Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Říma a Neapole: Příležitost, kterou musíte chytit aneb Jak je Itálie zas a znova dolce!

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 30. 6. 2022 | Přečteno: 1321x
Téma: Fotoreportáž

Itálie je moje nejmilovanější země a nikdy nevynechám možnost si ji užít. Tentokrát jsem se spolu s kolegyní Barčou Koníčkovou mohla kochat krásami Říma, Neapole i antických Pompejí. A minimálně jedno poprvé tady bylo: poprvé pod vedením průvodkyně Jany. 

S kolegyní Bárou Koníčkovou jsme hledaly kousek stínu ve vyhřátém Koloseu.S kolegyní Bárou Koníčkovou jsme hledaly kousek stínu ve vyhřátém Koloseu.

Na letišti jsme se setkaly krom spolucestovatelů hlavně s naší průvodkyní zájezdu To nejlepší z Říma nejen pro 55+ a POMPEJE + NEAPOL Janou Zemanovou – na první pohled jsme si hned řekly, jak italsky působí!

Naše průvodkyně Jana Zemanová neměla problém na cokoliv odpovědět.Naše průvodkyně Jana Zemanová neměla problém na cokoliv odpovědět.

Během zájezdu jsme měly možnost se přesvědčit, že je skvělou profesionálkou, ze které čiší, že je v Itálii jako doma.

Prohlédli jsme si sochu svatého Petra v bazilice San Pietro in Vincoli.Prohlédli jsme si sochu svatého Petra v bazilice San Pietro in Vincoli.

Naše první zastávka byla bazilika San Pietro in Vincoli, bazilika svatého Petra v okovech. Stavba původně z pátého století se pyšní především sochou Michelangelova Mojžíše.

Pokračovali jsme Koloseem, impozantní ikonou Říma. Věděli jste, že už před téměř 2000 lety, kdy bylo Koloseum postaveno a otevřeno, byly vstupy i sedadla číslovaná, jako jsou ve velkých halách dnes, takže návštěvníci lehce trefili na své místo? 

Ikonické Forum Romanum, moje nejmilejší zastávka v Římě.Ikonické Forum Romanum, moje nejmilejší zastávka v Římě.

Naproti Koloseu se pak mezi pahorky Kapitol a Palatin rozprostírá Forum Romanum, moje nejoblíbenější římská památka. Procházíte se po Via Sacra, tepně antického Říma, po dlažbě z Augustovy doby (27–14 př. n. l.). O Římu se říká, že je jako lazaně – kvůli vrstvám, ve kterých je postaven. Obvykle tedy jdete po ulici, o několik metrů pod vámi byla ulice v dobách středověku a antická ještě pod ní. Na Foru Romanu ale kráčíte po skutečné starověké cestě, po které se procházely osoby jako Augustus, Claudius, Caligula a další. Forem projdete až na vrchol Kapitolu, kde vedle radnice města Říma naleznete na podstavci malinkou sošku Luca Capitolina – kapitolské vlčice, která je jedním ze symbolů města. Jedná se ale o repliku, originál je uložen v nedalekých Kapitolských muzeích.

Gastronomie je neodmyslitelnou součástí poznávání země.Gastronomie je neodmyslitelnou součástí poznávání země.

Dalšími ikonami Itálie, které jsme si mohly vychutnat, pro nás byly penne all' arrabbiata, spaghetti carbonara, Aperol Spritz a káva. Naše kroky pak zamířily směrem k Pantheonu – původně pohanskému chrámu, zasvěcenému v 7. století panně Marii, pozdně barokní fontáně di Trevi či Španělským schodům.

Ve Vatikánu jsme si udělaly povinnou fotku.Ve Vatikánu jsme si udělaly povinnou fotku.

Další den zájezdu byl věnován především dvěma místům – Vatikánu a návštěvě galerie Borghese, menší soukromé galerii, která vlastní díla významných autorů jako Leonarda da Vinciho, Giana Lorenza Berniniho, Caravaggia, Lorenza Lotta, Raffaela Santi, Petera Paula Rubense či Tiziana.

Sladké nicnedělání by nám šlo.Sladké nicnedělání by nám šlo.

Nasyceny bohatou historií, impozantní architekturou, nepochopitelným umem renesančních malířů a horkým počasím letního Říma jsme si pak užívaly především dolce far niente – sladké nicnedělání.

Krása Pompejí je nepopsatelná.Krása Pompejí je nepopsatelná.

V sobotu nás ráno čekal autobus a vydali jsme se z Říma na jih do Kampánie. První zastávkou byly ruiny antických Pompejí, kde v prvním století našeho letopočtu žhavá mračna z erupce Vesuvu pohřbila vše, co jim stálo v cestě. 

Neapol má neopakovatelnou atmosféru.Neapol má neopakovatelnou atmosféru.

Odpoledne jsme pak věnovali Neapoli, třetímu největšímu italskému městu. Nezaměnitelný genius loci, kde vedle pradávných paláců a několika hradů vlaje prádlo a místní pohodově postávají (a pokuřují), kde se jim zrovna zachce.

Buďte u toho příště s námi, protože Itálie chutná pokaždé jinak, i když ji ochutnáte tisíckrát! A my vám nabízíme možnost srovnání všech našich zájezdů do Říma

Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Anežka Berkyová

Anežka BerkyováExpert Radynacestu.cz

Cestování je nejkrásnější způsob poznání.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024