Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

CESTA NA HOKKAIDO: Zimní festivaly, úžasný ramen, jízda tramvají i plavba lodí

Autor: Barbora Žižková, Radynacestu.cz | Vydáno: 19. 10. 2023 | Přečteno: 1107x
Téma: Japonsko, NEOBARA

Hakkaido je nejsevernější a druhý největší japonský ostrov. Celý sever Japonska je plný lesů, hor a horkých pramenů. Známý je ale i díky svým mléčným produktům a lyžování, které je právě tady prý nejlepší na světě. Co je na tom pravdy a jaké ještě má Hokkaido přednosti, jsem se vyrazila přesvědčit na vlastní oči. 

HokkaidoHokkaido

Pokud jedete do Japonska za historií, vězte, že v Hokkaidu moc starých a zachovalých japonských budov a chrámů neuvidíte. Tato oblast totiž k Japonsku nepatřila vždy. Osvojilo si ji etnikum „indiánů“ Ainu, kteří do Japonska přišli před velmi dlouhou dobou.

Hokkaido tak i nadále zůstává kusem země s tajemnými přírodními zákoutími, kde na člověka nenarazíte. Příroda je tu opravdu unikátní a jezdí ji sem dnes obdivovat mnozí. 

Já jsem navštívila několik míst, o kterých bych vám ráda vyprávěla, abych vám pomohla v rozhodování, až se jednou do Japonska vypravíte. 

Kdy je nejlepší jet na Hokkaido? 

To je asi úplně první otázka, kterou si každý položí. Nejčastěji se doporučuje zima, kdy je tu nejlepší sníh. Je unikátní, protože kvalita sněhu je připisována nejen nižším teplotám ve srovnání s jinými regiony v Japonsku, ale také nízkému obsahu vlhkosti ve vzduchu. Ta je důsledkem toho, že studené vzduchové proudy ze Sibiře při přechodu nad Japonským mořem nabírají vlhkost, která vytváří ten nejlepší sníh. 

Mimo lyžování se tu v zimním období konají různé sněhové festivaly. A na rozdíl od zbytku Japonska, kde se v zimě převážně netopí, Hokkaido vytápí nejen domy, ale často i ulice. Jsou tu totiž velice nízké teploty, ale nemusíte se bát, že by vás tu nezahřáli. 

V létě je ve zbytku Japonska nesnesitelné horko a Hokkaido je tak nejlepší možnost, kde se člověk může vyskytovat. Ale i toto léto nám ukázalo, že se teploty mění a léta tu bývají čím dál tím víc teplejší než kdysi. Nicméně tu můžete obdivovat rozsáhlou zelenou přírodu v poměrně přívětivých teplotách na rozdíl od zbytku Japonska. Proto sem často jezdí Japonci na dovolenou, aby si odpočinuli od vroucího Tokia – a to mohu potvrdit!

Hakodate 

Zdobený poklop kanálu v HakodateZdobený poklop kanálu v Hakodate

Má bouřlivou historii, uskutečnila se zde rozhodující válka mezi šogunátem a rebelskou Republikou Ezo. 

Důležitou osobou je Hijikata Tošizo, byl to všemi obávaný, ale i populární japonský válečník. Jako zástupce velitele Šinsengumi (sbor založen na ochranu zástupců šogunátu v Kjótu) odolal velkým změnám a westernizaci Japonska v období Meidži a bojoval až do svého konce. Jeho poslední bitva, kde zemřel, byla právě na Hakodate.

Lidé ho díky jeho povaze milují dodnes, objevil se ve spoustě komiksů i ve filmech. Narodil se do chudé rodiny, jako nejmladší z 10 dětí. Ve srovnání s průměrnými japonskými muži té doby byl zřejmě vysoký a říká se, že byl velmi pohledný. 

Na válečnou historii a Hijikatu tu narazíte všude. Hlavně v jeho kreslených podobách roztomilého sympaťáka, který má k válečníkovi hodně daleko, nám to trochu vyráželo dech. 

Kam se podívat? 

Pevnost ve tvaru hvězdy Goryōkaku 

Pevnost byla dokončena v roce 1866. Byla hlavním sídlem krátkotrvající Republiky Ezo. Nyní můžete pevnost obdivovat z věže, která je hned u ní, takže si ji prohlédnete hezky ze shora v celé své kráse! Nejkrásnější období, kdy místo navštívit, je na jaře, když kvetou sakury a lemují tak tvar hvězdy. 

Pevnost ve tvaru hvězdy GoryōkakuPevnost ve tvaru hvězdy Goryōkaku

Zkuste se projet tramvají 

Ne vždy se vám podaří se projet po Japonsku tramvají. Tahle tramvaj má styl, je totiž plně zachovalá a funkční a jezdí již 65 let ve svém původním stavu, a to z ní dělá nejstarší tramvaj na Hokkaidu a možná v celém Japonsku. 

