Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

PTÁTE SE: Cestování bez cestovky, nebo s cestovkou? Podrobné srovnání + proč a kdy jet raději sám

Autor: Martin Šimek, Radynacestu.cz | Vydáno: 11. 9. 2020 | Přečteno: 8755x
Téma: Ptáte se

Nahlédl jsem podrobně do zákulisí cestovek i individuálního cestování. Pracoval jsem jako průvodce i delegát. Měl jsem na starosti ubytované zákazníky v Hurghadě, Dubaji i na malých řeckých ostrovech. Provázel jsem turisty na poznávacích plavbách po Nilu, v evropských velkoměstech, ale i na turistických výpravách na Kavkazu. Řešil jsem mnohokrát pomoc turistům v nouzi. Také jsem založil cestovní kancelář Radynacestu.cz. A uznávám, že pro mnoho lidí je cestování bez cestovky zajímavější a levnější.

Martin Šimek v NepáluMartin Šimek v Nepálu

Rozhodl jsem se proto otevřeně popsat všechno, co je důležité, pokud rádi cestujete a chcete zjistit, jaká je právě pro vás ta lepší varianta. S cestovkou, nebo bez cestovky? Budu se v tomto popisu věnovat především cestování za poznáním a objevováním. Méně koupání na pláži.

Rozhodněte se sami a nenechte se nikým zmanipulovat. Ani cestovní kanceláří, ani prodejci letenek nebo zázračných návodů, jak cestovat individuálně. Udělejte si vlastní názor a podle toho cestujte tak, abyste byli šťastní.

Kdy je cestování bez cestovky lepší volbou:

1. Když chcete ušetřit

Pokud budete dobře hledat, dokážete najít letenky na některé termíny za skvělé ceny. Existují srovnávače letenek i aplikace, které vám nakombinují nejlevnější variantu. Při troše snahy a flexibilitě v termínech se dostanete celkově i na třetinu ceny. Nebo když vám nevadí krkolomnější přestupy.

Pro tchýni jsem třeba sehnal letenku z Prahy na Gran Canaria přes Stockholm, protože to bylo opravdu nejlevnější. Důležité je, abyste mohli cestovat tehdy, kdy je zrovna levná letenka. V jiných termínech může být naopak velmi drahá.

Jak je to s cestovkou:

Cestovní kancelář pro vás zakoupí všechny potřebné služby a jejich ceny si započítá do ceny zájezdu. Výhodou je, že při rezervaci zájezdu víte přesně, kolik celá cesta bude stát, a nebudete překvapeni dalšími nečekanými náklady. Vše je podrobně popsáno. Přirážka cestovní kanceláře v sobě zahrnuje náklady, které souvisí se vším, co pro vás zaměstnanci zajišťují pro vaši spokojenost.

A především průvodce, který je na cestě jen pro vás. Na zájezd se také vztahuje české právo týkající se reklamace. Při individuálním cestování a zařizování služeb přes zprostředkovatelské servery se vše řídí právem země, do které cestujete. Cestovní kancelář je navíc pojištěna pro případ úpadku.

2. Když máte rádi plánování

Baví vás plánování?Baví vás plánování?

Baví vás, když si dovolenou sami naplánujete? Celou cestu můžete více prožívat, nejdříve už při plánování, potom znovu na cestě a pak si ji déle pamatujete. Plánování a přípravy mohou být skvělá součást zážitku z cestování. Máte radost, když se vám podaří sehnat výhodné ceny za letenky a ubytování, baví vás projíždět cestovatelské blogy a Instagram na téma zvolené destinace. Sami si vyberete přesně to, co chcete vidět.

Jak je to s cestovkou:

Volba pro ty, kteří za A nemají čas na složité hledání, ale chtějí profesionální přípravu od odborníků, kteří daná místa opravdu znají, a za B nevěří hodnocení ostatních turistů na internetu. Tady dostanete vše připraveno „na stříbrném podnose“.

Průvodce spolupracuje se specialisty v kanceláři a společně připravují program tak, aby zahrnoval ta nejznámější místa, ale i místa méně známá, a o to autentičtější. Vše ověřujeme na vlastní kůži. Naše zájezdy jsou vyladěné do detailu, stále na nich pracujeme, každý rok něco vylepšujeme a hledáme nová zajímavá místa k návštěvě a aktivity, které můžeme vyzkoušet.

3. Když chcete objevovat neznámá místa

Nemáte rádi místa, kde je hodně turistů. To jsou často právě ta místa, kam cestovky své klienty berou. Ale vy nechcete chodit po těch nejvyhlášenějších a nejznámějších místech. 

