Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

MOJE SRDCOVKA: specialistky Barbory Koníčkové

Autor: Barbora Koníčková, Radynacestu.cz | Vydáno: 24. 2. 2023 | Přečteno: 367x

Barčina srdcovka je FinskoBarčina srdcovka je Finsko

Moje srdcovka je určitě Finsko – Země tisíce jezer a ostrovů. Finsko bylo vždy nejvíce izolovanou a nejméně pochopitelnou ze všech skandinávských zemí, ale když do Finska přijedu, ověřím si, že to není pravda. Je to prostě krásná země plná nádherné přírody, moderní architektury, vášnivých čtenářů a typického finského humoru.

Má více než pět milionů obyvatel, dvě stě tisíc jezer, přibližně stejný počet ostrovů, dva miliony saun, mraky komárů a taky jednoho Santa Clause. Finského Joulopukki, který bydlí ve své polární vesnici osm kilometrů od laponského Rovaniemi. Prvenství ovšem tato severská země zaujímá úplně v něčem jiném – v pití kávy. Podle statistiky jsem zřejmě taky Finka – zkonzumují totiž dvakrát víc kávy než většina Evropanů. 

Co je mi ale na Finsku ještě blízké, je překvapivý počet zájmů, které nás s nimi spojují. Když nepočítáme lední hokej, jen málokde na světě mají v takové oblibě víkendy na chatách, pobyty v přírodě, čtení knihy a houbaření. Finové pro houbaření mají i vlastní slovo: sienellen. 

No a nakonec má největší srdcovka srdcovek – Helsinky. Do paměti se mi vryl pohled na obrovské plující trajekty v srdci města i jejich kontrast ke zbytku země. Svým moderním charakterem se od většiny území liší částečně proto, že v dřívějších dobách byly Helsinky jediným místem tady, které mělo spojení téměř s celým zbytkem světa. A co mě zvlášť baví, je ta mladistvá atmosféra plná venkovních kaváren, rockových/metalových koncertů,... ta záplava pouličního umění! 

Takže Tervetuloa Suomeen! Vítejte ve Finsku :-)


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024