Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Jeden zájezd, dvě města – Helsinky + Petrohrad. Tak podobná a přitom tak rozdílná!

Autor: Veronika Drbohlavová, Radynacestu.cz | Vydáno: 2. 9. 2019 | Přečteno: 1355x
Téma: Fotoreportáž, Petrohrad, Helsinky

Petrohrad a Helsinky by jen málokdo považoval za podobná města. Historicky se ale velmi často ovlivňovala, a tak je fajn, že je můžete navštívit během jednoho zájezdu - To nejlepší z Petrohradu + HELSINKY. Jestli si ale v něčem určitě podobná nejsou, tak v cenách. Zatímco v Rusku jsou ceny přibližně stejné, nebo občas nižší než u nás, v Helsinkách mohou být dvoj až trojnásobně vyšší. Tím se ale nenechte odradit a na tenhle zájezd určitě vyražte. Ve fotoreportáži se vám specialistka a průvodkyně Veronika Drbohlavová pokusí ukázat to nejdůležitější, co viděli a zažili. 

My HelsinkiMy Helsinki

Do centra Helsinek jsme se dostali až kolem páté hodiny. I tak jsme ale šli na první krátkou prohlídku. Náš průvodce Vítek Malkus nás vzal na Nádražní náměstí, kde jsme viděli Národní divadlo, Hlavní nádraží a budovu Atenea, což je budova Finské národní galerie. Kromě toho nám Vítek vysvětlil, jak se orientovat ve městě a doporučil nám, kde se můžeme najíst a co bychom měli ve Finsku určitě ochutnat.

Havis AmandaHavis Amanda

V úterý ráno jsme vyrazili na podrobnější prohlídku Helsinek. Přes park Esplanadi a kolem fontány se sochou Havis Amandy jsme došli až na Tržní náměstí Kauppatori, kde jsme si prohlédli stánky s jídlem i suvenýry.

Uspenská katedrálaUspenská katedrála

Kousek od Tržního náměstí jsme si prohlédli Uspenskou katedrálu, která je označována za největší pravoslavný kostel v severní Evropě.

TuomiokirkkoTuomiokirkko

Kolem Stavovského domu, centrální banky a kostela Nejsvětější trojice jsme se dostali až ke katedrále sv. Mikuláše. Finsky se tento symbol Helsinek nazývá Tuomiokirkko.

Olympijský stadionOlympijský stadion

Ze Senátního náměstí jsme kousek popošli na tramvaj, která nás odvezla ke známému kostelu, vytesanému ve skále, Temppeliaukio. Odtud jsme se opět tramvají přiblížili k Olympijskému stadionu, na kterém v roce 1952 exceloval Emil Zátopek.

Nápis SuomenlinnaNápis Suomenlinna

Ve středu ráno jsme z Tržního náměstí odjeli trajektem na ostrov Suomenlinna, kde jsme navštívili stejnojmennou pevnost, která je zapsaná na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

SuomenlinnaSuomenlinna

Na ostrově si najde každý svou zábavu. Nejdříve jsme s Vítkem ostrov prošli a prohlédli si krásnou přírodu a opevnění. Vítek nám po cestě ukazoval, co můžeme ve volném čase navštívit. Je zde několik muzeí, vyřazená ponorka a síť bunkrů, které můžete prozkoumávat. Strávili jsme tu příjemný čas až do brzkého odpoledne.

Princess AnastasiaPrincess Anastasia

Odpoledne už byl totiž čas přesunout se do přístavu, kde na nás čekala loď Princezna Anastázie, která nás odvezla do Petrohradu. Pluli jsme přes noc a na palubě bylo spousta možností, jak se zabavit. Je tu několik barů a restaurací, spa, duty free obchod, casino, herní automaty nebo třeba kino.

Kazaňská katedrálaKazaňská katedrála

Po ubytování v hotelu jsme se vydali na první prohlídku Petrohradu. Prošli jsme hlavní petrohradskou třídu Něvský prospekt a navštívili jsme mimo jiné Kazaňskou katedrálu.

NábřežíNábřeží

Průvodce Vítek nás vzal i na nábřeží Vasiljevského ostrova, kde se Něva dělí na Velkou a Malou. Výhled z tohoto místa rozhodně stojí za to.

Velká kaskádaVelká kaskáda

Další ráno jsme rychlolodí dopluli do Petrodvorců, kde jsme si celé dopoledne prohlíželi překrásné zahrady letního sídla carů. Počasí nám přálo a pohled na zlaté fontány byl ohromující.

AuroraAurora

Po návratu do Petrohradu jsme navštívili křížník Aurora, který vešel do dějin během Velké říjnové socialistické revoluce.

Petropavlovská pevnostPetropavlovská pevnost

Poslední ráno v Petrohradě jsme se vydali do Petropavlovské pevnosti. Navštívili jsme zde několik muzeí, ale především chrám svatých Petra a Pavla, který slouží jako místo posledního odpočinku carů.

Zimní palácZimní palác

Návštěvu města na Něvě jsme zakončili prohlídkou světoznámé galerie Ermitáž.

Láká-li vás sever i Rusko, poznejte s Radynacestu Helsinky i Petrohrad v jednom zájezdu a odneste si dvojnásob zážitků stejně jako já a ostatní cestovatelé. 

Radka Šímová

Radka ŠímováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024