Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Naše neplánovaná americká cesta aneb Jak jsme zažily New York, Philadelphii i čtyři roční období

Autor: Barbora Koníčková, Karolína Petrová, Radynacestu.cz | Vydáno: 18. 5. 2022 | Přečteno: 1490x
Téma: Fotoreportáž, USA

Jak jinak strávit Velikonoce než v letadle do USA? Vyrazily jsme na poslední chvíli na poznávací zájezd NEW YORK + NIAGARSKÉ VODOPÁDY + WASHINGTON + PHILADELPHIA, tedy na východní pobřeží Spojených států. S průvodkyní Evou Staňkovou jsme zvládly New York, Washington, Philadelphii, výlet k Niagarským vodopádům a návštěvu Gettysburgu. Za sedm dní nabitého programu jsme nachodily skoro sto kilometrů, vyběhly schody známé z Rockyho, ochutnaly nespočet typicky amerických jídel, projely několik států křížem krážem a zažily čtyři roční období! Důkaz? Ten najdete níže na fotografiích. 

V Central Parku přispíváme příjemně hrajícím lokálním umělcůmV Central Parku přispíváme příjemně hrajícím lokálním umělcům

Na letišti v Praze se celá naše skupinka, tedy my tři specialistky z kanceláře, průvodkyně Eva a ostatní cestovatelé, sešla, zkontrolovali nám ESTu, potřebné doklady ke Covidu a šup s námi do prvního letadla.

Přestup ve Varšavě byl brnkačka a vzhledem k tomu, že jsme se těšily jak malé, nám let uběhl rychle. V New Yorku jsme prošli povinnými kontrolami a vydali jsme se na hotel ubytovat a nabrat síly na New York.

Plavba k Soše svobody s výhledem na části New YorkuPlavba k Soše svobody s výhledem na části New Yorku

Ráno jsme vyrazili do víru velkoměsta a prošli okolí Wall Street s nejznámější burzou na světě a Ground Zero. Odtud jsme už vyrazili na plavbu k soše Svobody a na Ellis Island. Měli jsme zakoupené vstupenky do podstavce sochy, odkud byl pěkný výhled na Manhattan, a celý ostrůvek jsme si pořádně prošli.

Poté jsme se s celou skupinkou přesunuli lodí na Ellis Island, kde na nás čekala muzea plná historie. Ellis Island byl vstupním bodem pro všechny přijíždějící do Ameriky, a pokud máte v rodině někoho, kdo tudy prošel, najdete ho na zdejších seznamech.

Obědváme jako pravé Američanky v Bryant parkuObědváme jako pravé Američanky v Bryant parku

Další den nás čekaly největší ikony metropole. Stihli jsme vyhlídku ze 102. patra Empire State Building, nemohli jsme vynechat ani slavnou budovu Flatiron, která vypadá jako žehlička.

V nedalekém Bryant parku jsme si dali oběd jako praví Newyorčané, pěkně do krabičky. Posilněni výborným jídlem jsme se vydali k úžasné budově nádraží Grand Central, kterou známe z mnoha filmů a seriálů. 

Panorama Manhattanu v Central parku vás dostanePanorama Manhattanu v Central parku vás dostane

Naše kroky vedly přes Times Square a Pátou Avenue k Rockefellerově centru a Trump Tower. Tam jsme si „na tajňačku“ vyfotili falešného Donalda Trumpa a pokračovali jsme k Central parku. Nemohli jsme vynechat slavnou stromovou alej The Mall a pomník Johnu Lennonovi.

Newyorským metrem jsme všichni dojeli do slavné čínské čtvrti, kde jsme si dali výbornou večeři a nabrali jsme sílu na poslední zastávku dnešního dne. 

Panorama dolního Manhattanu při západu slunce je magickéPanorama dolního Manhattanu při západu slunce je magické

Na Brooklynský most jsme se minimálně my tři těšily celou dobu. Jeden z nejstarších a největších visutých mostů na světě bývá častým místem setkání místních i turistů.

Spojuje Brooklyn s Manhattanem a my jsme jej prostě nemohli vynechat. Západ slunce nad mrakodrapy dolního Manhattanu byl jedinečným zážitkem, na který žádná z nás dlouho nezapomene.

Procházka kolem jižní části ManhattanuProcházka kolem jižní části Manhattanu

Poslední den jsme vyrazili z hotelu brzy ráno, chtěli jsme zažít probouzející se New York. Dali jsme si kávu a prošli celý spodní cíp ostrova. Na jedné straně jsme viděli panorama Brooklynu, na druhé straně panorama New Jersey a uprostřed na nás čekal pohled na sochu Svobody v ranním oparu.

Emotivní zážitek při návštěvě Muzea 11. záříEmotivní zážitek při návštěvě Muzea 11. září

Posledním bodem na našem Newyorském programu byla návštěva Muzea 11. září. Ground Zero je místem plným dojmů a emocí a návštěva muzea v podzemí tyto emoce ještě umocnila.

