Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Normandie: silný příběh o leknínech, partičce šachu, velké bitvě a pikniku na útesech

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 30. 1. 2017 | Přečteno: 6635x
Téma: Fotoreportáž, Normandie

Fotografie jsou otiskem duše. A protože duši nemají jen lidé, ale i místa, vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější snímky, které jsme pořídili přímo na našem zájezdu do Normandie. Autentické obrázky z malebného koutu Francie s bohatou historií vám jistě řeknou víc než dlouhý popis v katalogu... Toho se u nás nedočkáte. Realita je zkrátka mnohem lepší!

Monetovy zahradyMonetovy zahrady

Všechno to začalo návštěvou města Giverny, kde pobýval slavný malíř Monet. Vidíte ty lekníny? Tak to jsou ty, které maloval na své obrazy. Nebo jejich vzdálení potomci. Procházka zahradami byla krásná, a navíc jsme se přímo mezi stromy setkali s malířem, který právě tvořil nový obraz. Nádherně to dokreslilo atmosféru místa. 

Monetův důmMonetův dům

Od zahrad se přejde k domu Clauda Moneta, kde se konají prohlídky. Podívat jsme se mohli, kde spal, jedl, tvořil... Taková bulvární návštěva génia. 

Suvenýry v zahradách v GivernySuvenýry v zahradách v Giverny

Závěr návštěvy patřil suvenýrům, které nejsou předražené, a navíc jsou na míle vzdálené klasickým turistickým kýčům. Nakoupí tady opravdu každý.

Katedrála v RouenuKatedrála v Rouenu

Po seznámení s Giverny jsme přejeli do Rouenu, kde je hlavním tahákem nádherná katedrála. Ta byla za 2. sv. války kompletně zničena při náletech. 

Typické domečky v RouenuTypické domečky v Rouenu

Tohle jsou typické domy v Rouenu. Stejný styl domečků jako z čítanky je ale oblíbený v celé Normandii. 

Skvělá pohanková palačinka s typickým ciderem Skvělá pohanková palačinka s typickým ciderem

Nemohla chybět skvělá večeře, a to pohanková palačinka na slano. Dát si ji můžete třeba s lososem, smetanou, hříbky nebo francouzskými sýry. Zapíjí se místním ciderem. To je ten v keramických hrníčcích. Fakt skvělý, jablečný. Doporučujeme dry.

Opatství Abbaye de JumiègesOpatství Abbaye de Jumièges

Další zastávka byla v místním opatství Abbaye de Jumièges. Působilo tajemně a obrovsky. Jak mohli něco takového ve své době, kdy neměli k dispozici jeřáby ani jinou techniku, vůbec postavit? Moc pěkný zážitek.

Partička šachu ve známém opatství Abbaye de JumiègesPartička šachu ve známém opatství Abbaye de Jumièges

Hráli jsme šachy. Partičku jste si mohli dát v klidu, bez front. Kdo neumí, mohl si zahrát i dámu. Atrakce, která sem dokonale zapadla. To se prostě muselo vyfotit!

Étretat a jeho skalní útesyÉtretat a jeho skalní útesy

Ehm... už jste si užili ten výhled? Takže tohle je Étretat. Opravdu síla. Je to takové „přioceánské" středisko, kde sice bývá víc turistů, ale je tam díky tomu supermarket, kde nakoupíte sýry, víno, čerstvé ovoce a cider (čti sídr). S tím vším se vyškrábete na útesy a pak už jen tlačíte ty dobroty a kocháte se parádním výhledem.

Pont du NormandiePont du Normandie

Následoval přejezd přes Pont du Normandie. Zajímavý je hlavně tvar tohoto mostu. Tady byla krátká zastávka, kde jsme se od naší průvodkyně Věrky Víškové dozvěděli, proč, z čeho a jak se most stavěl. 

Typické domy v HonfleuruTypické domy v Honfleuru

Honfleur je nádherné městečko s pidi rybím trhem. Má samé takové ty romantické domečky, úzké uličky a kavárničky – a aby to bylo úplně dokonalé, najdete tu i přístav. 

HonfleurHonfleur

My o vlku a… přístav v Honfleuru na fotografii. Přímo u něj si můžete dát kávu a snídani a trochu relaxovat. Taková přístavní pohoda po francouzsku.

Návštěva muzea dne DNávštěva muzea dne D

Muzeum dne D je vhodné pro milovníky historie a 2. světové války. Je tam vše o vylodění v Normandii – od historických zbraní, výstroje, uniforem a podrobného popisu, jak akce probíhala, až po velké množství artefaktů týkajících se českých vojáků, kteří se bitvy účastnili. Dali nám také tištěné materiály v češtině a na závěr pustili dokument o tom, jak se stavěl umělý přístav – opět v češtině. 

Pozůstatky německých bateriíPozůstatky německých baterií

Procházka kolem zbylých německých baterií zaujme i „nenadšence“. Můžete se také projít bunkrem, kde vojáci za války plánovali strategii.

Filmový příběh bratrů RyanůFilmový příběh bratrů Ryanů

Znáte film Zachraňte vojína Ryana s Tomem Hanksem? S poutavým příběhem bratří Ryanů místo úzce souvisí, a tohle jsou jejich skutečné fotografie. Takových příběhů ale místo vypráví mnohem víc…

Největšího amerického vojenského hřitova na pobřeží v Colleville-sur-MerNejvětšího amerického vojenského hřitova na pobřeží v Colleville-sur-Mer

Návštěvu amerického hřbitova vám usnadní přehledné mapy a popisy. Je to ale dost smutná podívaná. Chytne vás za srdce. Mnoho cizinců tady v době naší přítomnosti hledalo své příbuzné. Možná i vaši předci byli váleční hrdinové.

Památník na pláži OmahaPamátník na pláži Omaha

Tohle je ona slavná pláž Omaha, kde proběhl největší válečný masakr té doby. Železná skulptura vzadu je památníkem obětí. Samozřejmě je to také veřejná pláž jako každá jiná. Francouzi se tady koupali. Ale nás tady přepadaly zvláštní myšlenky, a koupání se tedy opravdu netýkaly...

Všichni se na klášter Mont-Saint-Michel těšili Všichni se na klášter Mont-Saint-Michel těšili

Klášter Mont-Saint-Michel. Na ten se snad všichni těšili ze všeho nejvíc. A? Nezklamal! Splněný sen, krásné místo s obchůdky, restauracemi a dokonce i ubytováním. Turistická stopa je tady ale hodně znát.

Tapisérie královny Mathildy v BayeuxTapisérie královny Mathildy v Bayeux

Celá naše výprava končila v Bayeux, kde jsme šli okouknout nekonečnou tapisérii. Procházíte kolem ní a posloucháte její příběh – audio, a v češtině. No a tady se končil i náš příběh o cestování Francií s Radynacestu.cz. Tak zase příště. Pojedete? My ano!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024