Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z FRANCIE: Místo plánované měsíční dovolené jsem tu už od února. A nelituji!

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 7. 7. 2020 | Přečteno: 2079x

Sladká Francie... Jaká ale byla v době karantény a jaká je teď, kdy se opět otevírá turistům? Z Francouzského Baskicka nám podává report naše expertka Adéla, která v zemi neplánovaně uvízla. Nelituje toho. „C´est la vie,“ říká a ladí se dál na vlnu místních, pro které je každý nový den oslavou, že jsou spolu a žijí v zemi, jejíž bohatství není jen ve známých místech, ale je rozeseto ve stovkách malebných uliček, kaváren a zákoutí…

Adéla před typickými francouzskými kavárničkami, které i teď praskají ve švechAdéla před typickými francouzskými kavárničkami, které i teď praskají ve švech

1. Kde a jak dlouho v zemi jsi?

Dne 18. února 2020 jsem v Ostravě nastoupila na vlak a odjela na letiště do Vídně. Odtud jsem pak pokračovala do Francie, přesněji do Bordeaux. Po jednom dni stráveném v hlavním městě světově proslulého vína jsem se vydala dál za svými přáteli do francouzského Baskicka. Původně to měla být jen zhruba měsíční návštěva, ale život měl očividně trochu jiný záměr. C'est la vie.

2. Změnil se ti v souvislosti s koronavirem život? 

Ze dne na den se mi změnily všechny plány. Naštěstí má rodina a přátelé byli a jsou v pořádku, takže nakonec jsem si řekla, že si dopřeju pořádně dlouhou dovolenou a pobyt ve Francii si po skončení přísné karantény užiju.

3. Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? 

Francouzské Baskicko si jako svůj domov vybrala i spousta Španělů. I když se od Francouzů v mnohém liší, spojuje je potřeba život žít a prožít, ne jen přežít. Rodina mých přátel se v době karantény „rozrostla“ o členy, kteří pobývají v různých koutech Francie či Španělska, ale v důsledku koronavirové situace se alespoň na čas museli vrátit domů.

Většinu času jsme trávili společně. Pořádali jsme soutěže ve vaření, tančili na terase, hráli stolní hry, povídali si, dobře jedli a pili. Oslavovali jsme život, protože každý den, kdy jsme zdraví a máme okolo sebe rodinu a přátele, je důvod k oslavě.

Západ slunce na plážiZápad slunce na pláži

4. Jsou nějaká omezení, která v zemi trvají dodnes? Na co bychom se měli připravit?

Na cestu do Francie je určitě potřeba přibalit si do kufru roušky. Bez roušky nelze ani cestovat prostředky hromadné dopravy, ani se pohybovat po prostoru kavárny, restaurace, obchodu či třeba nádražní haly.

U vstupu do mnoha restaurací či obchodů stojí někdo z personálu, kdo příchozí vyzve, aby si nasadili roušku a použili dezinfekční gel na ruce. Pokud však už člověk sedí u svého stolu v restauraci, může si roušku v klidu sundat. Při odchodu třeba na toaletu je ovšem nutné si ji znovu nasadit.

5. A jak je na tom turismus v lokalitě, kde právě pobýváš?

O víkendu jsme si s kamarádem udělali výlet do krásného města Pau. U stolu s námi seděla svatební fotografka, která tentýž den přicestovala z Londýna. V důsledku současné situace přišla o veškerou práci, neboť 35 budoucích novomanželských párů svou svatbu buď dočasně odsunulo, nebo prý dokonce úplně odvolalo. A tak se rozhodla, že navštíví své přátele ve Francii.

Říkala nám, že v Londýně se restaurace a bary otevřely teprve v sobotu, ale zatím jsou spíš prázdné. Podle ní je to dáno zejména médii a vládou, která lidem celou situaci podávala v mnohem černějších barvách. Kromě této Angličanky se tu však turisté zatím téměř nevyskytují.

6. Myslíš si, že je cestování do Francie v současné chvíli bezpečné? 

Beru život tak, že co mě má potkat, tomu se stejně nevyhnu. Ty, kteří si však dělají obavy, jistě uklidní, že Francouzi (alespoň v této oblasti) přistupují ke všem opatřením s velkým respektem. Vše důkladně dezinfikují, tam, kde je to nařízené, nosí roušky atd.

Na druhou stranu ale potřebují vědět, že žijí a že žijí dobře. Proto na terasách kaváren a restaurací často nezbývá ani jedno volné místo.

Dům ve městě PauDům ve městě Pau

7. Máš nějaký svůj osobní tip na místo, které by tady cestovatel měl navštívit?

Ve Francouzském Baskicku je všude krásně. Jeden den se člověk může procházet uličkami Bayonnu, druhý den obdivovat krásy Biarritzu, třetí den se učit surfovat v Hendayi nebo si třeba udělat romantický výlet stařičkým vyhlídkovým vlakem Le Train de La Rhune v Sare.

I těmto šik místům se zatím vyhýbají davy turistů, a tak je můžete vidět v jiném světle, než v jakém byste je poznali vloni nebo poznáte za rok. 

Ochutnejte zájezdy za nejpoutavějšími místy Francie už teď a prožijte je v nevšedně komorní atmosféře. 

Aktuální doporučení a opatření k cestám nejen po Evropě najdete v interaktivní mapě Kam je možné cestovat.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024