Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z ISLANDU: Máte šanci vidět zemi jinak, než je zvykem, říká Češka žijící na ostrově

Autor: Jitka Březíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 8. 6. 2020 | Přečteno: 1263x

Jitka s přítelem žijí na Islandu. Jak prožívali období posledních tří měsíců? Proč by cestovatele poslali na ostrov hned, jak to jen bude možné, a jak virus změnil životy místních? Přinášíme rozhovor s mladou dvojicí přímo z Islandu, kam v červenci vyšleme jeden z prvních zájezdů CK Radynacestu.cz od propuknutí pandemie...

Cestovatelka Jíťa Březíková na IslanduCestovatelka Jíťa Březíková na Islandu

Kde a jak dlouho žiješ a co v zemi děláš?

Žijeme s přítelem na Islandu už rok, většinu času jsme pracovali v hotelu na jihu ostrova. Nedávno jsme se přestěhovali do oblasti východních fjordů.

Byla jsi tady už od propuknutí pandemie?

Ano.

Jak to probíhalo?

Zpočátku jsme to moc nevnímali, jen jsme ve zprávách sledovali, co se děje, ale pak se to najednou semlelo dost rychle, hosté rušili rezervace, bylo jich čím dál méně. Museli jsme zavést určitá hygienická opatření a stejná jsme pak museli dodržovat i v obchodech, restauracích atd.

Postupně se začaly hotely zavírat a Island byl najednou prázdný. Například při cestě autem po tzv. Ring Road – hlavní silnici okolo Islandu – bychom normálně potkali spoustu aut, ale najednou nikde nikdo. Slavná místa byla úplně prázdná, jen my a příroda. Místní říkali, že to je jako návrat o několik desítek let zpátky.

Jak se ti změnil život?

Žili jsme v malé vesnici, takže kromě toho, že se začaly zavírat hotely okolo, a nakonec i ten náš, jsme žádné velké změny nepociťovali. Navíc v obchodech bylo vždy vše potřebné k sehnání, v tom se nic nezměnilo. Změna byla především v tom, že spousta lidí v pohostinství a turismu přišla o práci.

My osobně jsme se chystali na novou kapitolu – odjet pracovat do Norska. Nicméně po tom, co to vypuklo a zavřely se hranice, jsme museli změnit plány a teď se snažíme hledat práci znovu tady. Doufáme, že se turismus alespoň v nějaké míře brzy obnoví.

Výhodou toho, co se dělo, pro nás bylo tedy především to, že jsme si mohli úplně sami prohlédnout klenoty Islandu, které by jinak byly plné turistů. A to bylo skvělé. Řekla bych, že to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Takže být někdo, kdo se sem chce podívat, vyrazila bych hned, jak to půjde, protože ta místa zažije úplně jinak než obvykle v tuto roční dobu.

Jsou nějaká opatření, která tady trvají dodnes?

V tuto dobu už je většina opatření uvolněná, Island se s pandemií popral skvěle, celkově zde nebylo tolik nakažených lidí. Celkem rychle je izolovali a další dali do karantény.

V obchodech, stejně jako třeba v bazénech a na dalších veřejných místech, by se měla dodržovat bezpečná vzdálenost, mohou tady také regulovat počty návštěvníků. Všude jsou od začátku k dispozici antibakteriální gely, dezinfekce a rukavice.

Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? Vidíš nějaké rozdíly?

My jsme byli většinu času v kontaktu hlavně s turisty, kteří se zastavovali v hotelu, kde jsme pracovali. Náš pracovní tým byl menší a většina z nás byla ze zahraničí, takže o volnočasových aktivitách Islanďanů upřímně až tak přehled nemáme. Řekla bych, že rádi tráví čas venku, ať už sociálně nebo sportovními aktivitami, takže v tomto se určitě museli omezit.

A jak je na tom turismus v lokalitě, kde žiješ?

Když jsme bydleli na jihu, tam byla pandemie znát opravdu výrazně v tom smyslu, že to je dost turisticky vytížená oblast. Po pandemii jsme tu část viděli úplně prázdnou, neprobíhaly žádné prohlídky ani zájezdy.

Zavřená byla i většina restaurací, takže to byl dost velký rozdíl. Pak jsme se přestěhovali na východ Islandu na okraj jednoho z fjordů a tady to žilo daleko víc i v době pandemie.

Toto město není tak turistické ani za normálních okolností, je tady velká továrna na zpracování ryb a řekla bych, že především z toho žije po celý rok. Takže tady jsme žádné velké změny v turismu nezaznamenali, až na pár zavřených restaurací a hotelů. Vše se ale už vrací zpět k normálu.

Myslíš si, že je cestování do této lokality bezpečné?

Určitě ano, momentálně má Island jen dva aktivní případy koronaviru a my sami se zde cítíme velmi bezpečně. Upřímně si myslím, že máme štěstí, že jsme tuhle dobu mohli přečkat právě tady.

Island se k tomu postavil opravdu dobře, podržel místní ekonomiku v době této krize, postaral se o zaměstnance i zaměstnavatele, kteří tím byli ovlivněni, a opravdu se mu podařilo virus dostat pod kontrolu v celkem krátkém čase.

Pojeďte prožít Island, jaký byste nebýt odlivu turistů jinak nezažili. Máme stále volná místa na všechny prázdninové i poprázdninové zájezdy: Termíny léto/podzim 2020. 

Podrobné podmínky vstupu nejen na Island, ale do řady dalších zemí světa najdete na přehledné mapě vypracované na základě informací našich specialistek na zájezdy. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024