Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Bali: Splněný sen, pestrost chrámů, warung na každém kroku a kus mé duše zanechané pod Gunung Agung

Autor: Klára Hrobníková, Radynacestu.cz | Vydáno: 2. 2. 2023 | Přečteno: 2678x
Téma: Fotoreportáž, Bali

Koncem loňského roku jsem měla možnost splnit si svůj dlouholetý sen a navštívit To nejkrásnější z Bali. A nebyla jsem sama! Sešla se skvělá parta cestovatelů CK Radynacestu v čele s průvodkyní Vlaďkou Svitákovou a dobrodružství v ostrovním ráji mohlo začít.

Vlaďka a Mr. Mara v královském paláci KlungkungVlaďka a Mr. Mara v královském paláci Klungkung 

Znáte ten shon konce roku, uzavírky v práci a stres kolem nachystání perfektních Vánoc? Tak právě tomu jsme se rozhodli vyhnout a vyrazili na dlouhou cestu za splněným snem do exotického ráje. Ačkoliv samotný let s mezipřistáním v Dubaji je poměrně dlouhý, s leteckou společností Emirates jsme si jej spíš užili a na druhý den jsme už shodili zimní oblečení a nahodili kraťasy a žabky

Po příletu na mezinárodní letiště Gusti Ngurah Rai International Airport v Denpasaru nás objednaný transfer převezl na úžasný hotýlek v Sanuru, kde nás čekal odpočinek po dlouhé cestě. Na druhý den ráno jsme vyrazili poznat Denpasar a Balijské muzeum.

Náš místní průvodce Mr. Mara na typické balijské křižovatceNáš místní průvodce Mr. Mara na typické balijské křižovatce

A tohle už je každodenní realita na Bali a náš průvodce Mr. Mara v tradičním oděvu zvaném sarong. 

Skupinka cestovatelů u památníku PuputanSkupinka cestovatelů u památníku Puputan

První zastávkou dnešního výletu bylo náměstí Puputan a Balijské muzeum, ve kterém jsme se dozvěděli mnohé o rituální sebevraždě Balijců na protest proti nadvládě Holanďanů. 

Slavná pláž v letovisku KutaSlavná pláž v letovisku Kuta

Odpoledne nás čekal krátký přejezd do turistického letoviska Kuta, které je velmi oblíbeným plážovým centrem hlavně australských surfařů. Ale láká také mladé lidi z celého světa díky svým krásným písčitým plážím, dobrým podmínkám pro surfování, a hlavně bohatým nočním životem. 

My jsme si zde užili volné odpoledne, které každý využil po svém. Někdo se svlažil v oceánu, jiný zahnal žízeň nejpopulárnějším místním pivem Bintang a všichni jsme ochutnali místní speciality. Já osobně si pochutnala na pořádné porci v přepočtu za 60 Kč i s colou. 

Výborný oběd v KutěVýborný oběd v Kutě

Pokud chcete ušetřit, doporučuji se vždy stravovat v nejzapadlejším warungu. Zaprvé je jídlo místní a chutné, zadruhé si pokecáte s milým majitelem, a hlavně se pořádně nadlábnete. Většina lidí na Bali si vystačí s nasi goreng nebo mie goreng. Vynikající indonéská smažená rýže nebo nudle se zeleninou, chilli a sójovou omáčkou s kuřecím masem, mořskými plody nebo klidně tofu. Navrch dostanete ještě smažené volské oko. Záruka chutného oběda, jenž zasytí.

Krásná vyhlídka chrámu UluwatuKrásná vyhlídka chrámu Uluwatu

A závěr dne patřil procházce po dlouhých útesech kolem Indického oceánu až k vyhlídce na hinduistický chrám Uluwatu. Krásné výhledy a romantickou atmosféru nám zpestřovaly ještě drzé opice, které žijí v přilehlém Opičím pralese.

Tradiční balijský tanec KecakTradiční balijský tanec Kecak

Ale definitivně nezapomenutelným zážitkem byl až tradiční balijský tanec kecak při západu slunce. Zvuky, které účinkující vydávali, se nedají ani slovy popsat, člověk si to musí prostě zažít. Divadelní představení je dramatickou scénou vyprávějící příběh Rámájany. 

Královský palác KlungkungKrálovský palác Klungkung

A pokud jsme si mysleli, že jsme viděli už spoustu krásných věcí, nemohli jsme se mýlit více. Pravé Bali nás přivítalo až na východní straně poloostrova, kam jsme se vydali další den ráno. Navštívili jsme Královský palác Klungkung postavený v 17. století a také sousedící památník Puputanu.

Rýžová pole na BaliRýžová pole na Bali

Po návštěvě Královského paláce a památníku rituální sebevraždy Puputan jsme s celou skupinkou zamířili směr Ubud, kde jsme poprvé zahlédli rýžová pole, kterými je Bali tak proslulé. 

