte ostatní projít. Když půjdete mezi posledními, vyhnete se stání v davu.

3. Respektovat pravidla cílové destinace

Prázdná pláž v AlicantePrázdná pláž v Alicante

V době naší cesty (první polovina srpna 2020) byly ve Španělsku roušky povinné všude na veřejnosti s výjimkou pláží, restaurací a barů. Bezpečí u moře a v gastro zařízeních pak zajišťovaly odstupy minimálně na 1,5 metru. Můžeme zhodnotit, že tyto odstupy byly skutečně dodržovány poctivě.

Ne všude je možné dodržovat odstup a vyhnout se davu. I když jste při procházce městem a návštěvě památek obezřetní, stále se najdou situace, kdy se v davu ocitnete. Na přechodu pro chodce, u stánku v lokální tržnici nebo když si, tak jako 10 lidí před vámi, chcete koupit tu slavnou zmrzlinu...

Rada na cestu No. 3:

Při plánování cesty se zaměřte na méně frekventovaná místa a časy. My jsme si například užívali vylidněné město a pláže, když se domácí vybrali na zaslouženou siestu.

4. Omezení proměnit na výhody

Vytěžte z vaší cesty co nejvíceVytěžte z vaší cesty co nejvíce

Vše zlé je k něčemu dobré. Z více stran už zaznělo, že cestování v době covidové zvědavým cestovatelům otevírá notoricky zalidněná místa tak, jak je neznají. Bez davů turistů mají úplně jinou atmosféru.

Tenhle příjemný důsledek můžeme potvrdit i za Alicante. V době plné omezení netřeba zoufat, ale situaci brát tak, jak je, a snažit se objevit a vytěžit z ní možnosti, které přináší. 

Rada na cestu No. 4:

Buďte flexibilní. Pokud je muzeum, které jste plánovali navštívit, zavřené, naplánujte si místo toho výlet do nedaleké vesničky a nasávejte místní atmosféru. Neplánovanou změnou programu můžete narazit na autentičtější zážitky!

5. Cestujme zodpovědně

Užijte si i vy výhled z letadlaUžijte si i vy výhled z letadla

Nacházíme se v době, kdy k cestování třeba přistupovat zodpovědněji než kdykoliv předtím. Nic však není beznadějné. S čistým svědomím můžeme konstatovat, že jsme se při této cestě necítili více ohroženi než doma a náš výlet jsme si naplno užili.

I když jsou prognózy různé, nikdo nedokáže předpovědět, jak se bude situace ve světě vyvíjet. Pokud budeme pečlivě sledovat nařízení, respektovat pravidla, chránit sebe a své okolí, cestování si odpírat nemusíme.

Vždyť právě nepředvídatelnost dodává cestování tu správnou dávku dobrodružství!

Pokud se však potřebujete opřít a mít pocit jistoty, pak se obraťte na nás a my vše zařídíme tak, aby vaše dovolená klapla a nepřišli jste o žádný z vysněných zážitků, ale naopak si přivezli mnohé další. Vyberte si z mnoha termínů zájezdů na tento i příští rok, kdy navíc přibyla spousta novinek


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024