Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

ROZHOVOR s Ondřejem Vokatým o Londýnu za dob královny i po ní: „Když člověk chce, dostane se.“

Autor: Jana Sobíšková, Radynacestu.cz | Vydáno: 31. 1. 2023 | Přečteno: 569x
Téma: Rozhovor

Že když se chce, všechno jde, dobře ví Ondřej Vokatý, průvodce CK Radynacestu.cz. Nad kávou líčí Londýn, jaký se skupinou cestovatelů zažil, kdy zemřela britská královna. Se specialistkou zájezdů Petrou Dorčákovou se shodují, že jaro je nejkrásnějším obdobím pro poznávací zájezdy a letos i unikátní příležitostí zažít v Londýně královskou korunovaci. Než se tam vydáte, dejte si s námi kávu na cestu…

Petro, ptám se tě jako specialistky zájezdů do Londýna, jaké je tam jaro?

Petra: Co se týče počasí, je třeba připravit se na všechno, typické britské počasí...

Mrholí jako vždy?

Petra: Přesně tak, ale počasí může být i naprosto krásné. Myslím si, že jaro je celkově nejkrásnějším obdobím na jakoukoliv poznávačku.

Ondřeji, na jaro se chystá zájezd, který budeš průvodcovat...

Ondřej: Ano, dokonce hned několik. Počasí může být opravdu jakékoliv, od 5 stupňů až po 30, ale to bude nejspíš až v květnu. Hlavně na mých zájezdech neprší, to bych chtěl zdůraznit...

Petra: A já bych chtěla dodat, že to jako cestovka negarantujeme...

Ondřej: Občas akorát sněží pár dnů v kuse... Jako nám na krásném pětidenním zájezdu. Hodinu před odletem zpátky začalo sněžit, a to tak, že jsme tam další 4 dny zůstali.

„Když nasněží, dá se udělat opravdu velký okruh Londýnem.“

A jak se to řeší?

Ondřej: Řeší se to tak, že tam zůstaneme... O půlnoci jí (specialistce Petře, pozn. red.) zavolám dobrou zprávu, že neletí letadlo. Tak jsme měli 4 dny navíc. Asi po dni jsme se vymanili z letiště a ještě chvilku jsme byli v Londýně, než jsme odletěli.

Petra: Takže jak si všichni stěžují, že se nedá v Londýně stihnout všechno, tak když nasněží, dá se udělat opravdu velký okruh Londýnem.

Británii na jaře čeká korunovace prince Charlese, a ty máš to štěstí, že tam zrovna budeš na zájezdu…

Ondřej: Ano, já mám to štěstí. Těším se na to. Královská rodina má tendenci vybírat termíny pro takovéhle akce většinou na jaře, kdy je právě hezké počasí. Takže to není náhoda. Charles si mohl vybrat téměř jakékoliv datum. Oni si většinou vybírají na slavnosti právě jaro, protože je šance, že v Londýně bude nejlíp.

Jak myslíš, že to bude probíhat?

Ondřej: Zjistil jsem si, že do opatství nás nepustí, asi nebudeme na seznamu hostů. Ale půjdeme se podívat někde okolo, a když někdo z klientů bude ochotný se někam prodírat… Záleží, jak to bude na místě vypadat s organizací, protože tam budou miliony lidí... Koho to až tak nezajímá, půjde někam do parku nebo někam dál, kde bude obrazovka, nebo třeba na jídlo... A kdo fakt bude chtít být přímo u toho, tak se může procpat davem, když to zvládne, někam dopředu a třeba bude mít štěstí, uvidí Charlese, jak pojede okolo.

Mně se stalo – když Charles na nádvoří přebíral trůn, tak tam směl omezený počet lidí. Asi v počtu 5 lidí ze zájezdu jsme se tam dostali a viděli jsme opravdu první ruce, jak tam přinesli papír, který Charles podepsal, že nastupuje na trůn. Stálo nás to asi 100 metrů sprintu, samozřejmě protože tam pustili 200 lidí, a kdo přiběhl, tak tam byl a viděl to... Ale bylo to tím, že jsme v mimořádné situaci byli ochotni jít do centra zkusit, co uvidíme... Mám zkušenost, že když člověk hodně chce, dostane se všude.

