Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

ROZHOVOR s průvodkyní Uzbekistánem: Duch Hedvábné cesty tady žije dál

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 2. 6. 2023 | Přečteno: 722x
Téma: Rozhovor

Džípy brázdí pouští, přespávají v tradičních jurtách a na Hedvábné stezce objevují tajemství skrytá za hradbami opevněných měst. Příběhy jako z pohádky Tisíce a jedné noci připomínají odpovědi průvodkyně Jany Křížové v rozhovoru o Uzbekistánu, kterým provází cestovatele CK Radynacestu.cz.

Jana Křížová, průvodkyně UzbekistánemJana Křížová, průvodkyně Uzbekistánem 

Významný polský reportér Ryszard Kapuściński ve své knize Impérium píše o střední Asii, že „[...] to jsou samé pouště a pole zvětralého hnědého kamení, z nebe sluneční žár, písečné bouře.“ Co Vás, Jano, vedlo k tomu, že jste se do takového koutu světa vydala? Proč by se cestovatel měl rozhodnout zrovna pro Uzbekistán, co ho tam naláká?

Ano, pan Kapuściński má pravdu, velká část této oblasti takto skutečně vypadá. Ale je třeba si uvědomit, že střední Asie je obrovská a zároveň velmi členitá a pestrá. Od rozlehlých stepí a pouští po velehorská pásma, krásná jezera a údolí. Mě osobně ale vždy fascinovala historie a určité tajemství Hedvábné stezky, starodávné obchodní trasy propojující Dálný východ s Evropou. Od dětství jsem hltala knížky i dokumenty o dějinách střední Asie a věděla jsem, že jednou tam budu muset vyrazit. Uzbekistán mi pak z celé oblasti připadá nejzajímavější, ať už to jsou jeho pohádková města, krásná příroda, ale i velice příjemná atmosféra a místní lidé. 

Uzbekistán je zemí spíše rovinatou, horalé volí za své cíle ostatní -stány. Je tedy Uzbekistán destinací vhodnější pro nadšence do kulturních památek, nebo si i milovník přírody přijde na své?

Ano, pravdou je, že Uzbekistán je známý hlavně díky svým nádherným historickým městům Hedvábné stezky, jako je Buchara, Chiva nebo Samarkand, nicméně i milovníci přírody a horských velikánů se tady nudit nebudou. Z východu do Uzbekistánu zasahuje pohoří Pamíro-Alaj a nejvyšší hora země má více než 4600 m! Slavné údolí Fergana nebo lyžařské středisko Chimgan zase patří k nejzápadnějšímu výběžku pohoří Ťan-Šan. Tady je prostě „od každého trochu“, proto je Uzbekistán tak zajímavý. 

Ať už otevřeme jakýkoliv knižní průvodce Uzbekistánem, u významných míst se vždy dočteme o Hedvábné stezce. Je tady její odkaz i po tolika staletích stále tak živý?

Částečně určitě ano. Z tehdejších karavanních stanic a kupeckých měst jsou dnes významná centra kultury a obchodu, kde se stále udržují mimo jiné i tradiční řemesla. Když se procházíte starými uličkami Buchary nebo Chivy, atmosféra starých dob na vás dýchá z každého zákoutí a někdy si připadáte, jako byste se propadli o pár století zpátky. Pak ale opustíte hradby starého města a jste zpět v moderní době. Duch Hedvábné stezky tu stále přežívá a místní samozřejmě velice dobře vědí, že je to turisticky atraktivní. 

Uzbekistán je moderní země, která neztratila kouzlo orientuUzbekistán je moderní země, která neztratila kouzlo orientu

Jaký je Uzbekistán dnes?

Uzbekistán je moderní země s dobrou infrastrukturou, rychlovlaky i zázemím, která ovšem neztratila své orientální kouzlo. Je to země bezpečná, turisticky velice přívětivá a zároveň zajímavá, ať už z historického, nebo přírodního hlediska.

