Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKCE: Cestovatelké kino - Za polární září a skřítky do země ohně a ledu

Autor: Zuzana Sotáková, Radynacestu.cz | Vydáno: 7. 2. 2020 | Přečteno: 685x

Země, ve které skotačí polární záře a skřítkové! Cestovatelské kino se v úterý 11. února v pražském kině Lucerna vydá do země ohně a ledu, která nikdy nepřestane udivovat. Návštěvníky naladí na životní rytmus, který určují nekonečná lávová pole, nezbedné sopky, stovky vodopádů a tisíce ovcí… a samozřejmě trollové, kteří neradi vidí, když jim postavíte přes obývák silnici. 

Přijďte si poslechnout vyprávění o destianci, která každým rokem stoupá na obliběPřijďte si poslechnout vyprávění o destianci, která každým rokem stoupá na oblibě

Cestovatel Dávid Varga prozradí zajímavosti o tom, jak se na tomto magickém ostrově žije a jak ho nejlépe procestovat. Na pozadí jeho poutavého vyprávění si navíc vychutnáte záběry na ikonické, ale i méně známé oblasti Islandu z ptačí perspektivy.

Co je ale na Islandu nejzajímavější, proč si ho cestovatelé zamilovali a v čem je krása extrémně proměnlivého počasí na ostrově? To už vám prozradí v rozhovoru níže, ale především pak v pražském kině Lucerna už v úterý 11. února.

Island se těší popularitě, a to hlavně ve spojitosti s hudbou. Co je na Islandu podle vás přitažlivé?

Dávid Varga: Přírodní termální prameny. Na Islandu je hromada míst, kde se dá vykoupat ve vodě horké od přírody. Představte si, že uprostřed hor anebo na konci dlouhé prašné cesty narazíte na horkou řeku anebo jezírko s termální vodou, kde se můžete vykoupat zdarma a jak dlouho chcete. A klidně i v noci a pozorovat přitom polární záři. Nepopsatelné.

Jak dlouho jste byl na Islandu?

Dávid Varga: Byl jsem tam už desetkrát. Nejprve tři měsíce na pracovní stáži a potom na kratší návštěvy, většinou tak na deset až patnáct dní.

Jaká místa byste turistům doporučil, která by neměli vynechat?

Dávid Varga: Informací o Islandu je dnes obrovské množství na internetu, včetně do tečky nachystaných itinerářů, které zahrnují nejznámější islandské vodopády, ledovce, sopky anebo útesy. Co já osobně považuji za islandské „must-see“, jsou ledovcové laguny Jokulsárlón a Fjallsárlón. 

A jaké užitečné cestovatelské tipy byste jim dal, na co by se měli dopředu připravit?

Dávid Varga: Předpokládám, že většina návštěvníků tam bude kempovat stejně jako my, a proto bych apeloval na kvalitní spacák s komfortní teplotou alespoň pět stupňů, ale ideálně nula stupňů. I v létě nám totiž ve vnitrozemí párkrát mrzlo, je proto třeba s tím počítat. Druhý tip se týká předpovědi počasí. Na Islandu je počasí obávaný živel, ale zároveň tu fungují něco jako „mikroklimata“ a dost často jsme byli svědky toho, že na jednom místě běsnila vichřice, ale „za rohem“, tedy přibližně 50 km dál, svítilo sluníčko. Proto je dobré pravidelně sledovat předpověď počasí (mně pro Island funguje skvěle yr.no) a upravovat si podle ní plán na každý den.

S Islandem se pojí i různé bajky či magické příběhy. Které jsou podle vás zajímavější anebo nejsurreálnější?

Dávid Varga: Přiznám se, že i když vím, že tyto ságy, jak jim říkají místní, jsou velmi populární a je jich hodně, já žádnou neznám. Já jezdím na Island kvůli unikátní přírodě a jmenovaným termálním pramenům (úsměv).

Dávid Varga je fotograf, cestovatel a dobrodruh, který se v rámci svých cest zamiloval do Islandu a tento magický ostrov navštívil celkem už 10krát. Focení a cestování se věnuje víceméně jen ve volném čase vedle náročné práce ve finančním odvětví, i proto v rámci svých cest vyhledává opuštěná místa a panenskou přírodu, jako například právě na Islandu anebo v severním Norsku.

Kdy: 11. 2. (úterý)

Start: 20:30 hod.

Vstupenky: bit.ly/Island1102


Event: https://www.facebook.com/events/656884611804882/

Nechcete-li si lámat hlavu nad tím, jak cestu naplánovat a realizovat na vlastní pěst, objevujte Island se zkušeným průvodcem, v bezpečí a pohodě, za méně času s maximem zážitků...

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024