Poslední korunovace byla 70 let zpátky, to byly trošku jiné tradice. Trvala 3 hodiny čistého času – obřad. Ta příprava trvá samozřejmě od rána. Ale teď to bude trvat jenom hodinu, proto by to mělo být relativně snesitelné. Pokud bude třeba v květnu teplo nebo naopak nějaké ošklivé počasí, tak si myslím, že se to dá vydržet, a ten zážitek je vlastně docela unikátní, protože korunovace zase tak často nejsou...

Petra: Přesně tak, je to ozvláštnění k tomu Londýnu, přece jen monarchii už jen tak někde nenajdeme. Tohle je událost, která jen přidá tomu zájezdu. Uvidíte krásný Londýn tak jako tak, je třeba připravit se na větší množství lidí, přímo na korunovaci to bude chtít trošku ostré lokty, ale myslím si, že pokud to zájemci překousnou, tak mají zážitek na celý život.

Ondřej: Já mám zkušenost, že ti lidé jsou fakt slušní, v Londýně žádné tlačenice nejsou. Když zemřela královna, tak byly velké davy, ale všichni se tak nějak v pohodě pouštěli a člověk mohl tím davem prostoupit a jít, kam potřeboval. Akorát pokud je venku milion lidí, tak nemůžete počítat s tím, že garantovaně budete stát přímo u cesty a uvidíte to z první ruky.

„Spát na ulici kvůli tomu nebudeme, ale ujít si to nenecháme!“

Petra: Je to taky dost o štěstí...

Ondřej: Takhle, když člověk chce něco vidět, tak se vždycky někam dopředu nacpe. Ta jízda, ten příjezd Charlese a královské rodiny, bude mít určitě cestu přes Londýn, tuším asi zhruba kudy, takže těch míst, kde to člověk může vidět, je víc. Tedy šance budou, ale třeba se lidi zblázní, přijede jich do Londýna 20 milionů a bude centrum úplně plné, to se může stát.

To se asi dá očekávat...

Ondřej: Ale zase jako spát kvůli tomu na ulici nebudeme. Těším se na to, sám budu chtít něco vidět. Hlavně v Londýně bude vyhlášený státní svátek, takže více méně ten den tam člověk moc jiných věcí neuvidí. Bude všechno totiž zavřené.

Znamená to, že když jsi ten zájezd chystala, tak jsi s tímhle už počítala?

Petra: Ne ne, s tím jsem nepočítala. To byla šťastná náhoda. My ty termíny plánujeme až rok dopředu. Takže když zemřela královna, termíny na další rok už byly dané. A taky šťastnou náhodou to vyšlo, že tam byl Ondra, jednak při úmrtí královny, jednak bude při korunovaci, takže hezky uzavřel kruh…

„Že zemře královna, jsem tušil už z polední cesty doubledeckerem.“

Ondřej: Jo, taky je fakt, že zas mám smůlu v tom, že jsem neviděl královnu živou. Tak třeba teď budu mít štěstí vidět Charlese...

Vrátím se zpátky k tomu, že jsi byl zrovna v Londýně, když královna zemřela... V jaké fázi zájezdu vás to zastihlo a jaké byly první dojmy?

Ondřej: Já jsem to tušil. Pamatuji si, že jsme byli v doubledeckeru, kde běží nejčerstvější zprávy. A tam bylo, že lékaři se bojí o stav královny. To už bylo jasné, že se něco děje.

Petra: Když se začala sjíždět její rodina...

Ondřej: Přesně tak. To bylo nějak kolem oběda a potom celé odpoledne nic. A přesně v okamžiku, kdy jsme večer dorazili na hotel nedaleko Buckinghamského paláce, tak jsem rozpustil klienty, rozloučil jsem se a koukám... Najednou zprávy, že zemřela královna. Takže kdo chtěl, tak se zas vrátil stejnou cestou zpátky. A šli jsme do toho davu…

A to zrovna pršelo, si pamatuji, byl večer a pršelo. Přesto tam bylo milion lidí. I tak, když člověk chtěl projít k tomu paláci, až přímo k té bráně, neměl problém. Akorát si na to musel vyhradit čas.

Tam je taková tradice, když se něco stane v královské rodině, tak oni vydají zprávu samozřejmě online, ale podle tradice je to na papíře, a ten se pověsí na plot Buckinghamského paláce. Takže přímo až k tomu se dalo.

„Podle tradice, když se něco stane v královské rodině, tak je to na papíru, a ten se pověsí na plot Buckinghamského paláce.“

Jaká byla atmosféra v Londýně, když zemřela královna? Když se to poprvé dostalo mezi lidi...