Jak si máme představit typického Uzbeka? Mají místní nějaké zvyklosti, na které je dobré se připravit, abychom je neurazili?

Přesto, že je Uzbekistán většinově muslimskou zemí, místní obyvatelé jsou, co se náboženství týče, velice umírnění. Žádná speciální pravidla zde dodržovat nemusíte, nicméně ženy by se neměly oblékat vyzývavě a pro návštěvu mešit je třeba mít patřičné oblečení, ale to je asi všechno. Uzbekové jsou často velice přátelští a pohostinní. Určitě ale platí, že ať už cestujete do Uzbekistánu, nebo kamkoli jinam, tak byste se měli chovat slušně a s respektem k místní kultuře.  

Když se rozhodneme do Uzbekistánu vydat, jaké přípravy je třeba udělat před cestou? Potřebujeme nějaká očkování či vízum? Jak dlouho vůbec trvá let z Prahy? Jaké období je pro návštěvu nejlepší a jaké můžeme očekávat počasí?

Pro návštěvu Uzbekistánu se nemusíte nijak speciálně připravovat. Čeští občané vízum nepotřebují (pokud návštěva nepřesáhne 30 dní), žádné očkování není povinné. Já samozřejmě vždy pro cesty do Asie doporučuji tzv. cestovatelské minimum – žloutenky, tyfus, vzteklina, ale bezpodmínečně nutné to není. Co se týče počasí, tak Uzbekistán má typické kontinentální klima, čili velké teplotní rozdíly mezi létem a zimou. Nejteplejším měsícem je červenec, kdy mohou teploty přesáhnout i 40 stupňů, naopak v zimě teploty klesají hodně pod nulu. Ideálním obdobím pro návštěvu je pak určitě duben–květen nebo září–říjen, kdy jsou teploty velmi příjemné.  Přímé letecké spojení z Prahy do Taškentu momentálně nemáme, takže záleží, přes jaké město letíte. Dobré spojení je např. přes turecký Istanbul, ze kterého let do Taškentu trvá zhruba 4,5 hodiny.  

Náměstí Khast Imam Square v TaškentuNáměstí Khast Imam Square v Taškentu

Cestovatelé obvykle tedy přiletí do Taškentu, hlavního města, které bylo ale po zemětřesení v 60. letech takřka srovnáno se zemí, stojí za návštěvu i toto město, nebo je lepší hned vyrazit někam dál?

Myslím, že aspoň 1 den byste v hlavním městě země strávit měli. Historických památek tady po ničivém zemětřesení v r. 1966 zbylo skutečně pomálu, ale moderní centrum je opravdu zajímavé. Tehdejší Sovětský svaz vzal výstavbu nového Taškentu jako velkou výzvu a snažil se z něj udělat moderní, pokrokové město, jakousi výstavní skříň tehdejšího režimu. Vznikly tady tak široké bulváry, výstavní budovy, metro i televizní věž, které určitě stojí za návštěvu. Samozřejmě by nikdo neměl vynechat náměstí Khast Imam Square s historickou mešitou Hazrat Imam. 

Náměstí Registan s madrasamiNáměstí Registan s madrasami 

Kdybyste měla vybrat jedno top místo v Uzbekistánu, které návštěvník nesmí minout, jaké by to bylo?

Určitě Samarkand. Starobylé kupecké město, které se v době vlády slavného dobyvatele Tamerlána stalo hlavním městem jeho obrovské říše. Jeho vnuk Ulugbek z něj zase udělal jedno z nejvýznamnějších středověkých center vzdělanosti s univerzitou a unikátní astronomickou observatoří. O náměstí Registan s madrasami z 15.–17. století, které je srdcem Samarkandu, se často mluví jako o jednom z nejkrásnějších náměstí světa. Každá slavná epocha dějin zde zanechala své stopy a Samarkand je tak skutečným pokladem Hedvábné stezky.

