Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Premiérová Gruzie vyprávěla příběh diktátora, voněla po koňaku a velkých zážitcích

Autor: Lenka Drastichová, Radynacestu.cz | Vydáno: 28. 3. 2024 | Přečteno: 1266x
Téma: Fotoreportáž, Gruzie

Jak dopadl premiérový zájezd do Gruzie a co vás s Radynacestu čeká na těch dalších? Průvodkyně Lenka Drastichová všechno podrobně zaznamenávala a teď vám přináší svou autentickou fotoreportáž ze země, kterou jsme my Češi stále naplno neobjevili. Pojďme to změnit. Další termíny zájezdu To nejlepší z Gruzie + TAJEMNÉ HORSKÉ KLÁŠTERY + VÝROBA KOŇAKU A VÍNA už se plní! 

Před společným obědem ve vinném sklepě nedaleko skalního města VardziaPřed společným obědem ve vinném sklepě nedaleko skalního města Vardzia

S lehkou nervozitou jsme opouštěli Prahu. Přece jen tohle byla pro Radynacestu premiérová cesta do Gruzie, a tak se člověku honí hlavou spousta věcí a přeje si, aby vše dopadlo na jedničku. Hned po příletu to tak ale nevypadalo. Přivítalo nás totiž deštivé počasí. Místní odborník nás ovšem ujistil, že tam, kam jedeme, bude hezky. A víte co? Bylo!

Po příletu nás čekalo deštivé počasí, to se ale vzápětí změniloPo příletu nás čekalo deštivé počasí, to se ale vzápětí změnilo

První den nás čekala prohlídka města Tbilisi a pevnosti Narikala na skalnatém výběžku nad městem.  

Pohled z pevnosti Narikala na staré město a na starodávném, ale stále funkční lázně SulfurPohled z pevnosti Narikala na staré město a na starodávném, ale stále funkční lázně Sulfur

První výhled na Tbilisi z prostranství před chrámem Metekhi, pod námi řeka Kura, staré město i moderní architektura posledních desetiletí... Jednoduše skvělý zážitek. 

První výhled na město z útesu chrámu MetekhiPrvní výhled na město z útesu chrámu Metekhi

Východní fasáda chrámu MetekhiVýchodní fasáda chrámu Metekhi

Návštěva gruzínského národního muzea byla pro naše cestovatele nakonec ještě zajímavější, než jsem očekávala. Zlaté předměty z dob království Kolchidy jsou opravdu unikátní. Vidět jsme mohli při toulkách také exteriéry nejstaršího kostela v Tbilisi nebo sluncem dokreslené interiéry katedrály Sioni. 

Katedrála SIONI v Tbilisi s kouzelným paprskem světlaKatedrála SIONI v Tbilisi s kouzelným paprskem světla

Bazilika Panny Marie Ančischati - nejstarší kostel v TbilisiBazilika Panny Marie Ančischati - nejstarší kostel v Tbilisi

Výroba koňaku byla TOP! Paní Tamara byla skvělá průvodkyně, bylo vidět, že to je její srdcovka a  ochutnávka byla samozřejmě taky super. Až jsme se tam zdrželi déle, než jsme chtěli :)

Ochutnávka koňakuOchutnávka koňaku

Zdejší dobroty pocházejí z darů přírodyZdejší dobroty pocházejí z darů přírody

Pak následoval přesun do restaurace na večeři s hudebním programem. Jídlo a víno bylo výborné, měli jsme možnost ochutnat několik jídel, ryby, vepřové, dušené hovězí i kuřecí s česnekovou omáčkou.

Společná večeře s hudebním programemSpolečná večeře s hudebním programem

K tomu folklórní vystoupení hudební i taneční a na závěr taneční zábava. Většina skupiny se zapojila do tance, takže tančili 80letí i 18letí. Tak jsme si to skvěle užili.

Ukázka tancůUkázka tanců

Další dny jsme prozkoumali nejvýznamnější historické a náboženské památky včetně skalního města Uplisciche.

Návštěva skalního městaNávštěva skalního města

No a krátká zastávka patřila také Stalinovu rodišti, malebnému městečku Gori.  

Stalinův rodný důmStalinův rodný dům

Soukromý vagón diktátora Stalina v GoriSoukromý vagón diktátora Stalina v Gori

Hlavně jsme se však v regionu Kachetie seznámili se zdejší unikátní technologií výroby vína ve speciálních hliněných nádobách zvaných kvevri. Návštěva dílny, kde se tyto nádoby vyrábí již čtvrtou generaci, byla moc zajímavá a zakončena příjemnou ochutnávkou jak vína, tak místní pálenky – čači

Seznámili jsme se s místní výrobou vínaSeznámili jsme se s místní výrobou vína

No a pozdní oběd ve vinném sklípku neměl chybu. Věděli jste, že výroba v této oblasti se datuje do doby před 8000 lety?

Pozdní oběd ve vinném sklípkuPozdní oběd ve vinném sklípku

Opouštíme hlavní město a po Gruzínské vojenské cestě míříme na sever do míst, kde byl dle legendy přikován bájný Prométheus, do okolí hory Kazbek. Velký Kavkaz si na nás připravil zkoušku ve formě zimního počasí. Mraky, sníh, teplota kolem nuly. Přesto jsme se vydali na výstup ke kostelu Gergeti, který se stal jedním ze symbolů Gruzie. To, co jsme měli štěstí vidět, dává tušit nádheru těchto hor a přírody.

Okolí hory KazbekOkolí hory Kazbek

Další den jsme pokračovali na jih do lázeňského městečka Borjomi.

Lázeňské městečko Borjomi, odkud se vyvážela minerální voda do celého SSSR, i za jeho hraniceLázeňské městečko Borjomi, odkud se vyvážela minerální voda do celého SSSR, i za jeho hranice

Den jsme zakončili prohlídkou pevnosti Rabat, která je příkladem náboženské tolerance. Najdete tu mešitu s křesťanskými prvky a v přilehlém městečku svatostánky všech zdejších náboženství. 

Achalcichská pevnost Rabat - příklad náboženské tolerance a soužití několika různých náboženství v jednom městěAchalcichská pevnost Rabat - příklad náboženské tolerance a soužití několika různých náboženství v jednom městě

Poslední den nás ještě čekalo skalní město Vardzia a pak už odlet domů.

Skalní chrám VardziaSkalní chrám Vardzia

Děkujeme, krásná Gruzie. Snad se brzy vrátíme. A vy můžete s námi. Příští zájezd To nejlepší z Gruzie + TAJEMNÉ HORSKÉ KLÁŠTERY + VÝROBA KOŇAKU A VÍNA už pro vás máme připravený! 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024