Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Maďarsko s Vláďou Šmehlíkem, požitkářem, který vás nenechá naletět

Autor: Vladimír Šmehlík, Radynacestu.cz | Vydáno: 24. 6. 2019 | Přečteno: 1295x
Téma: Fotoreportáž, Maďarsko

Maďarsko? To ani není stát, ale spíš jen takový pocit. Jazykově osamocená země, ve které nikdy nevíte, jestli jste ještě, v nám tolik blízké, střední Evropě nebo už na Balkáně. Takhle o své oblíbené zemi mluví průvodce Vláďa Šmehlík, který pro vás zájezd To nejlepší z Budapešti zaznamenal na fotkách a ve vtipné, zcela autentické, reportáži. 

Pompézní, a přesto trochu ušmudlaná Budapešť dostane každého milovníka architektury, umění a historie. Vedle zázraků maďarské kuchyně a faency streetfoodu z celého světa vám tady bez rozpaků naservírují gastronomické peklo, jak z nejhoršího snu raných devadesátek. 

Jakoby Budapešť přešlapovala mezi ryzí autentičností a minovým polem vyskládaným z klasických turistických pastí, do kterých se chytit určitě nechcete. A věřím, že se mnou se minám vyhnete určitě.

Matyášův chrámMatyášův chrám

Prohlídku Budapešti začínáme u Matyášova chrámu a Rybářské bašty, odkud jsou skvělé výhledy na pešťskou stranu Dunaje.

Socha sv. ŠtěpánaSocha sv. Štěpána

Svatý Štěpán tady má dobrý výhled a svou zemi tak má dokonale pod kontrolou.

Budapešťské tramvajeBudapešťské tramvaje

Po městě se s oblibou přesouváme místní hromadnou dopravou. V Budapešti metrem nebo tramvajemi. Jakmile ovládnete automat na jízdenky a zorientujete se v jednoduchém dopravním systému města, tak máte vyhráno a můžete se po metropoli na Dunaji pohybovat jako doma. Za zmínku určitě stojí, že zdejší odbavovací systém na vás promluví hezky slovensky.

Plavba po DunajiPlavba po Dunaji

Večerní plavba po Dunaji nemá chybu. Všechny hlavní památky města jsou krásně nasvětleny, do toho hraje Strauss a Brahms a pivo i víno teče proudem. Tohle je královský hrad v Budíně a na dalším obrázku Alžbětin most, tedy most císařovny Sisi.

Městečko SzentendreMěstečko Szentendre

Z rušné Budapešti utíkáme do městečka Szentendre, kde zevlujeme v místních uličkách. Užíváme si klid a kávu.

Most Marie ValérieMost Marie Valérie

Nevynecháme ani Ostřihom a největší svatostánek v zemi. Na mostě Marie Valérie uděláme i dva kroky za hranici a rázem se ocitáme na Slovensku.

Ostřihomská bazilikaOstřihomská bazilika

Tak tohle je místo, kde pražský biskup svatý Vojtěch požehnal svatému Štěpánovi a přivedl tak křesťanství do Uher.

Národní park HortobágyNárodní park Hortobágy

Zamířili jsme na východ země, v národním parku Hortobágy nám pršelo, ale v hospodě, tedy klasické maďárské Csárdě, nám to ani nevadilo.

Gulášovka? Nebo raději zelné listy?Gulášovka? Nebo raději zelné listy?

Guláš nebo gulášovka? Klasický gastronomický rozpor mezi maďarskou a českou kuchyní mnozí vyřešili tím, že si dali plněné zelné listy nebo některou ze sladkovodních ryb.

Hudba, tanec a jde se na to!Hudba, tanec a jde se na to!

Když Csárda, tak čardáš, tentokrát ve vlastním podání. Když totiž s sebou vezete kus olomoucké filharmonie, tak i místní kapelmeister od cikánské cimbálovky zjihne a milerád půjčí vlastní housle.

RábRáb

Všudypřítomné baroko. Ráb je hlavním městem barokního stavitelství v Uhrách. Celé centrum města bylo postaveno ve stylu vrcholného baroka, vedle chrámů tak můžete obdivovat i nespočet paláců a malebných měšťanských domů. Tady naše pouť pro tentokrát končí. Na podzim vyměníme Debrecín za Tokaj a Eger, protože vína a termálů není nikdy dost.

Ochutnávka rybí polévkyOchutnávka rybí polévky

Rybí polévka halászlé chutná skvěle, aby taky ne, sumec z polévky ještě před chvílí plaval v Mošoňském Dunaji.

Průvodce Vláďa ŠmehlíkPrůvodce Vláďa Šmehlík

Takhle vypadá spokojený průvodce, to ráno, kdy se probudí v Tokaji a nebolí ho hlava z ochutnávky vína, kterou večer předtím absolvoval ve vinařství Hímesudvar.

Zajeďte si pro spokojený výraz do Maďarska s námi! Na výběr máte z mnoha programů i průvodců, tak se potkejme na zájezdu do Maďarska třeba už za pár týdnů!

Vladimír Šmehlík

Vladimír ŠmehlíkPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024