Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OTÁZKA TÝDNE: Můžu se na cesty pojistit proti koronaviru?

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 23. 6. 2020 | Přečteno: 2952x

Můžu se pojistit proti koronaviru? U části pojišťoven je to tak, že pokud se vydáte do země, která je označena jako bezpečná, a přesto tam onemocníte, pojišťovna vám léčbu uhradí. Zariskujete-li a pojedete tam, kde svítí červená, riziko berete na sebe. U nás se ale můžete pojistit proti covidu i na cesty do zemí, které aktuálně svítí červeně. Naopak obavy z koronaviru stále nejsou dostatečným důvodem pro uplatnění pojištění storna, které je další volitelnou pojistkou pro vaše cesty. Proč byste ji přesto měli uzavřít?

Otázka týdne: cestovní pojištěníOtázka týdne: cestovní pojištění

Situace kolem koronaviru byla nová pro cestovní kanceláře, klienty, ale i pro pojišťovny. Odstavce o pandemickém onemocnění v příručkách chyběly. Teď už v nich jsou a říkají, že pojistění vám zajistí potřebný klid, ale nekryje všechna rizika, za všech podmínek. Co tedy můžete od své pojistky očekávat, kdy se na ni můžete spolehnout a kdy vás naopak ani ona neochrání? 

Cestovní pojištění

Jestliže vycestujete do tzv. bezpečné země, a přesto u vás bude onemocnění COVID-19 prokázáno, pojišťovna náklady na léčbu uhradí (v rozsahu pojistných podmínek).

Pokud ovšem vycestujete do lokality, kam MZV ČR vydalo varování nebo doporučení necestovat, pak se vám cestovní pojištění nevztahuje na škodní události, které nastaly v souvislosti s onemocněním COVID-19. Taková cesta do dané země či regionu je tzv. na vlastní nebezpečí. Potká-li vás však jiná nemoc či úraz, pojišťovna léčbu uhradí (např. natažený vaz atd.).

Tak to alespoň fungovalo v počátcích pandemie. Situace se ovšem posunula k lepšímu a pojišťovny nově pojišťují proti koronaviru také na cesty do takzvaně rizikových oblastí, tedy těch, které podle MZV spadají do červené zóny. Cestovní kancelář Radynacestu.cz vám tak nabídne a doporučí pojištění, které je do té které země vhodné a pokryje případné náklady, které by se s onemocnením COVIDEM-19 na cestách vyskytly. 

Ocitnete-li se v nařízené karanténě z preventivních důvodů nebo budete muset podstoupit preventivní test (nebude prokázáno onemocnění COVID-19), pak bohužel opět platí, že takové náklady cestovní pojištění nehradí, stejně jako u jakýchkoliv jiných preventivních testů. 

Pojištění storna zájezdu

Pojišťovny si s ohledem na události přidaly do pojistných podmínek formulku, která je opravňuje neuhradit vám škody v případě, že MZV ČR vydá varování před cestou do země, kam jste měli odjet, případně jsou v oné zemi omezující opatření či větší počet nemocných, nebo zasáhne státní nebo úřední moc a cestovat vám zkrátka nedovolí. Zbavuje se tak povinnosti platit za vás storno zájezdu.  

Cestovní pojištění se tedy přesněji řečeno „nevztahuje na škodní událost, která nastala v souvislosti s onemocněním, kvůli kterému MZV ČR vydalo varování před cestou nebo doporučení necestovat do cílové destinace z důvodu vyhlášení mimořádných ochranných opatření (např. preventivní či karanténní opatření) nebo postižení dané lokality šířícím se onemocněním, epidemií nebo pandemií. A dále na škodní událost, která by nastala zásahem státní nebo úřední moci.“

Je-li však zájezd stornován ze strany cestovní kanceláře právě kvůli vládnímu zákazu do země vycestovat, nemusíte se obávat. Bude vám nabídnut kupón ve výši částky, kterou jste za zájezd uhradili. 

Rozhodnete-li se však z vlastní vůle, že nechcete do země cestovat, přestože máte zájezd zakoupen a jeho uskutečnění nic nebrání, pouhá obava z nákazy onemocněním COVID-19 v zemích či oblastech, není důvodem pro vznik pojistné události.

Mít cestovní pojištění se vám v každém případě vyplatíMít cestovní pojištění se vám v každém případě vyplatí

Závěrem...

Stále tedy platí, že uzavření pojištění není povinné, ale je otázkou odpovědnosti každého z nás a my jej našim cestovatelům důrazně doporučujeme. Aktuálně všechny otázky směřují k možné nákaze koronavirem, ovšem je mnoho jiných rizik, která vás před cestou i na cestě mohou potkat. Můžete je pak řešit jednoduše díky pojistce nebo naopak složitě a zdlouhavě... Co byste si vybrali? 

Dříve, než potvrdíme vaši rezervaci, bude vám vždy nabídnuto vhodné pojištění právě pro vaši cestu a vámi vybranou destinaci. Vše potřebné už za vás zařídíme. 

Přejeme šťastnou cestu bez rizik! 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024