Systém zavlažování SubakSystém zavlažování Subak

Dozvěděli jsme se, že existuje důmyslný systém zavlažování zvaný Subak, který se používá po celém Bali k pěstování rýže na terasovitých polích. Nejenže taková políčka krásně vypadají, ale část z nich byla v roce 2012 dokonce zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Pura Besakih pod nejvyšší horou Gunung AgungPura Besakih pod nejvyšší horou Gunung Agung

Další den byl mému srdci nejbližší. Po snídani jsme vyrazili do podhůří balijských sopek a zamířili k největšímu balijskému chrámu Pura Besakih, který se ukrývá pod nejvyšší horou ostrova Gunung Agung

Pura Besakih - matka všech chrámůPura Besakih - matka všech chrámů

Nemohla jsem si pomoct, ale tohle místo bylo až děsivě nádherné. Představte si, že tento chrámový komplex, který bývá nazýván Matkou všech chrámů, leží nebezpečně blízko stále aktivní sopky, jež důsledkem své činnosti stále způsobuje menší zemětřesení. Při posledním výbuchu v roce 1963 hrozilo, že valící se láva pohltí celý chrámový komplex, ale nějakým zázrakem se mu vyhnula. Hinduisté věří, že to byl zásah bohů a místo považují za posvátné.

Chrám Tirta EmpulChrám Tirta Empul

Po tak silném zážitku jsme se naším minibusem přesunuli o kousek dál. Odpoledne nás čekala návštěva jednoho z nejposvátnějších hinduistických míst na Bali. Měli jsme tu čest na vlastní kůži vyzkoušet očistný rituál ve vodním chrámu Tirta Empul

Očistný rituál v chrámu Tirta EmpulOčistný rituál v chrámu Tirta Empul

Chrám byl prostě úchvatný. Samotný očistný rituál byl v tom parném dni zaprvé velmi osvěžující a zadruhé měl silnou duchovní hodnotu. Při procházení ledovou vodou jsem bytostně cítila přítomnost hinduistických bohů a sílu posvátného místa. Pokud vyrazíte na Bali, rozhodně doporučuji vodní chrám navštívit a rituál si zažít. Posvátný pramen očišťuje tělo i ducha, zbavuje všech negativních vlivů a přináší harmonii.

Výhled na Mt. Batur a Mt. AgungVýhled na Mt. Batur a Mt. Agung

A tento báječný den nelze zakončit lepším způsobem než vyhlídkou na nejvyšší hory Gunung Batur (1717 m) a Gunung Agung (3142 m), které nás celým dnem doprovázely. Při panoramatickém pohledu na tyto krásky jsem si už v hlavě plánovala příští návštěvu Bali spojenou s výstupem na ně.

Makakové v opičím praleseMakakové v opičím pralese

Večer jsme dorazili do Ubudu, kde jsme se ubytovali a následující den strávili odpočinkem v tomto malém městečku. Někdo se jen válel u bazénu a my ostatní jsme vyrazili pěšourem do nedalekého Opičího pralesa, který je přírodní rezervací pro několik druhů makaků. Opičky se zde mají výborně, protože je krmí sladkými brambory, banány a papájou. Ale nenechte se zmást, sotva se otočíte, už vám drzá opice sedí na batohu a rozepíná zip.

Nákup suvenýrů v UbuduNákup suvenýrů v Ubudu

Po návštěvě ráje opic jsme si dali výbornou kávu v místní restauraci a jen tak se procházeli malebnými uličkami Ubudu. Osobně mám velmi ráda, jak na vás dýchne ta pravá atmosféra každodenního života Balijců. A všichni samozřejmě ocenili možnost nákupu suvenýrů.

Nabídka exotického ovoce v UbuduNabídka exotického ovoce v Ubudu

Kromě nákupu magnetek, různých náramků a proutěných kabelek jsme ochutnali i exotické ovoce. Zpočátku jsme netušili, co to vůbec jíme, ale průvodkyně Vlaďka nám vše vysvětlila. Banán a mango pozná každý, dračí ovoce už je taky u nás celkem profláknuté, ale takový rambutan jsem viděla poprvé a můžu říct, že je to vážně lahůdka.

Skupinové foto u královského chrámu Taman AyunSkupinové foto u královského chrámu Taman Ayun

Následující den jsme se přesunuli z Ubudu na sever ostrova, kde první zastávkou byl chrám Taman Ayun. Maličký chrám nás uchvátil zejména nádherným parkem a vodním příkopem, který jej obklopuje.