Ondřej: Zní to morbidně, ale byla taková hodně veselá. Protože to byl závěr jedné epochy – já se to nebojím říct. To bylo 70 let pod formálním vedením královny, kdy se Anglie dost změnila. A ti lidé byli více méně vděční, nebylo až tak vidět zdrcení, byli rádi, že tu královnu měli.

Prostě nějaká vděčnost tam byla, ani žádné rozčarování nad tím, že by měl nastoupit Charles. Nevím, k čemu to přirovnat, dneska se říká, že se lidi semknou...

Petra: Ono je to strašně zvláštní, protože člověk nic jiného než tu královnu ani neznal. Naše generace, i třeba moji rodiče, taky zažili jenom královnu. Takže to, že je to najednou někdo jiný, je fakt zvláštní.

„Královna spojovala národ – v Anglii to není prázdná fráze.“

Ondřej: Když jsem metrem přijel do parku, bylo vidět lidi, které tam někde bokem, protože dál už se nedalo vjet, vyhazovala drahá auta a taxíky... Byli velice nóbl oblečení, protože v Anglii stále funguje to oblékání se lidí z lepší společnosti lehce jako – u nás by se řeklo – archaicky.

A pak člověk přijde někam za Buckinghamský palác a tam putyka, kde jsou takoví ti typičtí hospodští živlové, a ti brečí, že jim umřela královna. Takže ona opravdu spojovala národ. V Anglii to není prázdná fráze. Charles nastoupil na trůn, taky si myslím, že ho berou velice dobře.

Myslíš, že budou taky slavit jeho narozeniny?

Ondřej: Byly nějaké zavedené tradice a budou se samozřejmě měnit s novým panovníkem. Taky Charlesovi je už 74 let, takže si myslím, že všechny oslavy budou probíhat střídměji. Jak z důvodů finančních, tak z důvodu modernizace monarchie.

Tradice vázané na Alžbětu byly z doby, kdy nastupovala na trůn, v 50. letech. To byl ještě záchvěv toho starého impéria. Dnes to bude daleko civilnější. Ty oslavy asi nebudou tak velké, ale možná ano. Na druhou stranu je to hezká akce.

Taky nevím přesně, kdy to Charles hodlá slavit, protože má narozeniny na podzim. Vždycky se to slavilo jindy, než se ten panovník narodil, tak uvidíme. Ale bude to míň pompézní a do stylu těch skandinávských monarchií.

Tam nejsou obřady tak košaté, takže si myslím, že tím směrem to půjde i v Británii. Ačkoliv britské tradice porušovat úplně nejde, pořád to bude nejsvébytnější monarchie současného světa.

„Brighton je krásný.“

Co ještě jsi připravila v programu zájezdu do Londýna?

Petra: Záleží samozřejmě, jaký zájezd si člověk vybere, v Londýně je toho hodně a nikdy se nedá stihnout všechno. Buď krásné hrady a zámky nebo Tower, rodiny s dětmi zbožňují Harryho Pottera... To jsou jedny z nejoblíbenějších zájezdů. Do Anglie máme nějakých 25 zájezdů. Trošičku jinak skládaných, takže si určitě každý vybere.

Ondřej: Pro mě jsou nejlepší zájezdy, které obsahují výlet a jede se za Londýn, protože člověk vyjede na den z města. Když je třeba Londýn a k tomu Stonehenge nebo Oxford.

Petra: Brighton je krásný.

Ondřej: Jo, Brighton je úplně super. A třeba ty hrady jsou dobré. Myslím, že jsem projel všechno za ty roky, ale ten Brighton je asi nejzajímavější – křivé útesy. Je to hezké i v tom, že jste v přírodě, člověk pozná město i venkov. Každý zájezd je zaměřením jiný a něčím zajímavý.

A pořád tě to baví?

Mám od dětství takovou zálibu v plánování různých výletů a tras, takže mě to baví. Baví mě to i s lidmi. Stalo se mi na zájezdu, že třeba všichni řekli, že odpoledne chtějí jít sami, tak jsem pak nevěděl, co mám dělat. Ale ještě jsem nezaznamenal, že by mě to nebavilo.

Veškeré zájezdy do Londýna s CK Radynacestu.cz, připravené Petrou a třeba po boku právě Ondřeje, najdete na webu, ale rádi vám s jejich výběrem poradíme také na našich pobočkách v Praze, Brně a Ostravě.

Cestujte s námi a poznávejte svět i sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024