V muzeu jsou vystaveny ocelové nosníky, které teroristický útok „přežily“, osobní věci obětí i hasičů, ale nejemotivnější částí expozice jsou bezpochyby záznamy telefonních hovorů z letadel i zasažených budov „Dvojčat“.

Niagarské vodopády jsou úchvatné v jakémkoliv počasíNiagarské vodopády jsou úchvatné v jakémkoliv počasí

Ze slunného New Yorku jsme se vydali na hranice s Kanadou k proslulým Niagarským vodopádům. Tam nás čekal trošku teplotní šok, neboť sněžilo.

Počasí nás však neodradilo, nakoupili jsme čepice, pláštěnky i mikiny a vyrazili k nejmohutnějším vodopádům na světě, kde za hodinu proteče asi sedm milionů kubíků vody.

Společně jsme prošli celý areál a viděli všechny úžasné části vodopádů, trochu jsme zmokli, ale zážitek to byl neopakovatelný.

Socha Abrahama Lincolna v GettysburghuSocha Abrahama Lincolna v Gettysburghu

Dojeli jsme do města, které je dějištěm nejkrvavější bitvy v americké historii, do Gettysburgu. Dozvěděli jsme se mnoho z historie americké občanské války, o otroctví v Americe a o rozdílech mezi unijními státy Severu a Konfederací států Jihu.

Prošli jsme si přilehlé stejnojmenné městečko, dali si výborný oběd a vyrazili směrem do Washingtonu.

Na Arlingtonském hřbitově můžeme uctít památku padlých vojákůNa Arlingtonském hřbitově můžeme uctít památku padlých vojáků

Naší první zastávkou ve Washingtonu byl Arlingtonský hřbitov, rozsáhlý areál vojenského hřitova, který čítá na tři sta tisíc hrobů. Jsou zde pohřbeni američtí veteráni a vojáci, kteří padli v různých amerických válkách, od té občanské až po válku v Afghánistánu.

Za návštěvu stojí i hrob neznámého vojína nebo pomník rodiny prezidenta Kennedyho. Cestou na hotel jsme míjeli budovu amerického ministerstva obrany, tzv. Pentagon.

Hlavní budova velitelství FBI ve WashingtonuHlavní budova velitelství FBI ve Washingtonu

Ubytovali jsme se na hotelu a vyrazili na večerní procházku hlavním městem Spojených států. Nevynechali jsme Fordovo divadlo, kde v roce 1865 zastřelili Abrahama Lincolna.

Nakoupili jsme suvenýry a vyrazili k budově ředitelství FBI. Tuto budovu jistě znáte z mnoha filmů a seriálů, takže fotka je nutností.

Majestátní socha Abrahama Lincolna ve WashingtonuMajestátní socha Abrahama Lincolna ve Washingtonu

Prohlídku hlavního města jsme nemohli začít nikde jinde než u Bílého domu. Sídlo amerického prezidenta hlídá na šest tisíc tajných agentů a členů bezpečnostních složek.

Byli jsme velmi překvapeni velikostí sídla nejmocnějšího muže na světě, z médií působí Bílý dům jako obrovské sídlo, ve skutečnosti je však daleko menší. Kolem pomníků obětem vietnamské a korejské války jsme došli k Lincolnovu památníku. 

Budova KapitoluBudova Kapitolu

Od Lincolnova památníku se nám naskytl pohled na to, co nás čekalo dále, tedy Washingtonův památník a Kapitol. Od Washingtonova památníku lemovaly hlavní třídu až ke Kapitolu budovy amerických muzeí rozličné foodtrucky, kde jsme se stihly občerstvit.

Třešničkou na dortu byla majestátní a bělostná budova amerického Kapitolu, sídlo amerického Kongresu.

Kongresová knihovna ve Washingtonu je úžasnáKongresová knihovna ve Washingtonu je úžasná

Washington nabízí spoustu příležitostí k návštěvě muzeí a památek. Muzea, která potkáte cestou od Washingtonova památníku ke Kapitolu, jsou zdarma a rozhodně stojí za návštěvu.

Ať už si vyberete Knihovnu amerického Kongresu, Muzeum moderního umění, Muzeum americké historie, nebo třeba Muzeum kosmonautiky, určitě to bude jedinečný zážitek a každý si zde přijde na své.

Rocky Balboa v celé své kráse ve PhiladephiiRocky Balboa v celé své kráse ve Philadephii

Poslední zastávkou na našem putování po východním pobřeží USA byla Philadelphia. Bývalé hlavní město láká návštěvníky svými historickými budovami, síní, kde byla podepsána Deklarace nezávislosti a Zvonem svobody.

Nemohli jsme samozřejmě ani vynechat slavné Rockyho schody, vyběhli jsme je stejně poctivě jako Sylvester Stallone ve stejnojmenném filmu.

Brooklynský most byl srdcová záležitostBrooklynský most byl srdcová záležitost

Sedm dní nabitých zážitky zdaleka nestačí k tomu, abychom poznali všechny krásy, které může Amerika nabídnout.

My osobně se sem určitě ještě plánujeme vrátit, a vy pokud můžete, vyrazte na některý z dalších zájezdů do USA!

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024