Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Istanbul očima Lenky Kutové aneb Jak jsem si rozšířila obzory...

Autor: Lenka Kutová, Radynacestu.cz | Vydáno: 13. 9. 2019 | Přečteno: 2332x
Téma: Fotoreportáž, Istanbul

Lenka Kutová je nejnovější posila naší pražské kanceláře. S odvahou sobě vlastní naskočila do rozjetého vlaku a vzala si na starost zájezdy do Belgie, na Island, Kypr, do Německa, Slovinska nebo Švýcarska. Když se objevila možnost letět do Turecka a vyzkoušet na vlastní kůži zájezd To nejlepší z Istanbulu, šla do toho s nadšením. A nadšená a plná zážitků se vrátila i zpět. V autentické fotoreportáži prozradí, co ji oslovilo, překvapilo a kde si doporučuje dát (nejen) tureckou kávu. 

Hagia SophiaHagia Sophia

Hned první den jsme se vrhli na tu největší památku Istanbulu. Mešitu Hagia Sophia. Jedno z nejfotografovanějších míst celého Istanbulu. A má jím být proč... Nádhera!

Cisterna YerebatanCisterna Yerebatan

Ačkoliv byl květen, Istanbul byl od sluníčka velmi rozpálený, a tak jsme byli rádi, že jsme našli útočiště v cisterně Yerebatan. Ohromné podzemní zásobárně vody, která působí až mysteriózně. A to nejen díky jejímu popisu v knize od Dana Browna – Inferno. Znáte? 

Gözleme je turecká palačinkaGözleme je turecká palačinka

Když mi trochu otrnulo z podzemního zážitku, vydala jsem se na místní pochoutku. Gözleme je turecká palačinka, v mém případě plněná sýrem a špenátem. Chutná výborně a v kombinaci s cizrnovým humusem je naprosto úžasná.

Velký bazarVelký bazar

Druhý den jsme se vrhli na nákupy. Nejnabízenějším zbožím tu byla samozřejmě (pro mě přeslazená) baklava a turecké lokum, připomínající marshmallow. Nabízely se ale i oříšky, datle, koření, káva, čaje, parfémy, džezvy a spousta dalších suvenýrů.

Turecké pivoTurecké pivo

Nákupy jsou občas opravdu unavující. Alespoň pro mě. Proto jsme se s pár milými lidmi z naší skupinky vydali osvěžit. Přestože byl v době konání zájezdu Ramadán, a místní lidé pivo vzhledem k jejich víře nepijí, nebyl problém objevit hospůdku, kde nás potěšili výborným tureckým pivem plzeňského typu Efes.

Nádherný výhledNádherný výhled

Když jsme se posilnili pár zrzavými nápoji, vydali jsme se do nespočtu schodů na Galatskou věž, ze které je nádherný výhled na Zlatý roh.

Výlet na Princovy ostrovyVýlet na Princovy ostrovy

Předposlední den jsme se trajektem vydali na Princovy ostrovy. Po cestě nám dělalo společnost hejno racků. Občas se tu prý objeví i delfíni. Pozorovat obzor byl zážitek. Neuniklo mi, jak moc se Istanbul rozpíná také na asijské straně.

Jediný dopravní prostředek na ostrověJediný dopravní prostředek na ostrově

Z trajektu rovnou do sedla. Tedy vlastně do kočáru a hurá na pláž. Na celém ostrově nejezdí auta, a tak jsou tyto kočáry tažené koňmi jediné dopravní prostředky. 

Zmrzlinová showZmrzlinová show

V Istanbulu samozřejmě nemůžete minout známou zmrzlinovou show. Dondurma, jak se tato tuhá zmrzlina nazývá, obsahuje kromě mléka, často kozího, také kapalinu z hlívy osmanské orchideje, která dává zmzlině tuhou konzistenci. Všiměte si, že prodejci musí neustále do zmrzliny tlouct, aby neztratila tuhost.

Modrá mešitaModrá mešita

Samozřejmě bychom neměli opomenout slavnou Modrou mešitu. Nejlépe se pozoruje z kavárny na střeše nedaleké budovy, kde si k tomu kochání můžete dát tureckou kávu či čaj... Doporučuji!

A pět hvezdiček Lenka dává i celému zájezdu To nejlepší z Istanbulu + PRINCOVY OSTROVY. Pojeďte zemi nečekaných krás poznat i vy! 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024