Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Izrael očima věrného cestovatele. Jak na něj působil a proč to s námi stojí za to?

Autor: Václav Kadlec, Radynacestu.cz | Vydáno: 21. 2. 2020 | Přečteno: 1878x
Téma: Fotoreportáž, Izrael

Pan Kadlec je jedním z našich nejvěrnějších. V prvé řadě je to ale opravdový cestovatel. Když zrovna necestují s manželkou po světě s námi, vyráží na výlety na vlastní pěst. "Byl jsem na Zanzibaru, Srí Lance, Lisabonu, Chile, Alsasku, Norsku, Provence, Římě, Toskánsku, Beneluxu, Londýně a když se ozvete za pár týdnů, přibude na seznam i Madeira," napsal nám, když jsme jej oslovili. Madeiru s průvodkyní Petrou Bujokovou si nakonec velmi pochvaloval, ale pro fotoreportáž jsme vybrali jiné místo. Zemi, která v člověku zanechá dojem - Izrael.

Damašská bránaDamašská brána

První den jsme přicestovali do Jeruzaléma a vydali se Damašskou bránou do středu města. Za ní se totiž ukrývají největší duchovní památky, ale také tržiště.

Nabídka oliv na tržišti v JeruzaléměNabídka oliv na tržišti v Jeruzalémě

Jeruzalémské tržiště. Nakoupíte tu vše, na co si jen vzpomenete. Od babiček bylinky, od místních jahody, spoustu čerstvé zeleniny a ovoce přímo od pěstitelů a hlavně vynikající olivy.

Zeď nářkůZeď nářků

Zeď nářků v mnoha cestovatelích zanechá stopu. Je to místo, kde jsou ženy striktně odděleny od můžu, kteří se tu modlí. Nechybějí jim typické pejzy, modlitební knihy a vyšší černý klobouk.

Skalní chrámSkalní chrám

Pan Kadlec na zájezdu v IzraeliPan Kadlec na zájezdu v Izraeli

Fotka Skalního dómu nesmí žádnému cestovateli chybět. Zlatá kopule září do širokého okolí. Proto nejlepší fotku tohoto místa pořídíte z Olivetské hory, jak nám doporučila naše průvodkyně Dáša Sedláčková.

Jeruzalém z Olivetské horyJeruzalém z Olivetské hory

A to už je on - Jeruzalém z Olivetské hory a uprostřed zářící Skalní dóm, přesně, jak nám Dáša doporučila. No není to krásný výhled?

Tržiště Mahane Jehuda v JeruzaléměTržiště Mahane Jehuda v Jeruzalémě

Ani tohle tržiště nesoucí jméno Mahane Yehud si v Jeruzalémě určitě nenechejte ujít. My jsme na doporučení naši průvodkyně vyzkoušeli hlavně místní sladkosti a opět i úžasné olivy.

SionSion

Jedním z nejposvátnějších míst v Jeruzalémě je hora Sion – místo poslední večeře Páně, zesnutí a nanebevstoupení Panny Marie i posledního odpočinku krále Davida. Na fotce je právě chrám Zesnutí Panny Marie.

Bazilika Božího hrobuBazilika Božího hrobu

Sem je přímo povinnost vstoupit! Fronta na Ježíšův hrob je sice obvykle dlouhá, ale Dáša nám poradila, jak v ní nestrávit celý den a podívat se i na jiná místa v bazilice.

Zeď mezi Palestinou a Izraelem v BetléměZeď mezi Palestinou a Izraelem v Betlémě

Znáte ho z koled, z historických archů, z křesťanských knih... ale vidět Betlém na vlastní oči je nečekaný zážitek. Zeď mezi Palestinou a Izraelem sice působí trošku děsivě, ale v zásadě se jedná o umělecké dílo. Znáte Banksyho? Umělce, který tvoří nejznámější graffity po celém světě? Tak od něj tady najdete hned několik výtvorů. Místní vám dokonce rádi nabídnou suvenýry s některým z jeho děl.

Hora pokušení poblíž JerichaHora pokušení poblíž Jericha

Hora pokušení se nachází blízko Jericha. Tady měl Ježíš odolat ďáblu. Jericho je považováno za nejtarší město světa s kontinuálním osídlením a zanechá ve vás hluboký dojem tak, jako celý Izrael.

Další cestovatelská mise s Radynacestu.cz splněna. Zajeďte si pro zážitek a poznejte To nejlepší z Izraele s průvodcem i vy. Třeba se potkáme. 

Václav Kadlec, cestovatel

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024