Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

PTÁTE SE: COVIDPAS - Aktualizované informace, důležité otázky a odpovědi

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 24. 3. 2021 | Přečteno: 3957x
Téma: Ptáte se

Snazší cestování? Odpovědí by měl být tzv. covidpas, jehož návrh předložila členským státům Evropská komise v dubnu a od 1. července jej většina evropských zemí začala uznávat i v praxi. Z dostupných zdrojů pro vás postupně sbíráme nové informace, které k digitálnímu zelenému certifikátu, jak zní jeho oficiální název, a jeho využití přicházejí. Co byste o covidpasu měli vědět a existuje vůbec jiná možnost, jak cestovat, než očkování? Čtěte!

Budeme moci opět létat za velkými zážitky?Budeme moci opět létat za velkými zážitky? 

1. Co je to covidpas?

Covidpas, oficiálně „digitální zelený certifikát“, je vaším cestovním dokladem, nebo chcete-li potvrzením, který má  podobu QR kódu a jsou v něm nahrány informace o očkování, výsledku testu nebo protilátkách po prodělané nemoci Covid-19. Zjednodušit vám má cesty přes hranice v rámci zemí Evropské unie. Zapojit by se ale časem měly i země mimo EU.

2. Budu moci cestovat i bez očkování? 

Ano. Očkování nebude povinnou podmínkou cestování, alespoň tedy ne ve většině zemí. Pokud se nechcete nebo nemůžete nechat očkovat, nemusíte. Stačí se na hranicích prokázat vystaveným covidpasem s negativním výsledkem testu nebo potvrzenými protilátkami. Každá země si však určuje svá pravidla i výjimky z nich. 

3. Jak a kde certifikát získám?

Certifikát vám vystaví v papírové formě automaticky  vystaví například nemocnice, testovací středisko nebo jiné zdravotnické zařízení. Jeho digitální verzi jednoduše stáhnete ve formě pdf na své mobilní zařízení (mobilní telefon, notebook, tablet atd.) z očkovacího portálu občanu na webu Ministerstva zdravotnictví: https://ocko.uzis.cz/

Na porále Uzis.cz najdete návod, jak certifikát stáhnout. Využít můžete také jednoduchou aplikaci pro mobilní telefony s názvem Tečka. Návod k použití aplikace najdete například v Nápovědě pro aplikaci Tečka na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR. 

4. Co je v covidpasu uvedeno? 

Pas obsahuje vaše jméno, datum narození, datum vydání a údaje o očkování (včetně typu očkovací látky), výsledku testu či prodělání nemoci (přítomnost protilátek v těle).

5. Kolik mě to bude stát?

Úřady mají povinnost jej vydávat zdarma. Za samotný certifikát tedy nic nezaplatíte. 

6. Jaký test budou země uznávat? 

Členské státy si samy určují, zda je pro ně dostatečný antigenní test, nebo vyžadují PCR test. U PCR testů pak většina zemí uznává 72 hodinovou platnost, u antigenních bývá jejich platnost omezena na 24 či 48 hodin. Aktuální opatření ve vámi vybrané destinaci si ověřte v naší interaktivní mapě nebo na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

7. Jakou vakcínu uznávají? 

Členské státy EU budou uznávat všechny typy očkovacích vakcín, které získaly registraci (tzn. certifikát dostanete po všech typech očkování, kterými se u nás očkuje). Ve hře je ale i možnost, že se seznam rozšíří i na cestující z EU, kteří byli očkováni jinou vakcínou. 

8. K čemu covidpasy slouží?

Prokážete-li se covidpasem, nebudete muset nastoupit po příjezdu do cílové destinace do karantény (pokud o to stát speciálně nepožádá Evropskou komisi, která mu výjimku schválí). Urychlí se také kontroly na hranicích a pomoci by pasy měly i k rychlejšímu a jednoduššímu rozvolňování protiepidemických opatření v celé Evropě. 

9. Jak digitální certifikát funguje?

V praxi to je tak, že se při kontrole certifikátu QR kód naskenuje a ověří se jeho podpis, podobně jako se teď skenují online jízdenky, letenky nebo kontrolují biometrické pasy. Každá instituce, která vám zelený certifikát vytvoří, má totiž svůj vlastní digitální podpis a je tak jednoduše rozpoznatelné, kdo vám doklad vydal a zda na to má potřebné oprávnění. 

10. Kdy vstoupil v platnost? 

Pro většinu zemí byl tím datem 1. červenec 2021. Seznam zemí, které jej uznávají, se bude postupně rozšiřovat. 

11. S okolními státy přece existuje dohoda. Kam tedy můžeme vycestovat bez omezení už teď? 

Mezi Českou republikou a Maďarskem, Německem, Polskem, Rakouskem, Slovenskem, Slovinskem a Chorvatskem je od 31. 5. možné cestovat po první dávce očkování proti covidu-19 (alepsoň 22 dní po její aplikaci) bez omezení.

Znamená to tedy, že vám certifikát ("český covidpass"), který si můžete bezplatně stáhnout na ocko.uzis.cz, postačí k prokázání se na hranicích, ale i pro ubytování a další služby v destinaci. Platí také, že po příjezdu z vyjmenovaných zemí už nemusíte nastupovat do povinné karantény, ani absolvovat kontrolní test na Covid-19. 

Podobně se bez omezení dostanete i do vybraných zemí mimo EU, a to například do Albánie nebo Severní Makedonie, kde je situace ohledně pandemie stabilizovaná. 

12. Budou covidpasy fungovat i mimo Evropu? 

Způsob, jak usnadnit cestování celosvětově, hledá i soukromý sektor. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) chce spustit vlastní digitální cestovní pas, který prokáže negativní test či očkování proti covidu-19. Podobnou aplikaci s názvem CommonPass, kterou vyvíjí nezisková organizace The Commons Project ve spolupráci se Světovým ekonomickým fórem a dalšími partnery, již testují vybrané letecké společnosti.

Podrobné oficiální informace: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/covid-19-digital-green-certificates_cs


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024