Barong a rangda - symboly hinduistického náboženstvíBarong a rangda - symboly hinduistického náboženství

A dozvěděli jsme se mnohé z hinduistické mytologie. Barong a rangda jsou symboly dobra a zla v hinduistickém náboženství. Nejvíce nás pobavila informace, že rangda byla dle legendy vdaná žena ve středních letech, kterou označovali za čarodějnici. Byla zobrazována s dlouhými zakroucenými nehty, rozčepýřenými vlasy, a hlavně zlým výrazem, jak můžete vidět na obrázku níže.

Jezerní chrám Ulun DanuJezerní chrám Ulun Danu

Z maličkého chrámového komplexu, ve kterém jsme byli sami, jsme vyrazili na hojně turistické místo. Jezerní chrám Ulun Danu je zasvěcen jezerním bohům. Jeho kouzlo je nepopiratelné, bohužel ale patří na seznam nejnavštěvovanějších památek a turistů zde bylo opravdu hodně. Takže jsme jej v rychlosti prošli a utíkali na skrytější místa… 

Dechberoucí vodopád MundukDechberoucí vodopád Munduk

Mezi ně stoprocentně patřil vodopád Munduk ukrytý v džungli.

Buddhistický chrám Brahma Ahava ViharaBuddhistický chrám Brahma Ahava Vihara

Během našeho poznávání hinduistického Bali jsme samozřejmě museli navštívit i jediný buddhistický chrám na ostrově Brahma Ahava Vihara. Vidíte ty rozdíly? Poznáte to zejména přítomností soch Buddhy a stúp.

Stúpa jako součást buddhistického chrámu Brahma Ahava ViharaStúpa jako součást buddhistického chrámu Brahma Ahava Vihara

Stúpa je krásná buddhistická stavba, která je symbolem klidu a míru. Buddhisté k ní přichází s přáním všeho dobrého svým blízkým nebo ostatním lidem a slouží také k meditaci.

Krásný západ slunce na pláži LovinaKrásný západ slunce na pláži Lovina

Následovala noc v odlehlém hotýlku v Lovině, kde nás po příjezdu přivítal dechberoucí západ slunce. Po příjezdu jsme utíkali na pláž, která je známá především černým sopečným pískem. Pláž byla krásně lemovaná palmami a atmosféru dokreslovali posedávající rybáři čekající na svůj úlovek. Někteří odvážlivci se vrhli do vody, takže se během pár dní vykoupali jak v Indickém oceánu v Sanuru, tak v Jávském moři na opačné straně ostrova.

Ovocný trh na BaliOvocný trh na Bali

Na druhý den jsme se z Loviny přesunuli zpět na jih země do Sanuru. Po cestě jsme zastavili na ovocném trhu, kde jsme ochutnali všechno exotické ovoce. Balijky jsou správné obchodnice, které nám daly všechno ochutnat, a my si nakonec všichni odnášeli plné tašky šťavnatých dobrůtek.

Pohled na unikátní mořský chrám Tanah LotPohled na unikátní mořský chrám Tanah Lot

A poslední zastávkou byl nejfotogeničtější chrám ostrova Tanah Lot, který byl vystavěn na břehu oceánu už v 16. století. Bohužel jsme se k němu nedostali blíže, protože jsme přijeli až odpoledne a voda už byla tak vysoko, že návštěvníkům zabraňovala v přístupu k chrámu.

Cestovatelé na výletní lodiCestovatelé na výletní lodi

A poslední den byl v duchu koupání, opalování, barbeque a outdoorových sportů. Brzy ráno jsme vyrazili na celodenní výlet na Lembongské ostrovy. Vyšlo nám nádherné počasí, takže jsme se mohli opalovat už po cestě tam na palubě výletní lodi.

Krásná pláž na Nusa PenidaKrásná pláž na Nusa Penida

Po připlutí nás uvítala krásná písečná pláž a beach club, jehož služeb využil každý po svém. Někdo to zapíchl na lehátku s drinkem v ruce a jiný vyrazil na lekci paddleboardu.

Výlet na Lembongské ostrovy - jízda na banánuVýlet na Lembongské ostrovy - jízda na banánu

Celé dopoledne bylo jedno velké vodní dobrodružství! Nadšení některých z nás bylo jasně viditelné ve výrazu tváře. Šnorchlování, procházka po mořském dnu, šíleně rychlá skluzavka mířící přímo do moře a zběsilá jízda na banánu. O zábavu nebylo nouze…

A řádně vyhladovělí jsme se vrátili zpět do beach clubu, kde nás čekal výborný oběd formou plážového barbeque. Lepší závěr zájezdu To nejkrásnější z Bali + KOUPÁNÍ U LEMBONGSKÝCH OSTROVŮ jsme si snad ani nemohli přát.

Cestou zpět jsme si mírně nostalgicky vykládali zážitky z celého zájezdu, vzpomínali na nádhernou přírodu ostrova, vynikající jídlo v našem oblíbeném warungu a plánovali příští cestovatelské zážitky. Kam nás Radynacestu zavedou příště?


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024