Jak je to s cestovkou:

U nás kombinujeme v programu ty nejznámější atrakce, ale i zajímavá skrytá místa. Zásadně nechodíme po pastech na turisty. Milujeme místa, která mají rádi místní.

4. Když chcete zažívat pocit, že jste to zvládli sami

Každý den je výzva. Chcete si dokázat, že se sami zorientujete v systému dopravy a spletitých ulic v neznámém prostředí. Cestování, které je organizované, je pro vás nudné. Potřebujete dobrodružství. Třeba vám ani vůbec nevadí být ztraceni. Naopak, to je pro vás většinou největší zážitek.

Jak je to s cestovkou:

Náš průvodce vám na místě pomůže s orientací, nástrahami a pravidly. Pomůže vám ale, abyste mohli cestovat i sami. Je s vámi při prohlídce, ale nemusíte s ním trávit čas celou dobu. Nemusíte tápat a svůj omezený volný čas trávit v motanicích dopravy a neznámých uliček. Pokud máte nějaký problém, a třeba se i ztratíte, můžete mu zavolat. Je pro vás jako „airbag“ pro případ problémů.

5. Když neradi posloucháte výklad někoho jiného

Průvodkyně Martina Kolníková s malou skupinkouPrůvodkyně Martina Kolníková s malou skupinkou

Raději si sami přečtete, co vás zajímá. Rádi si na místě koupíte i nějakou knihu... nebo si jen tak prohlížíte okolí a stačí vám k tomu drobná „zajímavost“, kterou si sami vygooglíte.

Jak je to s cestovkou:

Průvodce je studnice informací. U nás výklad průvodce neznamená nudné dějepisné povídání. Naši průvodci své cestovatele skutečně zaujmou. Daná místa znají jako své boty. Mají je rádi, znají souvislosti a neobvyklé zajímavosti, o kterých se ani v knižních průvodcích nedočtete. Průvodce není mluvící hlava, ale partner na cestách.

6. Když jste rádi svým pánem

V době, kdy máte volno, nechcete trávit čas organizovaně. Chcete si užít cestování a poznávání podle momentální nálady. Můžete být na obědě/kafi/v posteli/na pláži, jak dlouho je vám zrovna v tu chvíli příjemné. Nemusíte ještě s pizzou v ruce běžet na sraz u autobusu, protože jinak odjede váš kufr domů sám.

Zůstanete déle tam, kde se vám líbí. Nejste limitováni programem CK. Upřednostňujete „bohémský“ styl cestování a necháváte se unášet okamžikem. Dopředu neplánujete. Na dovolené nechcete poslouchat, v kolik mám vstát, v kolik jíst a jak dlouho být na konkrétním místě. Svůj volný čas chcete trávit po svém. Rozhodujete se sami a svobodně. Nemusíte také nikde na nikoho čekat.

Jak je to s cestovkou:

Čas je organizovaný. Průvodce ví, kdy jsou kde vstupy bez front, jestli jít nakoupit dopoledne, nebo večer, v jaké denní době je to které místo nejkrásnější. Ví, jak naplánovat čas tak, aby byl využit co nejvíce efektivně. Nemusíte koukat do mobilu při hledání cesty, ale necháváte se vést. To ale neznamená, že si nemůžete část programu užít po svém.

I s cestovkou se můžete od skupiny odpojit a později znovu připojit podle své chuti nebo individuálních zájmů. Nebo po celodenním programu si večer zajít na skleničku či romantickou procházku a přijet na hotel sami. Průvodce a skupinu tak využijete jen tehdy, když budete sami chtít. Pokud chcete nějaké místo navštívit mimo program, průvodce vám poradí, jak se tam nejlépe dostat.

7. Když si chcete vyzkoušet cizí jazyk

Umíte nějaký cizí jazyk, třeba angličtinu, a rádi si ho vyzkoušíte v praxi. A pokud jazyk neumíte, pořád je tady možnost se domluvit „rukama a nohama“. Pro zajímavost – můj táta má 71 let. Neumí téměř žádný jazyk a každý rok v zimě cestuje sám několik měsíců po Africe nebo Jižní Americe. I tak to jde.

Jak je to s cestovkou:

Nikdo vám nezakazuje se zkusit domluvit sami. Ale není to nutné. Pokud si nejste svými jazykovými schopnostmi jisti, nebrání vám to poznat celý svět a stát se cestovatelem. Díky průvodci se můžete zeptat na vše, co vás zajímá. 

8. Když chcete spíše relaxovat

Máte rádi relax?Máte rádi relax?

