Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ ZE ŠVÝCARSKA: Je to nejbezpečnější země pro cestování v téhle době, říká průvodce Jirka

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 10. 8. 2020 | Přečteno: 1264x

Francouzské Švýcarsko zlákalo jen před pár dny cestovatele CK Radynacestu.cz a s drobným váháním, ale i nadšením, vyjeli poznávat nová místa s průvodcem Jirkou Tomanem. Jak dopadl první zájezd po propastné koronavirové pauze? Kde můžete volně dýchat, kde je zapotřebí rouška a proč Švýcarsko svědčí horalům, gurmánům i milovníkům historie?

Výjezd lanovkou na Mont BlancVýjezd lanovkou na Mont Blanc

1. Předminulý týden jsi byl s našimi cestovateli na zájezdu ve Švýcarsku a Francii. Jaké bylo vyjet zase za hranice?

Na zájezd Francouzské Švýcarsko + Mont Blanc jsem se velmi těšil a jsem rád, že jsme s našimi cestovateli mohli vyjet. Krátce po otevření hranic jsem vyrazil alespoň na den kousek za hranice do Bavorska (kvůli pocitu, že je možnost opět vyjet někam do zahraničí), ale se zájezdem se to samozřejmě nedalo srovnat.

Posledních pár dní před zájezdem jsem pravidelně sledoval předpověď počasí a doufal, že nám na zájezdu bude přát. Po celé tři dny nám svítilo sluníčko, takže vše klaplo na jedničku!

Návštěva místní sýrárnyNávštěva místní sýrárny

2. Co jste stihli vidět a zažít?

První dva dny jsme strávili ve frankofonních kantonech Švýcarska, navštívili jsme sýrárnu a čokoládovnu a podívali se po letoviscích na břehu Ženevského jezera.

Poslední den jsme vyrazili do francouzského městečka Chamonix a strávili celý den v horách, sestoupali 500 schodů do ledové jeskyně Mer de Glace a užili si výhledy z vrcholu Aiguille du Midi.

V zájezdu byly nakombinovány prohlídky měst, procházky po promenádách kolem jezera, krásná příroda i gastronomické zážitky při ochutnávkách místních specialit.

I když je Ženevské jezero ledovcového původu, smočili jsme v něm alespoň nohy a někteří odvážlivci se dokonce vykoupali na městské pláži v Ženevě.

Jirka s našimi cestovateliJirka s našimi cestovateli

3. Jsou nějaká skrytá místa, kterými jsi naše cestovatele překvapil?

První den jsme udělali krátkou bonusovou zastávku v městečku Gruyères, které má pěkné náměstí a okolní uličky s řadou středověkých domů a jsou odsud pěkné výhledy po okolí.

Vzhledem k tomu, že se oblasti, které jsme navštívili, mohou pyšnit výtečnou gastronomií, zašli jsme s našimi cestovateli každý den do restaurace na místní speciality.

Postupně jsme ochutnali bramborové rösti, fondue a poslední den raclette. Vše jsme zapili místními víny (např. z oblasti Lavaux) nebo pivy.

Ochutnávka tradiční kuchyněOchutnávka tradiční kuchyně

4. Probíhalo vše normálně? Pociťovali jste nějaká omezení? 

Ve Švýcarsku probíhalo téměř vše bez omezení. Země byla vyhlášena magazínem Forbes jako nejbezpečnější země pro cestování v této době.

Většina památek a restaurací je zapojena v programu Clean & Safe, který je zárukou bezpečnosti pro návštěvníky, a musím říct, že během obou dnů ve Švýcarsku vše klapalo výborně.

Ve Francii je ještě více omezení, např. nošení roušek ve vnitřních prostorech, ale ani zde během posledního dne nenastal žádný zádrhel a vše probíhalo jak po másle.

6. Jaký je tvůj osobní názor – máme se bát cestovat? 

Myslím si, že k obavám z cestování rozhodně není žádný důvod. Určitě je na místě zodpovědnost a potřeba dodržovat základní hygienická pravidla. Pokud se tohoto budeme držet, nemusíme mít z cestování strach.

Na světě je plno krásných míst a doufám, že se s našimi cestovateli brzy opět někam podíváme! 

7. Kam bys nás pozval? Co se chystá?

Na konci srpna by se měl konat další zájezd do Švýcarska, kdy nás bude čekat Rýnský vodopád, krásné městečko Luzern, plavba po Ženevském jezeře nebo celodenní návštěva horského střediska Zermatt. 

Dále bych cestovatele pozval na letecké zájezdy do Nizozemska nebo víkendový zájezd do Polska během podzimu a samozřejmě také na adventní zájezdy, kterých máme v nabídce celou řadu (např. Vídeň, Budapešť s Bratislavou nebo třeba Krakov a Wroclaw). 

Stejný zájezd Francouzské Švýcarsko + MONT BLANC máme naplánován i na příští rok v podobném termínu, takže se velmi těším. 

A nesmím zapomenout ani na novinky, které připravujeme. Plánujeme zájezd do Tyrolska (navštívíme rakouskou i italskou část) nebo do západního Německa, kde nás bude čekat kombinace krásných měst jako Trier, Cáchy nebo Kolín nad Rýnem, plavba po Rýně malebným údolím Lorelei a celodenní prohlídka pohoří Eifel, které zatím našim cestovatelům není tolik známé. 

Všechny zájezdy, kterými vás provedu, najdete na mém profilu na stránkách cestovky. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024