Jaké zážitky si návštěvník ze země obvykle odváží? Dočteme se třeba o spaní v jurtách, co od toho můžeme očekávat? Jurty si člověk typicky představí hlavně ve spojitosti s Mongolskem, je to běžné obydlí v celé střední Asii?

Jurty byly typickým obydlím kočovníků střední Asie, takže se s nimi můžete setkat v celé oblasti, i když se můžou lišit např. tvarem střechy nebo zdobením. Spaní v jurtě je pro nás určitě zajímavým zážitkem, i když dnes jsou ty tzv. „turistické jurty“ velice komfortní. Zajímavější je spíše krajina, kde jurty stojí – rozsáhlé pláně, pouště, stepi, kde desítky kilometrů nemusíte potkat živáčka. V noci pak můžete pozorovat hvězdnou oblohu a užívat si ten nádherný klid. Velkým zážitkem je samozřejmě návštěva místních měst, ale co bych možná ještě zmínila, je návštěva Aralského jezera, nebo aspoň toho, co z něho zbylo. Aralské jezero takřka zmizelo z povrchu zemského a opuštěné vesnice, přístavy nebo tzv. hřbitov lodí je smutnou připomínkou této ekologické katastrofy a také velkým vykřičníkem pro všechny. 

Návštěva země se prý neobejde bez návštěvy místních bazarů, máte svůj oblíbený? Jaká je atmosféra místních trhů? Co byste doporučila ke koupi, bez čeho rozhodně nemůžeme odjet domů?

Budu se sice opakovat, ale opět je to Buchara a Chiva, a to právě proto, že uličky místních bazarů jsou stále protkané atmosférou Hedvábné stezky. Jsou rušné, barevné, ovoněné exotickým kořením. Tradiční řemesla tady stále vzkvétají, takže když už jsme na Hedvábné stezce, určitě byste si měli koupit např. hedvábnou šálu nebo látku obarvenou tradiční metodou ikat. Nádherná je i místní keramika, výšivky nebo koberce. 

Plov, typické uzbecké jídloPlov, typické uzbecké jídlo

Co můžeme očekávat od místní kuchyně? Jakými gastronomickými zážitky nás Uzbekistán může překvapit?

Uzbecká kuchyně není nijak výrazně kořeněná či pikantní, nicméně je velice chutná a také hodně hutná a masitá. Základní potravinou je hovězí nebo skopové maso, rýže, zelenina a chléb. Uzbeci mají rádi hutné polévky, např. zeleninový vývar šurpa s kousky masa a k tomu zakusují kulaté chlebové placky. Nejoblíbenějším pokrmem je ale plov – vařená rýže se zeleninou a kusy masa, nebo laghman – široké nudle se zeleninou a masem. Mezi oblíbené nápoje pak patří zelený čaj nebo lehce slaný jogurtový nápoj ajran. 

Uzbekistán je známý nádhernou keramikou, je možnost nahlédnout do místních dílen a případně si něco vytvořit? Jsou nějaká další řemesla typická pro tuto zemi?

Ano, svým klientům se snažím představit i tradiční řemesla – výrobu keramiky, koberců nebo barvení látek metodou ikat a v rámci našeho programu navštěvujeme i místní dílny. Řemesla se v Uzbekistánu předávají po celé generace a zajímavým zážitkem může být i návštěva dílny věhlasného mistra, kde si můžete zkusit výrobu keramiky i sami, a to vše je pak završeno rodinnou večeří s ochutnáním místních specialit. 

Otázka na závěr – kdy se do Uzbekistánu chystáte Vy?

Teď máme naplánovaný zájezd se skupinou na přelomu září a října a už se tam moc těším.

Hledáte dobrodružství a rádi objevujete skryté perly? Dali byste si jízdu džípy pouští až k legendárnímu Aralskému jezeru a noc v tradičních jurtách? Přidejte se k Janě Křížové a nic z toho vás cestou za tím nejlepším z Uzbekistánu zaručeně nemine. Poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024