Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z MADEIRY: Ostrovem jara bez turistů? Jedině v tomhle roce!

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 15. 6. 2020 | Přečteno: 1700x

Ivana Tulpová žije na portugalském ostrově Madeira už sedm let. Plán byl původně jiný, ale Madeira si ji získala, a tak svou hostitelskou zemi neopustila ani v době „koronavirové“. Jak Češka prožívala měsíce, kdy byla odstřihnuta od zbytku světa a jak to na ostrově vypadá teď? Co to turistickému ráji dalo a vzalo a proč byste podle Ivany měli Madeiru stihnout navštívit ještě letos, čtěte v rozhovoru přímo z místa. 

Ivana Tulpová žije na Madeiře už sedm let a považuje ji za svůj domov.Ivana Tulpová žije na Madeiře už sedm let a považuje ji za svůj domov.

Kde a jak dlouho žiješ a co v zemi děláš?

Žiji na Madeiře, portugalském ostrově věčného jara, už sedmý rok. Můj muž je hudebník a já se živím jako průvodkyně a novinářka. Ač mé profesní kroky mířily původně do zcela jiného prostředí, Madeiru jsem si zamilovala natolik, že ji považuji za svůj domov. Fascinuje mě místní příroda, dějiny, gastronomie i místní lidé a jejich houževnatost.

Byla jsi tady už od propuknutí pandemie?

Ano. A přiznám se, že 3 měsíce strávené na jednom místě byly pro mě, průvodkyni, velmi nevšedním zážitkem.

Jak všechno probíhalo?

I tady na Madeiře byl koronavirus na začátku roku podceňován – stejně jako všude v Evropě. Madeiřané zpozorněli, až když virus zasáhl země, odkud přijíždí nejvíce turistů – tedy Německo a Francii.

Virus na ostrov dorazil s určitým zpožděním a Madeiřané měli šanci se na něj dobře připravit. Začalo probíhat testování a s prvními potvrzenými případy se celý ostrov uzavřel, včetně letiště, přístavů a portugalské fotbalové ligy. Proč zmiňuji i tu? Protože když už se v Portugalsku a na jeho ostrovech přeruší fotbal, je to vážné…

Díky této izolaci a karanténním opatřením se přenos infekce snížil na minimum a Madeira se může pochlubit nízkým počtem pozitivních případů a (doufejme, že i nadále) nulovým počtem obětí.

Jak se ti změnil život?

Jsem průvodkyně, takže dost významně. Po klidnější zimě jsem se už nemohla dočkat, až mi začne letní sezóna. Čekal mě zájezd do Kostariky, ale také mnoho akcí u nás na Madeiře i sousedských Azorských ostrovech či v Portugalsku. A ono nic!

Po velmi dlouhé době jsem měla čas na to, abych zvládla všechny nedodělky, které se mi v životě nastřádaly, připravila nové programy pro turisty, na které často nezbýval čas, dopsala články, které se mi kupily v šuplíku... a užila si úžasnou jarní Madeiru bez turistů!

Když máme volno, rádi s mým mužem vyrážíme na výšlapy do hor, nejpopulárnějším stezkám v horách se však vyhýbáme jak čert kříži – většinou tam bývá tolik turistů, že se ztrácí to, co je na nich krásné. Ale teď? Člověk na nich potká maximálně pár madeirských pěnkav. Jak osvěžující!

Jsou nějaká opatření, která tady trvají dodnes?

Nové případy nám na Madeiře již nepřibývají a život se více méně vrátil do starých kolejí. Postupně se otevíráme i turistům, na oficiální začátek letní sezóny si však počkáme až do 1. července.

Aby se zajistila bezpečnost místních i návštěvníků, bude na madeirském letišti probíhat testování nově příchozích na (ne)přítomnost koronaviru, firmy působící v cestovním ruchu (od hotelů přes dopravce až po provozovatele turistických aktivit) prochází aktuálně certifikací, zda splňují všechny nároky ohledně bezpečnosti a hygieny.

Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? Vidíš nějaké rozdíly?

Madeiřané jsou Jihoevropani každým coulem, takže jejich dny probíhají ve větším klidu a pohodě než v Česku. Jejich život se tedy zas až tolik nezměnil. Až na ten fotbal…

Místní naplňují svůj volný čas tak, jak jej plnili v předkrizovém světě: den strávený odpočinkem na pláži či piknikováním v horách je nej! A dokud je talíř plný, sklenka vína dolitá až po okraj a kolem vás rodina i kamarádi, je na světě vše v pořádku. A i ten fotbal se jednou rozjede…

A jak je na tom turismus v lokalitě, kde žiješ?

Celá koronakrize je pochopitelně velkým strašákem pro ty, co jsou finančně závislí na přísunu turistů. Madeirská a portugalská vláda (Madeira je autonomní oblastí Portugalska) však připravily velkorysý podpůrný plán, který by měl pomoci celou situaci ekonomicky ustát a zachránit co nejvíce pracovních míst.

U mnohých kolegů z Madeiry vidím odhodlání čelit ekonomickým nástrahám zkvalitňováním jejich služeb a napadá mě tak jedna otřepaná fráze: „vše zlé je vždy pro něco dobré“.

Myslíš si, že je cestování do této lokality bezpečné?

Zcela jistě! Jak už jsem zmínila výše, Madeiře se včasným izolováním podařilo udržet počty nemocných na velmi nízké úrovni. A protože Madeiřané ví, jak jsou na cestovním ruchu závislí, dělají vše proto, aby Madeira zůstala bezpečnou destinací i nadále.

Já i místní kolegové se už nemůžeme dočkat prvních klientů. A pokud jste si někdy chtěli užít Madeiru (téměř) bez turistů, tento rok máte příležitost!

V Radynacestu.cz vám s výběrem zájezdu rádi pomůžeme. Inspiraci na letní a podzimní termíny najdete na webu

A pokud hledáte informace o možnosti vycestování do dalších zemí, pak využijte naši interaktivní mapu, kde je vše podrobně rozepsáno. 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024