Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKCE: Cestovatelké kino - Co je na Thajsku návykové a čím vás výlet do chudé země obohatí?

Autor: Zuzana Sotáková, Radynacestu.cz | Vydáno: 10. 1. 2020 | Přečteno: 828x

Cestovatelské kino míří do Thajska. Místní kuchyně, všudypřítomné palmy, teplo, milí lidé, vodopády, krásné pláže, čerstvý kokos i svobodná jízda na skútrech jsou návykové. Země slonů, orchidejí a svobody se vám otevře v rámci další akce už v pondělí 13. ledna v pražském kině Lucerna.

Cestovatelské kino, tentokrát o ThajskuCestovatelské kino, tentokrát o Thajsku

Tropické království, ve kterém není nouze o zážitky. Ať už jde o božské pláže a kouzelné zátoky, pestrobarevné národní parky, čilé plovoucí trhy, anebo nespočetné množství chrámů, v Thajsku je pořád co objevovat! Cestovatelka Barbora Vacková vezme návštěvníky na autentický výlet, během kterého si užijí okouzlující i extrémní zážitky, dost se nasmějí a dozvědí. A CK Radynacestu.cz je opět hrdým partnerem této výjimečné akce. 

Přečtěte si krátký rozhovor s Bárou na téma její oblíbené země. 

O Thajsku se mluví i jako o zemi úsměvů. Je tomu opravdu tak?

Barbora Vacková: Působí tak. Thajci jsou totiž velmi milí, úslužní a žádný pozdrav s úklonou není bez úsměvu.

Čím to je?

Barbora Vacková: Nabízí se jednoduché vysvětlení vycházející z jejich staré buddhistické tradice, která je v místních hluboko zakořeněná. Ovšem jedna dáma mi pověděla i jiné vysvětlení.

Za svůj úsměv vděčí pořádné dávce chilli v jídle. Cestovala po Evropě a měla pocit, že chřadne, protože nenarazila na pořádně pálivé jídlo. Až zpátky doma byla šťastná, protože si mohla okořenit život. (úsměv)

Jak a kdy jste se seznámila s Thajskem? Byla to, jak se říká, láska na první pohled?

Barbora Vacková: Navštívila jsem ho před třemi lety. U mě to byla spíš láska k celé jihovýchodní Asii. Při každé cestě jsem se podívala trochu jinam: Vietnam, Filipíny, Indonésie a Thajsko. Místní kuchyně, všudypřítomné palmy, teplo, milí lidé, vodopády, krásné pláže, čerstvý kokos i svobodná jízda na skútrech je návyková!

O krásy Thajska, které jsou balzámem na duši cestovatele, určitě není nouze. Co doporučujete jako must see?

Barbora Vacková: Doporučuji se nezdržovat dlouho v hektickém Bangkoku a vyzkoušet si spíše klid na malých ostrovech u Krabi i Phuketu. To byl pro mě opravdový balzám, když jsme se sami procházeli po plážích, objevovali kaučukové lesy, v noci viděli tisíce létajících světlušek, šnorchlovali nebo si jen povídali s místními.

Jaké zvyky či tradice se v Thajsku dodržují?

Barbora Vacková: Jsou ovlivněné tím, jestli žijí lidé ve velkoměstě či na malém ostrově. Převážně dodržují buddhistické tradice, ale jsou tu i celé muslimské vesnice. Ať už jsou ale jakéhokoliv vyznání, jídlo je pro ně něco jako každodenní rituál, při němž se setká celá rodina, někdy pozvou i sousedy, známé nebo i neznámé jako nás.

Čím se živí domácí a jak například tráví svůj volný čas?

Barbora Vacková: To je velmi různorodé. Na malém ostrově u Krabi se lidé živí hlavně cestovním ruchem a rybolovem. Mají své malé obchůdky, bistra, nabízejí masáže, pronájem skútrů či vás svezou kamkoliv na lodi. Ačkoliv na pevnině uvidíte spoustu rýžových polí, na celém ostrůvku Koh Jum jsme narazili pouze na jednoho farmáře, kterému se ostatní smáli, že se jen živí vypěstovanou zeleninou a ovocem divoké opice.

Proto ostatní nefarmaří, že by jim to opice stejně rozkradly. Bangkok je metropole jako každá jiná, takže narazíte na různorodé povolání přes podnikatele, lidi v oblecích, skvělé fotografy, švadlenky, turistické průvodce, čističe bot, dohazovače.

V čem se tato země podle vaší zkušenosti nejvíce liší od Česka anebo Evropy?

Barbora Vacková: Já osobně jsem nejvíce viděla odlišnosti v přírodě, v rozdílné architektuře i ve způsobu stolování. Asi se v Česku jen tak neprojdeme po deštném pralese a nevyhýbáme se jedovatým hadům, nejezdíme na skútrech mezi palmami a neobdivujeme všudypřítomné buddhistické chrámy.

V místech, kde jsou obvyklé ohromné jednorázové přívaly deště, mají postavené dřevěné domy na vysokých kůlech. Prvně jsem myslela, že je to obrana proti krysám, ale slouží to proti rychlým záplavám.

U stolování s místními jsme seděli na zemi, jedli všechno rukama, nabírali si to z různých misek a jedli jsme třeba vajíčka „natvrdo“, která se uvařila zahrnutím do horkého písku. Slovy jsme si nerozuměli, ale úsměvem ano. Takže lidsky máme k sobě všichni blízko, ať už v Evropě, tak i v Thajsku.

Barbora Vacková

Její vášní je cestování, překonávání svých limitů a sbírání pestrých zážitků. Na přednáškách #historkyzcest komickou formou povídá o zážitcích z cest, kdy trénuje odvahu, hecování se i zvládání cestovatelských průšvihů.

Má za sebou procestovaných téměř 40 zemí. Vyráží letadlem, stopem i na koloběžce. Bára pracuje jako lektorka v GrowJOB institutu a osobního rozvoje Konec prokrastinace. Před šesti lety založila prestižní konference Leadership Praha a Leadership Brno.

Kdy: 13. 1. (pondělí)

Start: ve 20:30 hod.

Vstupenky: bit.ly/Thajsko1301

Event: https://www.facebook.com/events/2670308739717320/

Do Thajska se zkušeným průvodcem, v bezpečí a pohodě, můžete samozřejmě vyrazit s námi i letos. Vše o zájezdu To nejlepší z Bangkoku + AYUTTHAYA + KOUPÁNÍ NA OSTROVĚ PHUKET najdete na webu. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024