Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OTÁZKA TÝDNE: Mohu se nakazit ze vzduchu v letadle?

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 9. 6. 2020 | Přečteno: 1769x

Riziko nákazy od nemocné osoby na palubě letadla by mělo být podobné jako v jiných uzavřených prostorech s velkým počtem lidí na jednom místě. Vzpomeňme například autobus, kino, divadlo a jiné. I v nich trávíte obdobně dlouhou dobu, možnost nakažení v letadlech je však prokazatelně nižší. Proč?

Hrozba nákazy v letadle není vyšší, ale naopak nižší, než napřílklad v divadle nebo ve školceHrozba nákazy v letadle není vyšší, ale naopak nižší, než napřílklad v divadle nebo ve školce

Vzhledem k tomu, že všechna moderní letadla jsou vybavena kvalitním systémem filtrace vzduchu, je pravděpodobnost, že se nakazíte, o něco nižší než v podobně zatížených prostorách (kanceláře, školy, školky). Prokázala to studie Evropské agentury pro bezpečnost letectví, zkráceně EASA, která se zabývá měřením kvality ovzduší na palubě letadla.

HEPA filtry v systémech filtrace letadla mají podobný výkon jako ty, které se využívají k čištění vzduchu na operačních sálech. Tyto filtry jsou velmi účinné pro zachycení mikroskopických částic tak malých, jako jsou právě bakterie a viry. Uvádí se, že HEPA filtry zachytí více než 99 % mikrobů ve filtrovaném vzduchu letadla. 

Vzduch v letadle tvoří z 50% venkovní vzduch a ze zbylých 50% vzduch filtrovanýVzduch v letadle tvoří z 50% venkovní vzduch a ze zbylých 50% vzduch filtrovaný

Systém cirkulace vzduchu v letadlech je navržen tak, aby fungoval co nejefektivněji, a to tím, že pracuje s kombinací 50 % venkovního vzduchu (který v leteckých nadmořských výškách neobsauje žádné choroboplodné zárodky) a 50 % filtrovaného vzduchu, tedy vzduchu zbaveného cca 99,7 % mikrobů.

Tímto způsobem vychází na osobu v ekonomické třídě 15 až 20 kubických stop celkového přívodu vzduchu za minutu. Vzduch je tedy víceméně sterilní a bez částic. Cirkulace vzduchu v kabině letadla je nepřetržitá. Vzduch vždy proudí dovnitř a ven z kabiny. 

Ve spolupráci s WHO (Světová zdravotnická organizace) navíc IATA (Mezinárodní asociace leteckých dopravců) vydala letos v dubnu manuál údržby pro personál letadla. Mezi každým letem je letadlo povrchově uklizeno a čištěno dezinfekčními prostředky. Významný je ale především noční úklid letadla, při kterém je celý prostor letadla vyčištěn důkladně.

U některých leteckých společností stále můžete sundat ústenku jen pod dobu konzumaceU některých leteckých společností stále můžete sundat ústenku jen pod dobu konzumace

Smartwings například na svém webu uvádí: „Interiér našich letadel prochází před a po každém letu důkladnou dezinfekcí dle nejpřísnějších hygienických standardů, a to včetně sedaček, servírovacích stolků a kapes, úložných prostor nad hlavami a toalet.“

Přesto tady stále existuje riziko, že na površích ulpí bakterie a viry od nakaženého pasažéra. Je tedy třeba se vybavit dezinfekčním gelem na ruce, dodržovat zásady hygieny a nedotýkat se obličeje (očí, úst a nosu). Na palubách většiny letadel současně platí povinnost nošení roušky. Sundat ji můžete jen po dobu konzumace jídel a nápojů. Děti do dvou let věku roušky mít nemusí. 

Informace o tom, kam již nyní můžete vycestovat, najdete na Interaktivní mapě, kterou pro vás ve spolupráci s našimi specialistkami průběžně aktualizujeme. 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024