Rádi se jen tak touláte a necháváte čas volně plynout. Nebo neradi moc chodíte. Tušíte, že s cestovkou a průvodcem nachodíte více kilometrů a poznáte toho více za méně času. Nejde vám ale o našlapaný program. S průvodcem se nemůžete zastavit, kde chcete, nestihnete zajímavý obchůdek nebo fotku něčeho, co je pro vás osobně hezké a zajímavé. Preferujete program volnější nebo rozložený do více dnů. Intenzivněji si tak vychutnáte krásu krajin a atmosféru daných míst.

Jak je to s cestovkou:

Při cestování chcete čas využít efektivně. Nemáte neomezené množství času a po návratu by vás mrzelo, kdybyste něco nestihli. Nevadí vám prochodit podrážky, pokud to stojí za to.

9. Když si ubytování vybíráte podle sebe

Ubytování si vybíráte podle svých preferencí, a ne podle obecného standardu cestovek. Můžete si tak vybrat luxusnější ubytování. Nebo naopak něco skromného za méně peněz. Můžete se ubytovat i přímo u místních.

Jak je to s cestovkou:

Naše cestovka má vyzkoušené hotely, na které je spolehnutí. Kombinují dobrou dopravní dostupnost a kvalitní tříhvězdičkový standard za slušnou cenu. Nemusíte se spoléhat na často nepřesné informace v referencích nebo reklamní fotky.

10. Když nechcete být ve skupině s ostatními

Na zájezdu cestujete vždy v nějaké skupině, jejíž účastníky předem neznáte. Nemusíte si s nimi „sednout“, můžete být vzdálení věkem nebo názory. Přesto s nimi budete muset trávit svůj čas, i když jich budete mít už druhý den plné zuby.

Nechce se vám třeba ve Versailleských zahradách poslouchat komentář spolucestujícího, že „lepší zahradu má on doma, protože tam má bazén, ve kterém se může aspoň koupat“.

Pokud nechcete cestovat úplně sami, seženete si vhodné spolucestující například ve facebookových skupinách zaměřených na spolucestování.

Jak je to s cestovkou:

Skupiny máme malé a je v nich dobrá atmosféra. Na zájezdy s námi jezdí lidé, kteří cestování milují. Nebudete sami, ale můžete prožít čas s dalšími cestovateli a třeba večer u skleničky vína poznáte i nové přátele.

11. Když se chcete co nejvíce sblížit s místními

Náš průvodce Antonio je rodilý PortugalecNáš průvodce Antonio je rodilý Portugalec

Na cestách se rádi potkáváte s místními, kteří vám osobně něco doporučí, svezou vás, nebo dokonce pozvou k sobě na návštěvu. Na zájezdu jste spíše uzavřená skupina, kde za vás spoustu věcí vyřeší průvodce. Individuální cestování vede hodně k poznání místních lidí, kultur, nalezení nových přátel a většímu propojení s místním životem. Je větší šance poznat nové lidi v daných destinacích, protože se skupinou turistů se místní moc do řeči nedávají.

Jak je to s cestovkou:

Necestujete tak, abyste museli něco s místními řešit nebo se s nimi začali přátelit. Chcete místní život spíše pozorovat a objevovat. Náš průvodce je ale jako místní, má mezi obyvateli přátele, nebo dokonce skutečně z daného místa sám pochází. S ním se budete jako místní cítit i vy. Ukáže vám zajímavá místa, která má sám rád a jsou autentická.

12. Když jste připraveni sami řešit problémy na cestách

Cestovatelské potíže přicházejí a je třeba s nimi počítat. Let může být opožděn nebo zrušen, nestihnete naplánované spoje. Můžete mít i zdravotní problémy nebo úraz. Ale umíte tyto problémy řešit a nevadí vám se rozhodovat a zajistit si potřebnou pomoc sami. A pokud se ocitnete v problémech, dokážete dobře využít současnou techniku a různé užitečné aplikace.

Jak je to s cestovkou:

Průvodce je s vámi od odletu po návrat a je připraven se postarat o vše potřebné v případě problémů. I v cestovní kanceláři je nonstop služba, která je další pojistkou. Může zajistit náhradní letenky, sledovat ztracená zavazadla, obvolat potřebné instituce třeba v případě ztráty dokladů. Nikdy nejste na nic sami.

Ať se již rozhodnete cestovat na vlastní pěst nebo s cestovní kanceláří, dejte si pozor na pasti na turisty a necestujte blbě! Inspiraci, rady a nápady můžete načerpat třeba v našem magazínu Inspirace na cestu, který pro vás píší naši průvodci.

Jana Suchá

Jana SucháExpert Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024