Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

Vrátili jste se někdy ze zahraniční cesty a cítili jste se... jinak?

Autor: Martin Šimek, Radynacestu.cz | Vydáno: 1. 10. 2021 | Přečteno: 4904x
Téma: Otázka týdne, Psychika

Může za tím být nějaká maličkost. Třeba jste zjistili, že jste vlastně docela dobří v orientaci na nových místech nebo že jste odvážnější v ochutnávání zvláštních jídel. Nebo to může být něco zásadního – objevili jste v sobě zcela novou dovednost, o které jste zatím neměli tušení. Nebo jste našli odvahu ukončit bezvýchodný vztah či jste se rozhodli pro novou práci. Ať už je ten rozdíl jakýkoli, faktem zůstává, že už nejste stejný člověk jako dřív. A za to může cestování!

Cestování nás mění... k lepšímu!Cestování nás mění... k lepšímu!

Síla skrytá v cestování

Co přesně tedy tuto změnu způsobilo? Co se děje v našem mozku, že na nás cestování může mít takový vliv? Tímto tématem se zabývá psycholog Adam Galinsky z Columbia Business School, který publikoval několik studií zaměřených na vztah mezi psychikou a cestováním. Tohle jsou některá z témat, kterým se při svém výzkumu věnoval:

Jak cestování pozitivně ovlivňuje naší osobnost?

Cestování mění náš přístup ke světu, díky čemuž je naše mysl otevřenější a flexibilnější.

Otevřenost nám umožní vstřebávat a přijímat nové informace, aniž bychom je odmítali nebo se jim bránili, a flexibilita nám umožní vymanit se ze zakořeněných návyků v myšlení – můžeme snadněji měnit perspektivy. 

Konečným důsledkem této větší otevřenosti a flexibility je, že se lidé stávají kreativnější, protože jsou schopni přemýšlet hlouběji a komplexněji.

Výzkumy Adama Galinského také ukázaly, že záleží na tom, jaká je při cestování hloubka vašeho prožitku a jaká je jeho šíře. To ovlivňuje, jak dobře nové zkušenosti začleníte do vašeho nového vnímání světa.

Co výzkumy odhalily o hmatatelných přínosech cestování?

Nedávná studie na studentech MBA ukázala, že větší míra poznávání jiných kultur má konkrétní účinky – zvyšuje tvořivost a schopnost řešit neobvyklé situace. To v konečném důsledku vede například k lepším profesním výsledkům.

A studie také ukázala, že pokud jsou lidé schopni začlenit do své vlastní identity více nových zkušeností a kultur, tak se častěji stávají podnikateli nebo rychleji povýší v zaměstnání.

Cestování v podstatě vyžaduje interakci s novými lidmi, což nám pomáhá být zdatnější v navazování většího počtu sociálních kontaktů.

Má vliv na člověka to, jak dlouhá je cesta nebo kolik zemí navštíví?

Delší cestování má samozřejmě tendenci mít silnější účinek. Ale je to proto, že čím déle jste ponořeni do jiného prostředí, tím je pravděpodobnější, že tyto psychologické účinky ve vás zakoření.

Klíčem k tomu, abyste mohli těžit ze síly cestování, je ale to, abyste po skončení cesty přijali aspekty těchto jiných pohledů na svět a začlenili je do své osobnosti.

Proto návštěva většího počtu zemí nemusí nutně znamenat silnější dlouhodobý dopad – záleží na tom, do jaké míry se člověk ponoří do jiné kultury. V ideálním světě by cestovatel měl mít co nejsilnější hloubku a šířku (mnoho navštívených zemí s pohlcujícími prožitky v každé z nich).

Ale nejpodstatnější pro využití přínosů cestování je plně se zapojit a snažit se pochopit místa, která navštívíte.

Zážitky obvykle nemají na člověka velký vliv, pokud o nich pak není schopen přemýšlet.

Jaké druhy cestovatelských zážitků jsou nejpřínosnější?

Zapojte se v zahraničí do místních zvyků a snažte se porozumět tomu, proč tyto zvyky existují. Vyzkoušejte věci, které byste jinak neměli šanci vyzkoušet. Cestování a výlety jsou příležitostí k tomu, abyste žili mimo svou komfortní zónu a lépe poznali sami sebe.

Vaše cestovatelské prožitky vám pomohou stát se vyzrálejší a kreativnější. A pokud si vyberete ty správné prožitky, pomůže vám to stát se osobností, kterou si přejete být.

Proto cestujte nyní, protože právě současné zkušenosti mají vliv na to, kým budete později v životě.

Připraveno ve spolupráci s časopisem:

Časopis, který vidí pod povrchČasopis, který vidí pod povrch

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!
Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024