Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Dominikánské republiky: Pravý život ostrovanů i skryté ráje... jen pro nás!

Autor: Daniela Lukovicsová, Radynacestu.cz | Vydáno: 4. 1. 2023 | Přečteno: 2505x
Téma: Fotoreportáž, Dominikánská republika

Ještě než do Česka dorazilo vánoční šílenství, odletěli jsme si na necelé dva týdny prohřát kosti do Dominikánské republiky. Delegátku nám dělala Petra Dorčáková, která si Střední a Jižní Ameriku zamilovala. Teď už dokonale chápeme proč. Zájezd Relax na plážích Dominikánské republiky + PRAVÝ ŽIVOT OSTROVANŮ byl totiž plný všeho – zábavy, objevování, odpočinku i nových přátelství a „wow“  momentů. Snad se mi tu atmosféru na fotkách podařilo zachytit alespoň zčásti tak, jak bych si přála, aby dorazila k vám...

Delegátka Petra Dorčáková a specialistka CK Radynacestu.cz Daniela Lukovicsová v DominikáněDelegátka Petra Dorčáková a specialistka CK Radynacestu.cz Daniela Lukovicsová v Dominikáně

Brzy ráno jsme se potkali na letišti, a tím začala naše cesta do krásné Dominikánské republiky. Do naší cílové destinace jsme letěli přes Paříž a po několika hodinách letu jsme dosedli na ranvej slunné Dominikánské republiky. Z teploty přibližně 4 ºC jsme se dostali do příjemných 27. Z letiště jsme se jeli ubytovat a prozkoumat vše, co nám hotelové zázemí nabízí.

Východ slunce na dominikánské plážiVýchod slunce na dominikánské pláži

Ráno jsme vstávali brzy, jelikož jsme měli 5hodinový časový posun oproti domovu. To nám nabídlo ideální možnost vstávat k východu slunce. Východ slunce byl opravdu nádherný, jelikož se slunce ukázalo v celé své kráse nad Karibským mořem.

Hotelová pláž v Punta CanaHotelová pláž v Punta Cana

Vyzkoušeli jsme dobroty ze snídaňového bufetu a poté jsme se vydali na pláž, kde už bylo příjemně na opalování. Během dne byl dostatečný program od animátorů, byla možnost her, tance nebo jógy. Nám ovšem stačilo pouze ležet, poslouchat šplouchání moře a nasávat vitamin D.

Jeskyně Los Tres OjosJeskyně Los Tres Ojos

Po snídani jsme se vydali na celodenní výlet do hlavního města Dominikánské republiky, do Santo Dominga. Ostrov roku 1492 objevil Kryštof Kolumbus a pojmenoval jej Hispaniola. Ostrov se stal oblíbeným místem Španělů, a proto zde najdeme mnoho nejstarších budov a institutů světa. Naší první zastávkou byly jeskyně Los Tres Ojos. Tato přírodní rezervace byla moc krásná a užili jsme si i cestu s převozníkem přes podzemní jezírko.

Dále jsme udělali krátkou zastávku u monumentu Kryštofa Kolumba, ale jak všichni uznali, čekali jsme větší krásu. Odtud jsme již vyrazili do centra města. Vstoupili jsme do Alcázar de Colón, což byl guvernérsky palác, který postavil syn Kryštofa Kolumba. Mnoho kusů nábytku a artefaktů tam bylo původních.

Nejstarší dlážděná ulička Las DamasNejstarší dlážděná ulička Las Damas

Z terasy paláce se nám nabídl pohled na nejstarší dlážděnou uličku Las Damas na celém americkém kontinentu, samozřejmě jsme neváhali a také jsme se po ní prošli a dorazili k dalšímu muzeu, které uchovává společné americké dějiny a kde jsme mohli sledovat plavby Kryštofa Kolumba za objevováním amerického kontinentu.

Zastávka před Panteónem v Santo DominguZastávka před Panteónem v Santo Domingu

Nezbytnou zastávkou byl i Panteón de la Patria, jelikož je místem odpočinku všech hrdinů. Santo Domingo se pyšní také nejstarší katedrálou na americkém kontinentě, interiér katedrály byl opravdu moc pěkný. Zde jsme si na chvíli odpočinuli a poté šli najít sochu Kryštofa Kolumba. Náměstí bylo plné místních obyvatel, hrála hlasitá hudba a všude bylo veselo.

Den v hlavním městě jsme nemohli zakončit jinak než ochutnávkou rumu a Mama Juany.

No a další den už nás opět čekal den odpočinku, celý den jsme si užívali moře, koktejly a sluníčko. Na večeři jsme se potkali celá skupina a šli jsme do a la carte restaurace na ochutnávku mexické kuchyně. Jídlo jsme si vychutnali a povídali si o zážitků z cest.

Pláž na SaoněPláž na Saoně

Jestliže si představíte ráj na zemi, tak přesně takto by se dal ostrov Saona, kam jsme zamířili následující den, nazvat. Písek byl jemný, moře neuvěřitelně tyrkysové, žádné vlny. Navíc je ostrov obydlený pouze v jedné malé vesničce, takže jsme měli tento ráj skoro jen pro sebe.

Koupání zde bylo něco nepopsatelného.

