Finská kuchyně: ochutnejte maso a ryby na 100 různých způsobů

Veronika Drbohlavová Veronika Drbohlavová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 3. 3. 2021 • Přečteno 2453x

Finská kuchyně je směsicí ruských, švédských i čistě finských tradic. Snoubí v sobě zdánlivě nesourodé kombinace. Brzy jim ale jistě přijdete na chuť.

Vyberte si z našich 4 zájezdů do FinskaZobrazit zájezdy

Finsko jako stát bylo po značnou část své historie pod nadvládou Švédska a Ruska. Ve zdejší gastronomii tedy najdeme vlivy obou těchto národních kuchyní. Asi vás nepřekvapí, že to Finy vždy táhlo k vodě, a tak na talířích nikdy nechybí ryba. Možná však budete udiveni, jak moc jsou zdejší obyvatele také „na sladké“. 

Finská příroda není z nejhostinnějších, a proto zde nenajdeme rozmanité produkty zemědělství. Musí si tu vystačit s obilninami (žito, ječmen, oves), zeleninou (kapusta nebo tuřín) a bramborami. Finové jsou ale zvyklí využívat všech zdrojů, které jim jejich země nabízí.

Velmi populární jsou ryby a maso (velmi často divočina) a také sortiment, který nabízejí zdejší lesy (houby a bobulovité ovoce). My se teď ale podíváme blíže právě na první dvě zmíněné suroviny. 

Maso: základ pestré kuchyně

Až 30 % masa se ve Finsku sní ve formě klobásAž 30 % masa se ve Finsku sní ve formě klobás

Maso je na finském jídelníčku zastoupeno hojně. Samozřejmě se tu setkáme s klasickým vepřovým, hovězím, kuřecím i jehněčím. Jelikož je tu ale velmi silná tradice lovu, zcela běžně narazíte i na sobí, losí, zaječí, kachní či tetřeví maso. 

Zajímavostí je, že více než třetina masa se ve Finsku sní ve formě klobás (makkara). Jejich opékání na ohni je v podstatě národním sportem. No a ke klobáse neodmyslitelně patří i hořčice. Ta zdejší, Sinappi, je skvělá.

Ryby: plody moře i jezer

Syrový losos marinovaný citronovou šťávou s kopremSyrový losos marinovaný citronovou šťávou s koprem

Finsko má nejen přístup k Baltskému moři, ale také má tisíce jezer ve vnitrozemí. Konzumace ryb je tedy na denním pořádku.

Nejčastěji se na talíři objevuje losos. Studené plátky uzeného lososa se obvykle podávají na bagelu se smetanovým sýrem, rajčetem, cibulí a kapary. Velmi oblíbený je také ve formě graavilohi, což je syrové lososí maso s koprem a citronovou šťávou. 

Velmi častí jsou také slanečci a baltští herinci (sledi) ve všemožných úpravách. Oblíbené jsou i různé varianty rybích polévek.

Chléb: obyčejný i chráněný EU

Kalakukko je žitný chléb plněný rybami a slaninouKalakukko je žitný chléb plněný rybami a slaninou

Chléb je základem finské kuchyně, který se podává prakticky ke každému jídlu. Nejoblíbenější je bezesporu tmavý nakyslý žitný chléb s vysokým obsahem vlákniny ruislepä. Častý je i tenký křupavý krekr z žitné mouky näkkileipä, u nás známý jako knäckebrot.

Po celém Finsku je rozšířené i jídlo kalakukko. Jedná se o bochník tmavého žitného chleba, do kterého je zapečena nádivka ze slaniny a soleného rybího masa. Od roku 2002 patří kalakukko mezi potraviny chráněné EU.

Oblíbené pokrmy:

1. Karjalampiikka

Karelské pirohy jsou tradičním snídaňovým pokrmemKarelské pirohy jsou tradičním snídaňovým pokrmem

Karelský piroh je skvělým příkladem vlivu ruské kuchyně na tu finskou. Pochází z Karélie, ale dnes je běžný v celém Finsku. Na rozdíl od ruských pirohů je ale otevřený. Plněný je směsí rozmačkaných brambor a rýže. Podává se s vajíčkem natvrdo a máslem.

