Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

JAPONSKO PO COVIDU: Co se v zemi změnilo a jak se na to připravit?

Autor: Barbora Žižková, Radynacestu.cz | Vydáno: 14. 6. 2023 | Přečteno: 653x
Téma: Japonsko, NEOBARA

Japonsko bylo dlouho uzavřené turistům a mělo přísné podmínky, co se týká covidových opatření. Nicméně prvním turistům se otevřelo už na konci roku 2022 a postupně povoluje z různých opatření až dosud. Pandemie neodmyslitelně změnila způsob chování a chod zdejší společnosti. Kde je to nejvíce vidět? Pojďme si to ukázat v praxi tak, jak se s tím dnes a denně potkávám já.

Sochy s rouškami kawazuSochy s rouškami kawazu

Dražší letenky

S pokračujícím konfliktem na Ukrajině je třeba očekávat delší dobu letu, protože aerolinky přesměrovávají své lety, aby se vyhnuli ruskému vzdušnému prostoru. To znamená delší cestu a prozatím i dražší letenky.

Letecky do JaponskaLetecky do Japonska

Menší náklady  

Pokles japonského jenu, který vůči americkému dolaru dosáhl minima poprvé za čtvrt století, znamenal, že ačkoli ceny letenek mohou vypadat vyšší, náklady na místě jsou v současnosti mnohem atraktivnější i pro českou korunu.

PenízePeníze

Všudypřítomné roušky

Roušky v Japonsku jsou a budou vidět vždy. V současnosti není povinné je tady nosit (už od 13. března 2023). Přesto musíme dál počítat s tím, že roušky kolektivně jen tak z ulic nezmizí.

Samozřejmě je Japonci, stejně jako v dalších asijských zemích, používali již před covidem kvůli své ochraně jako prevenci nachlazení nebo naopak pro zamezení šíření vlastní nemoci.

V nejhorším „covidovém“ období se roušky musely nosit pořád a všude. Při sportu, ve školách, při bojových uměních i o hudební výchově.

Oproti jiným zemím, kde lidé roušky rádi sundají, Japonci je nosí i přesto, že to již žádné nařízení nevyžadují. Z prostého důvodu, když máte v Japonsku roušku, znamená to, že jste ohleduplní a záleží vám na ostatních.

Japonci se také bojí odsouzení ostatních lidí, když roušku na sobě nemají. Takže i teď můžete vidět lidi, kteří sedí v autě úplně sami a mají na sobě roušku, nebo lidi, kteří běhají v horku s rouškou na obličeji.

Za poslední měsíce ale vidím, že počet lidí, kteří nemají roušku, prudce stoupá. Určitě je dobré chránit sebe a ostatní, jen si sama za sebe myslím, že provádět to méně úzkostnou formou by přineslo lepší výsledek.

Lidé s rouškami v ulicíchLidé s rouškami v ulicích

Jednorázové hůlky a ubrousky ošibori

Pamatuji si, že dříve i v závodních restauracích byly často k dispozici jídelní hůlky ze dřeva nebo plastu a v rámci pohostinství jste dostali i ručníček na utření rukou. Nahřátý v páře, když byla zima nebo studený v létě.

Tyto věci se staly, ve většině případů, jednorázovými, a to pochopitelně z hygienických důvodů. Takže jednorázové hůlky a tenoučké vlhčené ubrousky v plastu po použití míří rovnou do koše.

Jednorázové hůlkyJednorázové hůlky

Uzavřené bary a podniky

Oddělení prostoru plastovou zástěnou v podnicích je tu stále běžné, i když někde jsou postaveny jen tak, aby se neřeklo. Velká škoda je, že místa jako hospody a bary i kavárny jsou ochuzeny o kontakt a autenticitu.

Lidé si rádi chodí do podniků jen tak povídat a nebudeme si lhát, přes plastovou zástěnu to není úplně nejlepší komfort, hlavně při navazování nových kontaktů.

Bar rozdělený příčkami ve měste AtamiBar rozdělený příčkami ve měste Atami 

Změny v placení

Mnoho lidí je překvapených, když zjistí, že Japonsko – země, o které se říká, že má nejmodernější technologie, je pořád založeno primárně na placení v hotovosti.

Ale byla to právě pandemie, která platby kartou odstartovala ve větším měřítku.

Přestože na většině míst může být stále upřednostňována hotovost, nyní je k dispozici řada různých platebních možností.

Stravování formou running sushiStravování formou running sushi

Jak to vypadá do budoucna?

Je potřeba trochu počítat s novým Japonskem. Některé věci se posunuly k lepšímu, jiné se v rámci tlaku na lidské bezpečí a vlivem zdejší kultury velmi zredukovaly. Utrpěl trochu význam japonského pohostinství, od kterého si pandemie ukrojila nejvíc a hodně ho změnila.

Momentálně se Japonsko probouzí do nových možností. Díky pandemii se čím dál tím méně přestal vyžadovat osobní kontakt například v administrativě, který byl vždy tak důležitý například při podpisech dokumentů a smluv. Japonci se zamysleli, jak to dělat jinak, a společnost se díky tomu otevřela novým možnostem, které vlastně docela dlouho potřebovala. Ať už se jedná o podpisy, bezkontaktní placení, home office a mnoho dalšího. 

Náznaky budoucnosti v JaponskuNáznaky budoucnosti v Japonsku

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024