Grilovaná langusta ze SaonyGrilovaná langusta ze Saony

Na oběd jsme se vydali do malé vesničky Mano Juan, kde jsme měli možnost si dát langustu z grilu. Jednoduché, ale velmi dobré. To se vám doma zkrátka nepoštěstí. 

Policejní stanice na SaoněPolicejní stanice na Saoně

Po obědě jsme šli prozkoumat tuto malou vesničku, kde je pán, který má záchrannou stanici pro želvy, je zde i místo na kohoutí zápasy, policejní stanice, kde ve vězeňských celách nemají ani postele, ale hlavně – neuvěřitelné pláže a ticho.

Zbytek volného času jsme využili ke koupání a poté již vyrazili hledat hvězdice na otevřené moře. Vodu jsme měli přibližně po pás, hledali jsme hvězdice, dlouho jsme žádnou nemohli najít, ale nakonec se nám zadařilo. Další jedinečný zážitek byla bouře, která se přes nás prohnala při hledání hvězdic. Nálada ovšem byla skvělá, všichni si tento jedinečný zážitek užili a určitě to nebylo jen kvůli konzumaci rumu, který tady číhal na každém místě.

Cesta lodí na SaonuCesta lodí na Saonu

Z naší rychlolodě jsme přesedli na katamarán, kde hudba a rum byly nedílnou součástí naší plavby. K tanci se přidala i posádka a atmosféra byla úžasná. 

Byl to velice vydařený výlet do „ráje“.

Po výletu byl čas na odpočinek, a proto jsme opět den strávili na pláži. Večer jsme měli objednanou večeři v a la carte restauraci, tentokrát jsme šli vyzkoušet italskou restauraci. Společnost jsme měli úžasnou a celý večer jsme si moc užili.

Další den jsme opět věnovali válení na sluníčku, někteří zájemci vyrazili k vodopádům na koních, a prohlídce přírody Dominikánské republiky. Zážitky z výletu, které jsme poté slyšeli, budou ještě dlouho vstřebávat, hlavně tedy tu jízdu na koních a ty mokré gumáky.

Ochutnávka doutníků v dílněOchutnávka doutníků v dílně

Dnes nás čekal poslední výlet. Den byl ve znamení objevování dominikánského života. Nejen na Kubě, ale také v Dominikáně se balí doutníky. Do jedné takové výrobny jsme se jeli podívat. Kluci byli moc šikovní, a dokonce jsme měli možnost si svůj doutník ubalit. Nakoupili jsme suvenýry a jeli zase dále.

Cestou jsme zastavili v poli s cukrovou třtinou, kde nám řidič mačetou usekl klasy, a měli jsme tak možnost ochutnat její chuť. 

Náš autobus na celodenní výletNáš autobus na celodenní výlet

Nemohli jsme vynechat ani baziliku Nuestra Señora de la Altagracia. Výzdoba uvnitř byla nepopsatelná, všude bylo plno květin a také obrázek, který prý plní přání. Všichni jsme si vystáli řadu a něco malého si přáli. Měli jsme neuvěřitelné štěstí, vyslechli jsme si i zvonkohru 45 bronzových zvonů. Bylo to něco překrásného.

Další zastávkou byla základní škola. Třídy jsou tvořené dětmi různého věku. Děti byly tak hodné, že nám zazpívaly písničku. Ze školy jsme odjeli na místní trh. Jestli si představujete čisté, voňavé místo, tak opak byl pravdou. Na tržišti se dalo koupit vše od ovoce, zeleniny, koření, elektroniky až po maso, vnitřnosti, zvířecí hlavy. Teplota byla okolo 27 °C, takže „vůně“ masa a vody v uličkách byla opravdu silná.

Kuchyň v domě paní IsyKuchyň v domě paní Isy

Z tržiště jsme odjeli k domu paní Isy. Měli jsme možnost se do něj podívat a byl opravdu skromný. Paní Isa a její rodina si vydělává produkcí kakaa a kávy. Dala nám ochutnat čerstvé kakaové boby a také nám ukázala, jak se káva zpracovává. Součástí ochutnávky bylo i teplé kakao, jak jsme zvyklí z domova. 

Tento den nám dal nahlédnout do života místních a pochopit jejich kulturu.

Veřejná pláž v Punta CanaVeřejná pláž v Punta Cana

Dnes jsme si ještě vychutnali relax na pláži, dokonce jsme na chvíli vyzkoušeli i hotelové bazény. Během dne nám nabízeli vstupenky do známého klubu Coco Bongo,  a tak jsme nemohli odolat a večer vyrazili ještě do víru nočního života. Coco Bongo je něco mezi diskotékou, kabaretem a cirkusem s akrobaty. Show byla neskutečná a my jsme rádi, že jsme byli součástí.

Poslední den v ráji. Dopoledne jsme si ještě užili poslední čas na pláži, vstřebali poslední paprsky slunce a odpoledne jsme se již vydali na letiště a zamířili zpět domů. Plní zážitků, úžasných příběhů a dobré nálady jsme přistáli na letišti v Praze.

Děkujeme, Dominikáno, za úžasně strávené dny! A jestli si je chcete vychutnat i vy, zarezervujte si svůj termín zájezdu Relax na plážích Dominikánské republiky + PRAVÝ ŽIVOT OSTROVANŮ


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024