Pobřeží kolem přístavu

Nachází se tu spoustu rekonstruovaných doků, kde jsou krásné restaurace a kavárny. Je to moc pěkná promenáda, která vede do přístavu a na místní ranní rybí trh. Na tržnici najdete mnoho restaurací, kde nabízejí čerstvé snídaně z mořských plodů, jako je mořský ježek, kaviár, krab a další druhy ryb. 

Zavřený rybí trh odpoledneZavřený rybí trh odpoledne

Vyhlídka na město 

Mount Hakodate je 334 metrů vysoká zalesněná hora na jižním konci poloostrova. Zejména za jasných dnů a nocí jsou výhledy z hory velkolepé a patří mezi tři nejlepší japonské noční výhledy spolu s horou Nagasaki Inasa a Kobe Rokko

Mount Hakodate – vyhlídka na městoMount Hakodate – vyhlídka na město

Sapporo 

Hlavní město Hokkaida! Do centra asi zamíří každý. 

Zdobený poklop kanálu v SapporuZdobený poklop kanálu v Sapporu

Kam se podívat? 

Sapporská rozhledna 

Televizní věž Sapporo, postavená v roce 1957, je 147,2 metru vysoká televizní věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 90,38 metrů. Nachází se na pozemku parku Odori, přes den tu můžete potkat různé eventy nebo festivaly. V noci krásně svítí a prakticky ukazuje čas. My jsme tu zažili taneční festival Bon Odori, kdy Japonci tančí za tradiční hudby v yukatách kolem hlavního podia, které můžete vidět i ze shora z věže. Vstup na věž stojí 1000 yenů

Sapporská rozhledna a park OdoriSapporská rozhledna a park Odori

Hlavní třída Susukino 

Taková druhá žijící Šibuya. Je to největší japonská zábavní čtvrť severně od Tokia. Je plná obchodů, barů, restaurací, karaoke obchodů, pachinko salonů, ale i čtvrti červených luceren se slečnami ve výlohách. Takže nikoho nepřekvapí, že to tu žije hlavně v noci. Zvláštním zájmem milovníků nudlí je Ramen Yokocho, úzká ulička lemovaná obchody prodávající slavný ramen miso v Sapporu. 

Hlavní ulice SusukinoHlavní ulice Susukino

K velkým tahákům patří i zimní festival ledu 

Sapporo Snow Festival se koná každý týden v únoru v hlavním městě Hokkaida – Sapporu. Je to jedna z nejoblíbenějších zimních akcí v Japonsku. Příští rok se bude konat v únoru od 4. do 11. Sapporo Snow Festival byl zahájen v roce 1950, kdy studenti střední školy postavili několik sněhových soch v parku Odori. Od té doby se vyvinula ve velkou, komercializovanou událost, která představuje velkolepé sněhové a ledové sochy a přitahuje miliony návštěvníků z Japonska a celého světa. 

Co ochutnat? 

Festival piva, který se táhne celým centrálním parkem OdoriFestival piva, který se táhne celým centrálním parkem Odori

Miso ramen 

Celé Japonsko je známé bohatým vývarem ramen. Ale na Hokkaidu mají specialitu, a to je ramen, kde je základ miso pasta - slaná pasta se saké ze sojových bobů a daši. 

Kam na ni zajít? Zkuste se podívat do uličky plné miso ramenů, kterou jsem zmiňovala v zábavní čtvrti Susukino, kde si můžete vybrat ten, co se vám nejvíc líbí! 

Curry 

I japonské curry je na tomto ostrově docela rozšířené, ale zase ho tu dělají trochu jinak, řekla bych až speciálně. Je totiž plné kusů zeleniny, masa a koření, je to slast pro jazyk! Ze zkušenosti doporučuji restauraci SoupCurry Beyond Age, kterou jsem osobně vyzkoušela a kde mají i vegetariánské verze. Nicméně na podobné podniky můžete narazit všude. 

Pivo 

Hokkaido je rodištěm piva v Japonsku. Pivo Sapporo, jedna z nejstarších a nejoblíbenějších pivních značek v zemi, se v Sapporu vaří od roku 1877. 

Nikde jinde v Japonsku jsem neviděla tolik piva. Nejenže je tu v létě velký festival piva, který se táhne celým centrálním parkem Odori, a dokonce tu nabízejí i česká piva Plzeň či Budvar, ale mimo léto tu můžete navštívit Sapporo pivovar v krásných cihlových prostorách. Byl otevřen v roce 1987.

Muzeum seznamuje s historií piva v Japonsku a procesem výroby piva. Po expozicích jsou k dispozici ochutnávky piva za malý poplatek, které dostanete do krásné sklenice. 

Otaru 

Zdobený poklop kanálu v OtaruZdobený poklop kanálu v Otaru

Pokud si chcete udělat výlet, toto město je jen zhruba 30 minut od centra. Otaru je známé přístavní město na západ od hlavního města Sapporo. V 19. století sloužilo Otaru jako hlavní přístav. Bylo proto vybráno jako konečná stanice první železniční trati Hokkaida, která spojovala přístav s nedalekým Sapporem. 

