Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z NORSKA: Je tu o dost méně cizinců, ale turismus se nehroutí, říká Joachim

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 3. 8. 2020 | Přečteno: 879x

Joachim žije už 13 let v norském Trondheimu. Koronavirus mu do života zasáhl tak, že už čtyři měsíce pracuje z domova. Moc si s tím hlavu neláme, stejně jako se norský turismus nehroutí z nedostatku návštěvníků. Návštěvnost totiž zastanou sami Norové, kteří teď „ven“ moc nemohou. Přesto je ve městech klid a příroda na své kráse za těch pár měsíců nic neztratila. Naopak. Je tu ale něco, co by vás na cestě mohlo překvapit?

Joachim si užívá zimních radovánekJoachim si užívá zimních radovánek

1. Kde a jak dlouho žiješ a co v zemi děláš?

13 let žiju v Trondheimu a 8 let tady pracuji jako konzultant pro výstavbu dálniční sítě.

2. Jak se ti v souvislosti s koronavirem změnil život?

Poslední 4 měsíce pracuji z domu, ale v srpnu se vracíme zpět do kanceláří. Pandemie mi osobně nezpůsobila žádné zásadní změny, mám dobré podmínky pro práci z domu, takže si nemůžu stěžovat. Během března a dubna jsem se moc nestýkal s přáteli a nechodil do společnosti.

Jediné omezení, které platí v Norsku stále, je omezení počtu lidí na akcích na maximálně 200, což platí pro všechny typy událostí. Omezeno je také cestování lidí ze zahraničí do Norska.

3. Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? Vidíš nějaké rozdíly?

Norové rádi tráví čas se svými blízkými a navštěvují se s přáteli, organizují spolu různé aktivity, cvičí a chodí do přírody na procházky nebo túry.

Od března do poloviny května byly zavřené všechny tělocvičny, fitcentra apod. a bylo zakázáno shromažďování více jak pěti osob najednou. Lidé se tak přesunuli ještě více do přírody, kde mohli aktivně trávit svůj čas.

4. Jsou nějaká opatření či omezení, která v zemi trvají dodnes? Na co bychom se měli připravit? A jak je na tom turismus v lokalitě, kde žiješ? 

Zahraniční turisté jsou pro Norsko velice důležití. Pochopitelně se celé odvětví turismu po uzavření hranic vládou obávalo o příjmy a vůbec existenci celého odvětví.

Tím, že Norové nemůžou vycestovat za hranice (od července už máme dovoleno, ale stále jen některé země), o hodně více místních tráví dovolenou v naší zemi.

Takže vlastně turismus celkově si vede podobně dobře jako předtím, i když je tu o dost méně cizinců než běžně.

5. Myslíš si, že je cestování do Norska v současné chvíli bezpečné?

Norsko je určitě bezpečnou zemí, do které lze bez obav vycestovat. Máme jednak malý počet nakažených, a hlavně dodržujeme bezpečnostní rozestupy v MHD a na veřejných místech. Jsme v tomhle ukáznění. 

Města jsou klidnější a příroda na své kráse nic neztratila. Jestli jste o Norsku uvažovali, pak bude letošní podzim dobrou volbou.

Zkuste to s Radynacestu.cz a jejími průvodci třeba už v září se zájezdem To nejlepší z Osla + PŘÍRODA OBLASTI NORDMARKA


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024