2. Lihapullat

Finská obdoba švédských masových kuličekFinská obdoba švédských masových kuliček

Finská obdoba švédských masových kuliček. Jsou buď čistě hovězí, nebo se jedná o směs hovězího, vepřového a sobího masa. Nejčastější přílohou ke kuličkám jsou brambory nebo bramborová kaše, omáčka, brusinkový džem a nakládaná okurka.

3. Kaalikäätyleet

Zelné závitky plněné masemZelné závitky plněné masem

Závitky ze zelných listů plněné mletým masem. Stejně jako masové koule se podávají se sosem, bramborami a brusinkovým džemem.

Dezerty a sladkosti:

1. Pulla

Kynutý bochánek s kardamomemKynutý bochánek s kardamomem

Kynutý bochánek nebo šnek ochucený kardamomem. Některé varianty se pečou s rozinkami a plátky mandlí. Nejčastěji se podává ke kávě. Ve Finsku je běžné, že podle kvality pully se soudí úroveň celé kavárny.

2. Kiisseli

Ovocné želé KiisseliOvocné želé Kiisseli

Ovocný dezert připomínající želé. Vaří se z vody, cukru, lesních plodů a je zahuštěný bramborovým škrobem. Nezřídka se ale můžeme setkat i s mnohem tekutější verzí, která se dá klidně i pít.

3. Runebergintorttuja

Oblíbený dezert autora finské hymnyOblíbený dezert autora finské hymny

Runebergův dortík nese jméno slavného finského básníka, autora finské hymny, který ho údajně každé ráno snídal. Jedná se o zákusek s mandlemi a rumem. Na vrchu je zdobený malinovým džemem, který je obklopen kroužkem z cukrové polevy. Tradičně se tento dortík konzumuje 5. února, tedy v den výročí Runebergových narozenin.

Nápoje:

1. Pivo

Finské pivo - Laponské zlatoFinské pivo - Laponské zlato

Nejběžněji se zde vaří světlé ležáky. Známé značky jsou Lapin Kulta, Karjala a Karhu. Ve Finsku se pivo dělí podle obsahu alkoholu na lehká (velmi málo alkoholická), středně silná (dají se koupit v běžném supermarketu) a silná (obsahem alkoholu srovnatelná se zahraničními pivy, dají se koupit pouze v obchodech ALKO).

Popravdě ale Finsko není země pivu zaslíbená a při ceně 3 eura za plechovku v supermarketu a třeba i 8 eur za čepované v baru si lecjaký Čech větší konzumaci zdejšího piva odpustí.

2. Lakkalikööri

Lakka je likér vyrobený z ostružiníku moruškaLakka je likér vyrobený z ostružiníku moruška

Neboli Lakka je likér vyrobený z ostružiníku moruška. Bobule se louhují v alkoholu tak dlouho, dokud ho dostatečně neosladí. Většinou to trvá dva až šest měsíců. Tento likér můžete koupit např. pod názvem Lapponia.

3. Vodka

Nejznámější finská vodkaNejznámější finská vodka

Vodka je finským národním nápojem. Ta nejznámější hrdě nese dokonce název státu. Finlandia, která se vyrábí od roku 1970, je považována za jednu z nejlepších vodek na světě a design její lahve má připomínat tající led. Vyrábí se z pramenité ledovcové vody a šestiřadého ječmene. Kromě klasické vodky se vyrábí i různé ochucené varianty, např. brusinková, limetová nebo s příchutí lesních plodů.

Veronika Drbohlavová

Veronika DrbohlavováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

To nejlepší z Petrohradu + HELSINKY
12. – 18. 7. 2021

Vyberte si z mého zájezdu

Finsko

Hvězdná země severu

Vyberte si jeden z našich 4 zájezdů do Finska

Zobrazit aktuální zájezdy do Finska

Nejbližší volný zájezd odlétá již 24. května


URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/finska-kuchyne/



Doporučujeme z Finska

Nejnovější



Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!

Katalog 2021