Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKCE: Cestovatelské kino - Kanadu projel stopem od Atlantiku po Pacifik!

Autor: Zuzana Sotáková, Radynacestu.cz | Vydáno: 4. 11. 2019 | Přečteno: 791x

Divoká jako medvěd grizzly, ostrá jako led a hustá jako javorový sirup. Cestovatelské kino se v pondělí 4. listopadu v pražském kině Lucerna vydá do země, kterou kdysi ovládla největší zlatá horečka. S cestovatelem Tomášem Grimem se návštěvníci ocitnou na pobřeží Atlantiku s pár drobnými v kapse a spolu se prostopují až k Pacifiku. Na 7 500 kilometrů dlouhé cestě je čekají prérie, pouště, Skalnaté hory, hipísácká „doupata“ a vancouverské bary.

Cestovatelské kino, tentokrát o KanaděCestovatelské kino, tentokrát o Kanadě

Kdy jste se dostal do Kanady? Čím vám tato země učarovala?

Tomáš Grim: Ať je promítání trošku interaktivnější, nechám diváky rok mé cesty po Kanadě hádat – z obrázků by to i mohli poznat. (úsměv) Strávil jsem tam dva měsíce. Podle mých zkušeností je to docela optimální střední cesta mezi příliš krátkou návštěvou, kdy získáte o dané zemi zkreslené představy, a dlouhodobým pobytem, kdy se utopíte v detailech, a nakonec nevíte, jak tu zemi vůbec popsat, i když vám skutečně učarovala.

Na co se budete soustředit ve své přednášce?

Tomáš Grim: Na setkávání. S lidmi, s krajinou i s kulturou.

Kanada je druhou největší zemí světa. Jaké jsou rozdíly například mezi západním a východním pobřežím?

Tomáš Grim: Dramatické! V lidech – v jejich vstřícnosti a přátelskosti. V krajině – to zná každý z atlasu ze základní školy, ale velmi silný zážitek je i ta zdánlivá „vata“, tedy nekonečné pláně střední Kanady. Ty oddělují bez nadsázky divoký západ od staromilsky evropského východu. Místy tam i poutník cestuje v čase.

Kanada patří mezi nejkrásnější země, co se přírody týká. Souhlasíte?

Tomáš Grim: Že budou Kordillery, se zvláštním zřetelem Skalnaté hory, pecka, jsem čekal – a v promítání je samozřejmě nevynechám. Snad ještě silnějším zážitkem ale byla setkávání s lidmi na cestě, hlavně na ostrově Vancouver, a pak na přesně opačném konci Kanady, v Novém Skotsku.

Na co by se měli cestovatelé připravit, když se rozhodnou poznávat Kanadu?

Tomáš Grim: V druhé největší zemi světa je odpověď nasnadě: vzdálenosti jsou spíš monstrózní než jen obrovské. Jinak je Kanada, pro každého, kdo byl například v tropech či na dalekém severu, země vyloženě evropsky familiární, žádná „exotika“ se nekoná.

Pokud chce turista v Kanadě zažít něco ne mainstreamové a možná i trochu adrenalinové či dobrodružné, kam by se měl vydat?

Tomáš Grim: Pro mě není dobrodružství o tom, „kam“, ale „jak“: Kanadu jsem projel stopem od Atlantiku po Pacifik. A pak znovu zpět. 15 000 km „on the road“. O adrenalin nebyla nouze. Pověstnou třešničku na dortu pak obstarala nefalšovaná automobilová honička, nebo spíš útěk před partou drogových dealerů na předměstí Vancouveru…

Tomáš Grim procestoval přes 70 zemí všech 7 kontinentů a na cestách v zahraničí strávil téměř 7 let. Jako hlavní smysl svého bytí vidí popularizaci přírody, „cizích“ kultur a jiných podivností pro veřejnost. Činí tak od svých 16 let formou článků, přednášek a mediálních vystoupení. Je spoluautorem knihy, která vyšla ve čtyřech jazycích (kromě češtiny) a získala prestižní cenu „Nejlepší ptačí kniha roku 2017“. Na jeho promítáních „hlavně nesmí býti smutno“ a návdavkem se můžete i něco dozvědět!

Kdy: 4. 11. (pondělí)

Start: 20:30 hod.

Vstupenky: bit.ly/Kanada0411

Event: https://www.facebook.com/events/2390635134306811/


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024