Je známé svým sklem, hodinářstvím a jeho přidružených disciplín. 

Po městě si můžete všimnout skleněných koulí v provazech. Jsou to bojky, které se tu dříve používaly – předtím, než je nahradily ty plastové, díky tomu se Otaru stalo známé hlavně ve sklářském průmyslu a narazíte tu na nejeden obchod, kde si můžete koupit cokoliv od skleněných koulí po plynovou lampu. 

Kam se podívat? 

Toto město je opravdu romantické, mají zde krásné kanály, které byly rekonstruovány v 80. letech, kdy tu poté vznikly obchody a restaurace, tam, kde dříve byla skladiště. Nejkrásnější jsou v noci, kdy se plynové lampy odráží na povrchu vody a společně s cihlovými a kamennými domy v západním stylu navozují velice malebnou a vřelou atmosféru. Jsou tu pořádány i plavby na loďce mezi kanály, abyste si toto místo mohli vychutnat i z jiné perspektivy. 

Plavby na loďce mezi kanályPlavby na loďce mezi kanály

Otaru Museum 

Mezi průplavem a vlakovým nádražím se nachází oblast Temiyasen Kaijo, která se táhne v délce asi půl kilometru podél kolejí zrušené železniční trati Temiyasen. Je to krásná procházka kolem kolejí vedoucích do muzea vlaků a lokomotiv, které můžete navštívit zdarma. Všechny dny mají otevřeno od 9:30 do 17:00, jen v úterý mají zavřeno úplně. 

Ulice Sakaimači 

Historicky zachovalá obchodní ulice v centru Otaru, kousek od městského kanálu. Během konce 19. století a na počátku 20. století Otaru prosperovalo jako přístavní město a mnoho obchodníků zde mělo své kanceláře a obchody. 

Ulice Sakaimači – historicky zachovalá obchodní uliceUlice Sakaimači – historicky zachovalá obchodní ulice

Muzeum hracích skříněk 

Music Box Museum se skládá z několika budov roztroušených po jižním konci ulice Sakaimači, z nichž v jedné sídlí malé muzeum hracích skříněk. Nejvýraznější budovou je velký obchod s širokou nabídkou hudebních boxů na prodej, který má několik pater. Před budovou stojí parní hodiny (dárek od města Vancouver). Ty vypouští svou páru vždy ve čtvrt, v půl a ve tři čtvrtě, nicméně nejdelší melodii hrají v celou. Na noc se vypínají, celá čtvrť je v noci tichá a skoro nikoho v ní nepotkáte. 

PS: Hodiny, ač by měly jít na čas, mají zhruba 5 minut zpoždění, řiďte se tedy podle vašich hodinek, podle vašeho času hodiny odbijí. Tak abyste to nezmeškali!

Muzeum hracích skříněkMuzeum hracích skříněk

Sklo, kam se podíváš 

Ulice je v létě, kdy jsem tam byla, lemovaná skleněnými zvonečky furin, které cinkají na všech lampách. Je tu krásně vidět, že ani tady nikoho nenapadne si zvoneček vzít domů. Většinou se rozbijí kvůli větru, nicméně to dělá krásnou atmosféru. Díky tomu to umocní fakt, že je Otaru místem, kde je sklo na každém rohu, a jsou na to náležitě pyšní. 

Když v 50. letech 20. století upadl průmysl lovu sledě, výrobci skleněných bójí se místo toho přesunuli k výrobě rafinovaného skla. V současné době Otaru velmi těží z pověsti svého skla a přitahuje mnoho turistů do svých obchodů se sklem. Kromě prodeje skla v Otaru mnoho obchodů umožňuje zákazníkům vyrobit si vlastní šálky, misky nebo vázy v rámci workshopu. Pokud si budete chtít místo toho koupit také nějaký skleněný suvenýr, můžete vybírat od sklenic, talířů a misek přes zvonečky až po lampy. V místních obchodech se toho dá koupit mnoho v různých stylech a barvách.

Skleněné bojky, teď už jen jako dekoraceSkleněné bojky, teď už jen jako dekorace

Zimní festival v Otaru 

Pokud se chystáte na Hokkaido v zimě, určitě berte v úvahu i festivaly, které se tu v různých městech konají. 

Během festivalu, pořádaném každý únor v Otaru, se město vyzdobí světly a malými sněhovými sochami. Běloučký sníh se pak třpytí ve světle luceren a vytváří tak kouzelnou atmosféru. Festival obvykle probíhá v podobnou dobu jako nedaleký Sapporský festival sněhu, což umožňuje cestovatelům na Hokkaidu navštívit oba festivaly na stejné cestě, jelikož jsou v krátké dojezdové vzdálenosti. 

Tato města jsem navštívila vlakem. Příště vám popíšu, jak se po zbytku Hokkaida dá cestovat autem a kolik míst je možné stihnout za týden.

Dekorace na zimním festivalu v OtaruDekorace na zimním festivalu v Otaru

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024