Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

KVÍZ: Domluvíte se v cizině?

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 23. 4. 2020 | Přečteno: 1640x

Mnoho lidí odrazuje od cestování strach z toho, že se nedomluví. Neznají cizí jazyky a bojí se vycestovat. Na cestách s Radynacestu je vám po celou dobu k dispozici průvodce, takže z jazyků strach mít nemusíte. Vždycky se ale hodí znát základní fráze pro případ nouze či naopak, abyste potěšili místní. Pojďte si otestovat, jak byste se domluvili v cizině.

Domluvíte se v cizině?Domluvíte se v cizině?

Pojďte si otestovat cizí jazyky:


1. Na Islandu je nádherná příroda, ale to neznamená, že zranění se vám tady vyhne. Víte, jak se islandsky řekne „potřebuji lékaře"?


2. Obyvatelé Malediv se asi moc neztrácejí, ale vám jako cestovatelům by se mohlo hodit vědět, jak se v divehi (jejich jazyce) řekne „ztratil jsem se".


3. Po celém světě už dnes můžete platit kartou, hodně lidí to vítá. Víte, ale jak se španělsky řekne „přijímáte karty"?


4. Ve Finsku narazíte na spousty příjemných kaváren. Ale víte, jak se finsky řekne „mohu dostat šálek kávy"?


5. Sedíte v restauraci v Istanbulu a prosíte číšníka, aby vám pomohl s jídelním lístkem. Jak mu turecky řeknete, že nerozumíte?


6. Litevci jsou vřelí a milí lidé, víte, jakým pozdravem se zdraví mezi přáteli?


7. Pokud se vydáte na tržnici v Budapešti a zalíbí se vám místní koření, jak se maďarsky zeptáte „kolik to stojí"?


8. Irové sice mluví anglicky, jistě je ale překvapíte, pokud začnete s irskou gaelštinou, původním keltským jazykem. Kterou frázi na rozloučení byste v Irsku použili?


9. Na jedné straně neuvěřitelná technologická vyspělost, na straně druhé původní šintoismus a venkov plný tradic. Japonsko je země plná kontrastů a její řeč není u nás příliš rozšířená. Jak byste se v Japonsku zeptali, zda dotyčný mluví anglicky?


10. V Albánii si s angličtinou nevystačíte. Místní lidé jsou však milí a ani jazyková bariéra jim nezabrání v pohostinnosti. Je slušné umět poděkovat, jakou frázi byste použili v Albánii?


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024