Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OTÁZKA TÝDNE: Paříž po listopadových událostech znovu tepe životem. Jak dopadl první zájezd s vámi?

Autor: Andrea Schönová, Radynacestu.cz | Vydáno: 18. 1. 2016 | Přečteno: 925x

V listopadu zasáhly Paříž tragické události a vyspělý svět se spojil v tiché modlitbě. Oči ke městu lásky a bohémského života upírali i ti, kdo je ještě nenavštívili. Jak ale vnímali atmosféru posmutnělého města lidé, kteří se přijeli poklonit krásám Paříže necelý měsíc po útocích? Naše průvodkyně Veronika Uhrová průvodcovala zájezd CK Radynacestu.cz do francouzské metropole pro dvacítku klientů začátkem prosince. Přinášíme jejich autentické výpovědi.

Život v Paříži se vrátil do starých kolejí...Život v Paříži se vrátil do starých kolejí...

Krátce po útocích teroristů v Paříži byla atmosféra ve městě rozpačitá. Metro bylo zavřené, některé obchody, butiky, restaurace i památky omezily provoz. Uplynul měsíc, strach téměř pominul a z Francouzů byla opět cítit ona pověstná národní soudržnost a hrdost. Památky se otevřely turistům, v restauracích i na zahrádkách bylo zase plno. Umělci znovu hráli v metru. A my jsme byli u toho.

Nezlomní Francouzi se scházejí dál, Eiffelovka je otevřená

„Když bych měla popsat situaci: V Paříži funguje vše tak, jako by se nic nestalo. To neplatí pro místní kontroly. Bezpečnost se zvýšila o 100 %. Kontroluje se oblečení i batohy, vojáci a ochranka nenechávají nic náhodě. A tyto kontroly jsou všudypřítomné – setkáte se s nimi dokonce i při vstupu do obyčejného supermarketu či kina," popisuje Veronika Uhrová, naše průvodkyně, zážitky z posledního poznávacího pobytu v Paříži. 

V ulicích města zkrátka panuje zvýšená bezpečnost. Na letištích, v obchodních domech, restauracích – tam všude je mnoho vojáků, kteří hlídají bezpečnost a budí respekt. Po prvotních obavách se lidé ale opět začali scházet, což je mimochodem národním zvykem Francouzů. Trhy, Eiffelovka i další otevřené památky dávají všem, kdo sem zavítají, pocit jistoty, že život ve městě jde dál.

Turistů je ale pochopitelně o poznání méně. Například na vánočních trzích bylo v porovnání s minulým rokem o polovinu méně lidí. Tu polovinu většinou tvořili právě turisté. „Doufali jsme, stejně jako většina těch, kdo milují cestování, že se situace opět uklidní a že lidé neztratí lásku k poznávání světa,“ shrnula naše průvodkyně Veronika Uhrová pocity své i kolegů z branže. 

Pocit bezpečí? Ale ano! Paříž se vrátila do normálu.

Manželé Pavel a Ivana G. byli rádi, že zájezd nezrušili. „Byli jsme s Radynacestu.cz poprvé a byli jsme nadšeni, že můžeme nasávat předvánoční atmosféru tohoto krásného místa plnými doušky. Díky vojákům, kteří byli prakticky na každém rohu, jsme se cítili bezpečně.“

Kamarádky Lenka M. a Markéta P. se také na zájezd těšily. „Překvapilo nás, jak se zde vše rychle vrátilo do normálu. Ulice byly plné lidí, umělci hráli na rohu každé větší budovy, zdejší atmosféra byla před Vánocemi kouzelná.“ Obavy měli naši cestovatelé pouze ze začátku z Alžířanů.

Své pocity nám popsali pan Libor Š. a paní Jana K.: „Měli jsme trochu obavu z místních muslimů a ze začátku jsme se pokaždé snažili co nejvíce je očima skenovat. Hlídat je, jak se pohybují, co dělají. Ale pak jsme si zvykli na to, že jiné národnosti jsou v Paříži běžné a že je prostě potkávat budeme. Tak jsme si začali užívat Paříž naplno.“

Všichni se pak společně shodli, že si zájezd vychutnali. A že je Paříž kouzelná a má nám, kteří rádi poznáváme krásná místa ve světě, co nabídnout. Vydáte se i vy poznat kouzlo Paříže v některém z našich zájezdů pro cestovatele?


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024