Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Relax na plážích Dubrovníku + OSTROV LOPUD + FARMA ÚSTŘIC A NEJLEPŠÍ VÍNA

Autor: Anežka Berkyová, Radynacestu.cz | Vydáno: 29. 3. 2023 | Přečteno: 1027x
Téma: Fotoreportáž, Chorvatsko

Dubrovník je krásné čisté město na jihu Chorvatska, od zbytku pevninského Chorvatska ho odděluje kus Bosny a Hercegoviny. Jeho unikátní historická část okouzluje turisty z celého světa, především pak Brity, kteří zde ve velkém tráví letní měsíce. Učarovala také filmařům, v posledních letech se Dubrovník stal předlohou a místem natáčení scén z fiktivního Králova přístaviště fantasy seriálu Hra o trůny. V loňském roce vyslala CK Radynacestu.cz první cestovatele zrelaxovat se na pláže Dubrovníku, navštívit ostrov Lopud a koštovat vína i ústřice. Pod heslem „testujeme osobně“ jsem toto místo mohla objevit a prozkoumat i já...

Dubrovník, vyhlídka na poloostrov PelješacDubrovník, vyhlídka na poloostrov Pelješac  

Pohodlným letem přes Vídeň se za chvilku dostanete k jižnímu Jadranu. Na letišti vás čeká Daniela, česká v Chorvatsku žijící průvodkyně, která se bude po celý zájezd starat o to, abyste si odnesli co nejvíce. 

Hned cestou z dubrovnického letiště se můžete kochat nádhernými scenériemi, které se před vámi otevírají během cesty po skalnatém mořském pobřeží. Po ubytování v hotelu můžete vyrazit odpočívat na městské pláže, jako jsem to udělala já. 

Relax na dubrovnických plážíchRelax na dubrovnických plážích  

V průběhu zájezdu se ale kromě relaxu v nádherných zátokách a toulání po městě můžete zúčastnit fakultativního programu, který rozhodně doporučuji. 

Prohlídka starého města a vyhlídka Srđ

Historické jádro DubrovníkuHistorické jádro Dubrovníku

Historické centrum si nejlépe projdete sami – když je jen na vás, kde se zastavíte na kávu, na zmrzlinu či zavítáte do některého z místních muzeí. Za sebe bych doporučila kulturní muzeum a etnografické muzeum, nejsou to žádné sbírky světoznámého umění, ale pro pochopení místní kultury a historie určitě stojí za to.

Navíc kamenné starodávné budovy skýtají příjemný chládek během parných dní. Strávit tak například poledne a čas kolem něj v muzeu a pak se v klidu projít na pláž, kde můžete být do západu slunce, je ideální varianta.

S průvodkyní se jeden z podvečerů můžete z historického města vydat taky lanovkou na vrch Srđ, odkud je krásný výhled nejen na celé město, ale také na hory, které se rozprostírají směrem do vnitrozemí. 

Gurmánský výlet na poloostrov Pelješac

Jeden celý den můžete strávit na výletě na poloostrov Pelješac. Jak tento výlet probíhal? Ráno jsme nejprve vyrazili za Dubrovník do obce Komolac k prameni řeky Ombly, která se svými 30 metry patří k nejkratším na světě.

50 km severně ve stonské zátoce jsme navštívili farmu ústřic. Rodinná farma, kde se řemeslo dědí z generace na generaci, pěstuje ústřice na tomto místě již desítky let. My jsme měli možnost nahlédnout pod pokličku takového chovu ústřic, na moři jsme viděli, jak se ústřice sbírají a později měli možnost ochutnat nejen ústřice, ale také domácí rakiju. Někteří ústřice ochutnali hned po vytažení z moře, jiní okusili až s citronem na břehu.

V srdci pelješackého poloostrova, v obci Potomje, jsme pak navštívili vinařství Borise M. Violiće, kde nás čekala degustace vín a místní pochutiny od manželky pana Borise. 

Řeka Ombla, farma ústřic a PotomjeŘeka Ombla, farma ústřic a Potomje

Jako první jsme chutnali Rukatac, bílé víno, takovou pelješackou klasiku. Následovalo růžové Rosea Paradise. Během toho nám pan Boris povykládal hodně o tradici pěstování zde a o jejich práci. Ochutnali jsme sladké lahůdky a přesunuli se ze sklípku ven na terasu, kde nás čekal již degustátor, aby se majitel vinařství mohl vrátit k nikdy nekončící práci na vinohradu.

Prvně jsme ochutnali bílé suché víno Pošip. Následovalo další bílé, Grk, česky Řek. Bylo pojmenováno takto, protože si mysleli, že odrůda je z Řecka, ale pak zjistili, že není. Tady se potupně přiznám, že jsem o tomto vínu hned řekla, že voní jako zelené Bonpari a všichni se smáli. Holt odborník na vína nejsem.

Pak jsme se přesunuli k vínům červeným – nejprve typický Plavac Mali, které roste na zdejších rovinách. Poté jsme okusili víno Dingač, což je Plavac Mali, který ale roste na 45stupňových svazích nad mořem. Nesmí se vůbec míchat s žádnou jinou odrůdou, ani stejnou odrůdou z jiného místa, aby mohl nést označení Dingač. Jedná se o suché víno, které obsahuje 14 až 17,6 % alkoholu. K vínu jsme celou dobu měli k dispozici místní pečivo, olivy, sýry, rybičky a další lahůdky, odpoledne se neslo v duchu neskutečné pohody a všichni si to užili.

Den jsme pak zakončili v zátoce Prapratno, která nabízí nádherné pláže, někteří se tak šli koupat, jiní šli s naším panem degustátorem pokračovat v debatě o víně nad vychlazeným pivem. 

Z tohoto dne se můžete podívat také na video od průvodkyně Daniely:

Ostrovy, další vína i Hercegovina – stačí si vybrat

Já jsem většinu dalších dní zájezdu strávila odpočinkem na plážích či „kancelářskou“ prací v kavárnách ve starém městě. Vy si ale na zájezdu můžete užít výlet na ostrov Lopud, který podle všech zúčastněných nabízí ty nejkrásnější pláže, navíc tu zase můžete ochutnat jiná vína a delikatesy. 

Máte-li chuť (a cestovní pas), můžete se s průvodkyní Danielou vydat i za hranice Chorvatska a Evropské unie, do Bosny a Hercegoviny, konkrétně její hercegovské části, kde navštívíte největší bosno-hercegovskou jeskyni Vjetrenici a vydáte se na další degustaci vín. 

Zájezd Relax na plážích Dubrovníku + OSTROV LOPUD + FARMA ÚSTŘIC A NEJLEPŠÍ VÍNA čeká i na vás, tak se přidejte k malé skupině cestovatelů a poleťte zažít na vlastní kůži všechno, o čem píšu.

Poznávejte svět, poznávejte sebe!


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024