Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

ROZHOVOR S PRŮVODKYNÍ: Datle z Jericha Dagmar Sedláčkové

Autor: Jana Sobíšková, Radynacestu.cz | Vydáno: 14. 10. 2022 | Přečteno: 1092x
Téma: Izrael, Rozhovor

Tento rozhovor se uskutečnil na jaře, kdy se naše průvodkyně Dagmar Sedláčková vrátila z Jeruzaléma. Postavila před nás velkou mísu čerstvých datlí a já před ni kávu. A první otázku…

Dagmar Sedláčková v IzraeliDagmar Sedláčková v Izraeli

Průvodcuješ pro CK Radynacestu.cz po Izraeli, Španělsku a Velké Británii. Zrovna ses vrátila z Izraele a přivezla jsi tyhle obrovské datle…

Ano, z Jericha. Tam se datle po utržení vysuší na sluníčku a pak se ještě lehce vlhké balí, takové čerstvě zabalené datle vydrží až rok. Návštěva Jericha není v programu našeho zájezdu, ale to jen proto, že tam není vždycky bezpečno. Když to ale jde, tak tam zajedeme. A to konkrétně k Hoře pokušení, kde se Ježíš postil 40 dní, zatímco byl pokoušen ďáblem, a pod tou jsou plantáže s datlemi.

A teď tam bylo bezpečno?

Jeden den jsme tam nemohli jet, ale druhý den už to vyšlo. Máme tam místního průvodce, který celou dobu ví, co se kde děje, a když mi řekne, že nemůžeme, tak holt nemůžeme.

Jericho, kam se skupina dostane na základě povolení místního průvodceJericho, kam se skupina dostane na základě povolení místního průvodce

A co všechno stačíte během zájezdu navštívit?

Nejdéle se zdržíme v Jeruzalémě, protože to je doslova kolébka civilizace. 2 dny si prohlížíme staré město a třetí den máme Olivetskou horu nebo muzeum Jad Vašem, což je muzeum holokaustu, a pak ještě zajíždíme do Betléma, který je z Jeruzaléma 20 minut. Nevynecháme Mrtvé moře, protože si klienti musí vyzkoušet, jaké to je, položit se na jeho hladinu – hodně nadnáší, tam se nedá plavat. Dál je to Masada, Herodova pevnost, a ještě v tom základním programu jezero Tiberias.

Prohlídka MasadyProhlídka Masady

Pak je prodloužená verze zájezdu, kdy k tomuhle základu je v programu ještě Herodium, Haifa, Akko, Caesarea a dva dny v Tel Avivu.

Jak a kde se stravujete?

My máme polopenzi, protože Izrael je v současné době drahotou už srovnatelný se Švýcarskem. Ale chodíme i na místní jídlo, beru skupinu na fast food, jak já říkám, což je pita plněná salátem a buď falafelem, nebo šavarmou. Tedy typické jídlo.

Vnímáš rozdíl mezi lidmi, kteří s tebou létají do Izraele a třeba do Británie?

Někdy do Izraele jezdí lidé věřící, pak je v tom jiný zájem, jsou nadšenější. Už se mi stalo, že se tam i paní rozbrečela štěstím, že tam je. A potom jsou lidi, kteří s námi jezdí do více zemí se zájmem o historii a památky, a tam rozdíl není. Ale dělám hodně Londýn s Harrym Potterem a tam zase jezdí děti… S těmi se velmi dobře pracuje, jsou nadšené, všechno je baví.

Nevyrušují výklad?

Jo, ale to nevadí. To je vždycky takové nadšení, když řeknu: „Hele, Příčná ulička, a všechny: Áááá!“

Zatímco se na pražské pobočce bavíme, byla se tady ptát na zájezd paní s tím, že má špatnou kyčel. Jsou tvé zájezdy i pro špatně pohyblivé lidi?

