Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

ŽENY, KTERÉ ZMĚNILY DĚJINY: Mary Kingsley – laskavým přístupem proti předsudkům

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 5. 4. 2022 | Přečteno: 607x
Téma: Ženy

19. století – století páry nebo také evropské století. Doba průmyslového vzestupu, krvavých bitev o koloniální nadvládu, a především období absolutní dominance evropských států na světovém poli. Smýšlení o původních obyvatelích v podstatě všech ostatních kontinentů bylo hodně nelichotivé, mnohdy plné opovržení. Výjimky se ale našly i tehdy. Byli lidé, kteří skrze poznání došli k pochopení. Jedním z nich byla také kurážná cestovatelka Mary Kingsley, britská zdravotní sestra, která ukázala, že laskavostí můžeme dokázat více než silou.

Mary Kingsley na poštovní známceMary Kingsley na poštovní známce

Dcerou cestovatele 

Mary Kingsley se narodila v roce 1862 v Londýně do finančně zajištěné rodiny. Její otec George, povoláním lékař, byl vášnivý cestovatel. Během života navštívil Španělsko, Polynésii, Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Nový Zéland a Austrálii. Matka byla služebnou, kterou si George vzal poté, co s ním otěhotněla. V domácnosti Kingsleyových se nacházela obrovská knihovna čítající snad všechny cestopisné knihy své doby. Mary je od dětství s radostí četla a velice se těšila, že až dosáhne dospělosti, vydá se na vlastní cesty. 

Sen se odkládá, rodina má přednost

Mary se stala zdravotní sestrou a doufala, že bude moci léčit pacienty po celém světě. Bohužel oba rodiče ve stáří potřebovali péči 24 hodin denně, Mary tak musela zůstat doma a starat se o ně. Manželé Kingsleyovi zemřeli pár měsíců od sebe roku 1892. Mary s bratrem zdědili napůl 8 600 liber (pro představu, dnes by taková suma odpovídala asi 1 164 260 librám, tedy cca 35,5 milionu Kč), Mary se tak ve 30 letech konečně mohla zcela oddat svému snu a vyrazit do světa. 

Západní Afrika

Sierra LeoneSierra Leone

Jako první cíl své cesty si zvolila Kanárské ostrovy, odkud brzy vyplula vstříc Africe. Její kroky zamířily do Sierry Leone – tímto činem vytřela zrak většině Evropy; nebylo zvykem, aby žena cestovala sama, natož do Afriky. V západní Africe spousta cestovatelů onemocněla místními chorobami a už se nikdy nevrátila. Po čtyřech měsících se ale Mary bez úhony vrátila domů a rok nato se vydala do západní Afriky znovu. 

Mary Kingsley byla mimořádně odvážná. Sama se vydávala do oblastí, které dosud žádný Evropan nenavštívil. Sbírala vzorky rostlin, hmyzu, popisovala krajinu, zvířata i obyvatelstvo. Postupovala metodicky a dělala vše pro to, aby ze svých cest mohla napsat knihu, která pomůže lidem v Evropě otevřít oči a zbavit se strachu z Afričanů. Její výzkum byl mnohými později považován za významný antropologický počin. Vše se snažila řešit s respektem k místním a s laskavostí. Místním nabízela pomoc, především v oblasti ošetřovatelství, nechodila ozbrojená (narozdíl od cestovatelů mužů).

Celoživotní dílo

Tímto svým postojem byla pro Evropany nepochopitelným úkazem; bez ochrany se setkala s krokodýli, leopardy i kanibaly. Tato neohrožená a silná žena obchodovala s místními, měnila evropské šátky a kravaty za místní šperky a získala si tak um v obchodování, díky kterému si mohla začít sama vydělávat na živobytí. Ze svých cest sepsala a vydala Mary Kingsley dvě knihy: Travels in West Africa (1897) a West African Studies (1899). Ve svých knihách nejenže vysvětlila mnohé dosud nechápané životní zvyky a rituály Afričanů, ale také vyrazila Evropě dech otevřenou kritikou misionářských akcí v Africe a koloniální správy. Přála si britský přístup založený na spravedlnosti a respektu k domorodým institucím, nikoliv na vnucování cizího systému – založeného na spolupráci ve vzájemný prospěch, nikoliv na vykořisťování.

Nešťastný konec

Búrská válkaBúrská válka

Mary Kingsley se do Afriky naposledy vydala v březnu 1900. Tentokrát ale zamířila na jih Afriky, kde zuřila búrská válka, a Mary tam jela jako ošetřovatelka. V zákopech se šířil tyfus, který nakonec postihl i samotnou Mary. Netrvalo to dlouho a tyfu ve svých 37 letech podlehla. Během života si ale vybudovala takovou pověst, že její smrt vzbudila skutečný šok a psali o ní snad všechna britská periodika – zemřela totiž žena, která se nebála mužského světa, ale nezapomínala u toho býti ženou.

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024