Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z ANGLIE: Británie je plná krásných míst, v cestě za nimi nic nestojí, říká Jan

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 30. 7. 2020 | Přečteno: 996x

Jan Šrámek žije v Anglii už šestačtyřicet let. To, co se na ostrovech odehrávalo během koronaviru, ještě za ta léta nezažil. V čem se změnil život Britů a jak to na jihu Anglie aktuálně vypadá? Přečtěte si v rozhovoru níže, proč je vlastně dobré se trochu bát a kam můžete zavítat, krom slavných ulic Londýna. 

Jan Šrámek aktuálně z AnglieJan Šrámek aktuálně z Anglie

1. Kde a jak dlouho žiješ a co v zemi děláš?

Žiju v anglickém městě Poole na jihozápad od Londýna přímo u kanálu La Manche (English Channel). Bydlíme tady společně s mou manželkou, rodilou Angličankou, již třicet let. Předtím jsme žili šestnáct let v Brightonu.

Od roku 2006 jsem v důchodu. Dříve jsem pracoval u tří firem, vždy v oboru IT. Naposled to bylo dvacet let u jedné velké americké banky.

2. Jak se ti v souvislosti s koronavirem změnil život? 

Po dobu tří měsíců jsme mohli vycházet z domu jen na nákup do supermarketu, jednou denně na zdravotní procházky v blízkosti domova a samozřejmě k lékaři, ale jen pokud to bylo akutní.

Pro mě osobně bylo nejhorší, že jsem nemohl hrát golf. Golfová hřiště byla během karantény zavřena.

Roušky u nás nikdy povinné nebyly, pouze doporučovali jejich nošení. První dva nebo tři měsíce je nikdo nenosil, ale nyní se zvažuje jejich nařízení třeba v MHD.

Jak jsem zmínil, měli jsme omezené možnosti, kdy a za jakých podmínek můžeme vyjíždět z domova, ale nikdo to nekontroloval. Nikdy jsem se nesetkal s nějakými postihy ze strany policie.

3. Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? Vidíš nějaké rozdíly?

Místní obyvatelé trávili svůj volný čas procházkami po promenádě u pláže. Nachází se zde několik „pubů“, kaváren a zmrzlinových stánků, kde se lidé rádi zastavili.

Tady v přímořském městečku jsou samozřejmě velmi populární hlavně vodní sporty. Ale oblibě se také těší tenis, golf a cyklistika. Což nám bohužel bylo od konce března do konce května zapovězeno.

Člověk najednou viděl prázdné promenády, uzavřené hospůdky a kavárničky, nikdo si neužíval vodních sportů. V přístavišti kotvily opuštěné zámořské lodě. Golfová i tenisová hřiště byla zavřena, což se mě osobně dotklo nejvíce. 

4. Jsou nějaká opatření či omezení, která v zemi trvají dodnes? Na co bychom se měli připravit?

Osobně si myslím, že nic zvláštního, na co byste se měli připravit, zde není. Před týdnem jsem se vrátil z České republiky, kam jezdím na svou chalupu v Jeseníkách, a nevidím žádné podstatné rozdíly. Pouze se připravte na to, že je doporučeno mít roušku při vstupu do obchodu nebo MHD, ale povinné to není.

Prodavači roušky mají, k dispozici jsou všude dezinfekce. Můžete se setkat s omezením v určitých restauracích a obchodech, kde povolují vstup pouze určitému počtu osob, ale to je specifické. Zároveň platí určité rozestupy mezi lidmi, někde 1 nebo 2 m.

Pobřeží AngliePobřeží Anglie

5. A jak je na tom turismus v lokalitě, kde žiješ? 

Myslím si, že se všechno vrací do normálu. Promenáda je už plná lidí, přijíždí sem na víkend turisti z Londýna.

Bydlíme ve velmi turisticky populární oblasti. Určitě každý zná městečko Bournemonth, které sousedí právě s Poole. My bydlíme na pomezí, což je velmi oblíbená oblast s překrásnými plážemi.

Jezdí sem turisté z celé země i světa. A už je tady zase začínáme potkávat. Hotely jsou zase normálně otevřené. Pláže jsou opět plné surfařů.

6. Myslíš si, že je cestování do Anglie v současné chvíli bezpečné? 

Myslím si, že ano. Jak už jsem říkal, už jsem se vracel z Česka do Anglie a žádná omezení se mě nedotkla. Jediné, co mě překvapilo, bylo, že v Praze už nejezdí Airport Express z vlakového nádraží na letiště :) 

Sám patřím do skupiny chráněných osob, takže určitě dodržuji veškerá hygienická opatření. Ale když srovnám situaci u nás a u vás, přijde mi to velmi podobné.

Zpočátku to Angličani nebrali moc vážně, ale nyní se situace změnila. Důležité je myslet pozitivně.

7. Máš nějaký svůj osobní tip na místo, které by tady cestovatel měl navštívit? 

Pro milovníky pláží určitě doporučuji přímořské středisko Bournemouth ležící na jižním pobřeží Anglie. Město je populární hlavně svými písečnými plážemi a díky bohatému nočnímu životu. Čeká vás tu krásná viktoriánská architektura na každém kroku a mnoho parků a zeleně. Osobně to tu mám moc rád. Zejména pro Londýňany se Bournemouth stal rekreačním místem na víkendy u moře.

Doporučuji využít železnici a zajet si do Londýna, který odtud není vůbec daleko. A za zmínku určitě stojí světoznámý Stonehenge. Anglie je plná krásných míst.

Příjemnou atmosféru přímořského města zažijete s CK Radynacestu.cz na zájezdu To nejlepší z Londýna + BRIGHTON + KŘÍDOVÉ ÚTESY. Legendární Stonehenge si pak s průvodci můžete vychutnat v mnoha termínech během celého roku. Na viděnou na cestách za autentickými místy, o kterých vědí jen místní…


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024