Stává se, že někdo neujde trasu. Izrael a Jeruzalém, to jsou samé schody, je to v kopci. Takže když je někdo po operaci kyčle… Jde o to, že tam není nějaká hromadná doprava, nejde abych zařídila nějaký svoz, abychom se vozili autobusem… Jeruzalém se jde pěšky, člověk si musí zvážit, jestli ujde středním tempem 10 kilometrů denně.

Skupinka cestovatelů s Dagmar v IzraeliSkupinka cestovatelů s Dagmar v Izraeli

Proč si vybrat zájezd právě od CK Radynacestu?

S RNC je to nejlépe připravené. A protože průvodci chystají program z velké části sami, tak dobře ví, co se za den dá a nedá zvládnout, takže to správně uzpůsobí. Mám zkušenosti s prací i pro jiné cestovky, a kolikrát když vidím ten program, kde jsou nějaké tři záležitosti krátce za sebou, tak si říkám, že to přece není možné, vždyť na tom místě budou dvacet minut! To z toho člověk potom nic nemá… Jako průvodci víme, kolik času je na které místo třeba, aby klient měl ze zájezdu ty nejlepší dojmy, aby to nebyla jen lítačka, ale aby na důležitých místech strávil nějaký ten čas.

Koupání v Mrvém mořiKoupání v Mrvém moři

Je výhodou cestovat s průvodcem?

Pokud člověk neumí jazyk, tak určitě. Pokud člověk umí jazyk, tak si musí cestu dopředu připravit a na tom stráví čas, a pak aby si prodloužil takový program, který my máme, aspoň o den, protože neví, kudy přesně jít, pořád s Google maps v ruce… S průvodcem to má bez starostí. A ještě mu kryjeme záda. Třeba takový Izrael bez průvodce vůbec nedoporučuju, pokud nejste zrovna mladý dobrodruh, tak ne. S průvodcem se dostanete i do míst, kam se turista nedostane, jako Jericho, které je na červené zóně, a tam vůbec nemáte co dělat. Ale s tím průvodcem, a ještě s tím místním je to organizované, on nás tam vezme, my se ho držíme a zase s ním odcházíme, není to, že by nás tam vypustil.

Nakonec stejně člověk v Jeruzalémě zjistí, že když se chce někam podívat, tak si musí koupit nějaký organizovaný zájezd na místě, jinak se tam nepodívá. A vstupy na místě jsou samozřejmě dražší. A pak si to spočítá a zjistí, že ho to možná vyšlo dráž, než kdyby si to zakoupil od cestovní kanceláře rovnou celé.

Kolik vás tak na zájezdu bývá?

Jsou malé skupinky, žádná davovka, těch 40 lidí v autobuse… Izrael je maximálně 15členná skupinka, abychom se vešli do toho minibusu. V tom my si můžeme z očí do očí povídat, mám to radši než do mikrofonu. Zvlášť do Izraele bývají debaty vždycky výživné, přece jenom se začne probírat to náboženství a lidi bývají překvapení, že náš řidič i průvodce jsou muslimové. Že to na nich nepoznali, tak se směju, že to nemají napsané na čele, že většina lidí si představuje, že muslimové celé dny snad jen klečí… Přitom většina muslimů chodí do mešity jen ve svátek. Náš řidič tam zásadně chodí spát.

Oni tam mají taková odpočinková místa, takže nás vždycky někde vyloží, najde si nejbližší mešitu a jde se tam vyspat. Přijeli jsme teď v Akku do mešity a já ukazuju lidem, tady je tohle, tohle, tohle a tamhle spí Mohamed. To je ten náš řidič… (Smích)

Děkuji za rozhovor!

Chtěli byste se s Dagmar podívat do Izraele nebo třeba do Londýna za Harrym Potterem? Vyberte si zájezd, který právě ona průvodcuje, a těšte se na cestovatelské zážitky!

Poznávejte svět, poznávejte sebe!

Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024