Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ Z MALTY: Ochutnávka pohostinnosti, relaxu, kultury i přírodního bohatství. Díky a brzy na viděnou!

Autor: Gabriela Špurková, Radynacestu.cz | Vydáno: 20. 10. 2023 | Přečteno: 1213x
Téma: Fotoreportáž, Malta

Hurá na Maltu! O tomto ostrově jsme slyšeli už mnohé, a tak jsme to sami museli vyzkoušet a ověřit. Je tam moře opravdu tak modré? Je to ráj seniorů z Anglie? Jsou tam pozůstatky anglické „družby“? Mají tam svého „Kuciaka“ jako na Slovensku? A je opravdu národním jídlem králík? Zájezd RELAX NA PLÁŽÍCH MALTY + MODRÉ POKLADY OSTROVA + DOMOV PEPKA NÁMOŘNÍKA nám dal jasnou odpověď. Tak pojďme na to.

Výhled z hotelu na kostelVýhled z hotelu na kostel

Na ostrov letíme večer, a tak se na hotel dostáváme v nočních hodinách. O to více nás ráno mile překvapí nádherný výhled na kostel Parish Church of Mellieha, ke kterému se v průběhu zájezdu ještě vydáme.

Rotunda v MostěRotunda v Mostě

A i přesto, že se jedná o relax zájezd, tak nám náš průvodce Jirka Toman nabízí výlet do zahrad s prezidentským palácem a následně Rotundu v Mostě. Znáte její příběh? Němci na ni během 2 sv. války shodili bombu, která propadla střechou, ale nevybuchla. O život tak nepřišel nikdo z 300 lidí, kteří v té době byli na mši. Bomba byla vyrobena v plzeňské Škodovce a dělníci ji záměrně poškodili.

Pieta za maltskou novinářkuPieta za maltskou novinářku

Další den jsme strávili ve Vallettě, kde jsme narazili na památník Václava Havla, ale také na památník maltského „Kuciaka“, investigativní novinářky Daphne, která rozkrývala maltské podsvětí, a to se jí stalo osudné. Zavražděna byla ve svém autě, pod kterým vybuchla nálož. Maltskou veřejností to hodně zamávalo a protesty hýbaly celým ostrovem.

Koupání na ostrově CominoKoupání na ostrově Comino

Barva moře v Blue LagoonBarva moře v Blue Lagoon

Dnes jsme se vydali na moře a na návštěvu ostrova Comino, kde jsme se koupali, a také na návštěvu slavné Blue Lagoon. A tady se nabízí otázka, jak modrá je dostatečně modrá? Jirka nám nakonec doporučil ochutnat místní koktejl, který se podává v čerstvém ananasu.

Vstup do Mdiny, který sehrál roli ve známém seriálu GoTVstup do Mdiny, který sehrál roli ve známém seriálu GoT

Ochutnávka skvělé zmrzlinyOchutnávka skvělé zmrzliny

Po dni relaxu vyrážíme do města Mdina, kde se mimochodem natáčelo několik scén ze seriálu Hra o trůny. Procházíme se starým městem a ochutnáváme nejlepší zmrzlinu, alespoň podle nás. Po procházce nás ještě čeká ochutnávka místního pečiva zvaného pastizzi, které je plněné hráškem, sýrem nebo kuřecím masem. Mňam!

Blue GrottoBlue Grotto

Blue Grotto, znáte? Nádherné skalní útesy s různě barevnou modrou vodou. Vydáváme se na lodičky, které nás tou krásou provezou. 

Chrámy v MnajdřeChrámy v Mnajdře

Po lehkém obědě se vydáváme do Mnajdry, kde se nacházejí megalitické chrámy, které jsou starší než pyramidy v Egyptě… A, to je co říct.

Užili jsme si nádherný západ slunceUžili jsme si nádherný západ slunce

Závěr dne strávíme na Golden Bay, kde si společně vychutnáme nádherný západ slunce.

Výhledy ze citadelyVýhledy ze citadely

Předposlední den našeho zájezdu se trajektem vydáváme na nedaleký ostrov Gozo a návštěvu začínáme v jeho hlavním městě Victoria. Vyrážíme na městskou citadelu, odkud máme výhledy do širokého údolí, a potom nakupujeme suvenýry v centru města. 

Nádherné koupání v DwejřeNádherné koupání v Dwejře

Odpoledne se přesouváme do oblasti Dwejra, kde se koupeme opět v průzračně modré vodě a užíváme si plavbu loďkou asi 100metrovým skalním tunelem na širé moře.

Společná večeřeSpolečná večeře

Zájezd končíme společnou večeří, na které někteří ochutnali mořské plody, národní jídlo králíka nebo speciální maltskou rybu lampuki, která se loví jen v určitém období.

Vesnička Pepka námořníkaVesnička Pepka námořníka

Poslední den jsme navštívili vesničku Pepka námořníka, která se nacházela nedaleko našeho hotelu Luna. Natáčel se tady film s Robinem Williamsem a všechny kulisy zůstaly zachovány.

Navštívit můžete minikino nebo se zapojit do jednoho z několika animačních programů pro dospělé nebo děti. A navrch se můžete okoupat v nádherné zátoce s ještě krásnější modrou, průzračnou vodou.

Tak ahoj, Malto! A vy, které jsme fotoreportáží nalákali, se mrkněte na další zájezdy na Maltu!

Gabriela Špurková

Gabriela ŠpurkováExpert Radynacestu.cz

Cestovat znamená objevovat nepoznané.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024