Peruánci a jejich tradice: tkané koberce, šály, šperky a nedostižná gastronomie

Petra Dorčáková Petra Dorčáková, Specialista Radynacestu.cz Vydáno 15. 3. 2020 • Přečteno 499x

Peruánci jsou velmi pohostinní lidé. Koupí tradičních výrobků získáte krásný suvenýr a ochutnávkou místní kuchyně skvělý zážitek.

Jedním z nejlepších způsobů, jak poznat Peru, je jednoznačně prostřednictvím jeho obyvatelstva. Peruánci jsou známí svou otevřeností a pohostinstvím. Mnozí z nich jsou přímí potomci Inků a dodnes dodržují jejich starodávné zvyky a tradice. A zapomenout nesmíme ani na gastronomii, ve které nemají konkurenci. 

Peruánci jsou nesmírně zruční, což můžete vidět po celém Peru, ale i v sousední Bolívii. Ženy všech věkových kategorií tu tkají jejich tradiční vzory v koberce, šály a zdobí jimi šperky. Jejich koupí nezískáte pouze suvenýr z cest, ale podpoříte tím jejich tradice a zajistíte jim tolik potřebnou obživu.

Na čarodějnickém trhu v bolivijském La Paz, nejvýše položeném městě světa, pak nakoupíte i všelijaké lektvary a amulety, které vás vyléčí z každé nemoci nebo vám přičarují štěstí a úspěch…

Gastronomický ráj na čtyři? Peru!

Lomo saltadoLomo saltado

Peruánci pro někoho možná překvapivě excelují také v gastronomii, která je velmi rozmanitá díky různým klimatickým oblastem a také vlivem různých etnik žijících v Peru.

Pokud se nacházíte na pobřeží, určitě nesmíte vynechat ceviche, což je tradiční pokrm ze syrových ryb a mořských plodů připravovaný s česnekem, pálivými papričkami a limetkou.

Dalším tradičním pokrmem je lomo saltado, což je dušené hovězí se zeleninou.

V horských oblastech definitivně vévodí brambory, a to například papa rellena, smažená brambora plněná zeleninou, vejci, masem a olivami. Ale jí se tu také hodně masa.

Specialita je u nás domácí mazlíček

YukaYuka

Odvážnější z vás mohou ochutnat cuy (morče), které se připravuje mnoha způsoby, nejčastěji asi pečené s bylinkami. Je to sváteční pokrm, ale sníst ho vyžaduje určitou míru odhodlání, neboť za jednu porci je považováno celé morče včetně hlavičky a drápků.

Na koho je morče trochu moc, může zkusit třeba chicharrón, což je vlastně smažené vepřové maso (nebo kůže).

Hodně používanou plodinou v horských oblastech je quinoa, můžeme ochutnat například polévku z quinoy, brambor a mrkve, která je opravdu vynikající.

U jezera Titicaca zase ochutnáte pstruha duhového, který se zde dostal uměle a zdecimoval několik původních druhů ryb.

V pralesním jídelníčku převládá yuka (hlíza podobná bramborám), banány, rýže, kuřata a ryby.

Pivečko na spravení a sladká tečka

Chicha moradaChicha morada

Peruánci rozhodně nedají dopustit ani na kukuřičné pivo chicha nebo jeho nealkoholickou verzi z fialové kukuřice chicha morada.

A jako sladkou tečku na závěr můžete vyzkoušet kaši z fialové kukuřice mazamorra morada nebo třeba pěnu z ovoce lucuma, která chutná podobně jako ořechy.

Petra Dorčáková

Petra DorčákováSpecialista Radynacestu.cz

Tyto zájezdy pro Vás připravuji

Další zájezdy


URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/peruanci-a-jejich-tradice-tkane-koberce-saly-sperky-a-nedostizni-gastronomie/



Doporučujeme z Peru

Nejnovější z Peru



ZÁŽITKOVNÍK
pro rodiče a děti

Zážitky pro malé dobrodruhy, cestovatelské rébusy a spousta chytré zábavy!

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!