Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Větší, lepší, zlatavější a ohromující za každého počasí aneb Autenticky z Petrohradu

Autor: Karolína Petrová, Radynacestu.cz | Vydáno: 16. 8. 2019 | Přečteno: 1584x
Téma: Fotoreportáž, Petrohrad

Po jednoduchém objednání zájezdu, o kapku složitějším procesu vyřízení víza a nejjednodušším úkolu – vytisknout si pokyny k zájezdu – už jsme byli všichni natěšeni na sraz s průvodcem na letišti v Praze. Před sebou jsme měli jeden z top zájezdů, zájezd To nejlepší z Petrohradu + JANTAROVÁ KOMNATA! Jaké to je vidět cestu z druhé strany, tedy z pohledu té, která zájezd vytvořila, se dočtete v autentické fotoreportáži Ivany Petlákové, naší specialitsky na Rusko.

Katedrála Panny Marie Kazaňské s přiléhající kolonádouKatedrála Panny Marie Kazaňské s přiléhající kolonádou

První den začínáme hned topovkou. Mezi tzv. „must see“, tedy místo, které opravdu musíte vidět, patří katedrála Panny Marie Kazaňské. Vstup je zde zdarma a velký dojem ve vás zanechá nejen interiér, ale třeba i probíhající bohoslužba pravoslavné církve.

Katedrála má také skvělou polohu na hlavní ulici Nevsky Prospekt, jelikož nedaleko se nachází starý kupecký dvůr Gostinyj dvor, pestrobarevný chrám Vzkříšení Krista na krvi nebo lze kousek odtud nastoupit na lodičku a užít si plavbu loďkou po Gribojedově kanále, kanále řeky Mojky a řece Něvě. Orientovat se v centru města je vlastně velmi jednoduché.

Pohled přes Alexandrovskou zahradu na katedrálu sv. Izáka vlevo a sochu Měděného jezdce vpravoPohled přes Alexandrovskou zahradu na katedrálu sv. Izáka vlevo a sochu Měděného jezdce vpravo

Pěší procházkou jsme se z hlavní ulice Nevsky Prospekt přesunuli ke katedrále sv. Izáka. Pokud se nebojíte výšek a máte rádi vyhlídky, tak ochoz této katedrály rozhodně stojí za návštěvu! Kochat se můžete vyhlídkou na spoustu významných památek v centru města i na vzdálenější Petropavelskou pevnost za řekou Něvou.

Nábřeží podél řeky NěvyNábřeží podél řeky Něvy

Jedinečnou pohodovou atmosféru si užíváme na nábřeží podél řeky Něvy, které nabízí pohled například na budovu Kunstkamery (muzeum antropologie a etnografie) u Palácového mostu, v dáli je dokonce vidět dominantní zlatá věž chrámu sv. Petra a Pavla.

Přes den poměrně poklidné místo se ovšem v noci mění na trochu nepříjemnou tlačenici, protože se všichni těší na vyhlášené zvedání mostů. Kdo chytne lepší místo, bude mít lepší výhled, zážitek i fotky. Hodina „H“ ale nastává i pro kapsáře, ti v Petrohradu bohužel patří mezi jedny z nejšikovnějších. Je dobré být obezřetný!

Před Zimním palácem na Palácovém náměstíPřed Zimním palácem na Palácovém náměstí

Kroky většiny cestovatelů míří k této jedinečné budově. Nepoznáváte ji náhodou? Jedná se o věhlasnou Ermitáž – jedno z nejvýznamnějších muzeí nacházejících se na území Ruské federace. Celková sbírka muzea obsahuje asi 3 miliony děl, které si lze prohlédnout v prostorách Zimního paláce.

Naši průvodci prohlídku Ermitáže doporučují ve středu či pátek, kdy je prodloužená otevírací doba. Nebo ji zařazují do programu při deštivém počasí, což se nás tentokrát naštěstí netýkalo.

Palácové náměstíPalácové náměstí

Samotný Zimní palác je komplex několika budov, které dříve sloužily jako sídlo ruských carů. Část budov lemuje i přiléhající Palácové náměstí, kterému uprostřed dominuje Alexandrův sloup. Toto rozsáhlé náměstí se jak v minulosti, tak nyní využívá pro významné události či důležité oslavy.

My jsme neopomněli náměstí navštívit i po setmění, abychom se neošidili o nezapomenutelný pohled na krásně nasvícené náměstí i budovy Zimního paláce!

Petropavlovská pevnost a jedna z mnoha soch zajícePetropavlovská pevnost a jedna z mnoha soch zajíce

Další den se vydáváme do Petropavelské pevnosti, která se nachází na Zaječím ostrově. Roztomilí zajíčci všech velikostí nás tedy potkávají téměř na každém rohu. V areálu, obklopeném hradbami, můžou zájemci zavítat do několika muzeí nebo navštívit hradby s vyhlídkou na Něvu a okolí. Kromě volně rozmístěné vojenské techniky s trochou štěstí stejně jako my uvidíte i vojenskou přehlídku.

Chrám sv. Petra a Pavla v Petropavlovské pevnostiChrám sv. Petra a Pavla v Petropavlovské pevnosti

Nás všechny však bez pochyby zajímala hlavní dominanta Petropavelské pevnosti, a to jedinečný chrám sv. Petra a Pavla. Kromě zlaté věže, která jde vidět široko daleko, a kromě nádherně zdobeného interiéru je toto místo významné především pro hrobky mnoha ruských carů a členů carských rodin, např. se zde nachází hrobka Petra Velikého, zakladatele Petrohradu, a jeho manželky Kateřiny Veliké.

Petrodvorce oslňují zlatavou výzdobou i během dne pod mrakemPetrodvorce oslňují zlatavou výzdobou i během dne pod mrakem

Z města jsme se přesunuli rychlolodí do Petrodvorců. Toto místo sloužilo jako honosné letní sídlo carů. V rozsáhlých zahradách se nachází na 170 fontán, kdy nejznámější je tzv. Velká kaskáda pod budovou Velkého paláce Petra Velikého.

Umělečtí fajnšmekři by v tomto rozsáhlém komplexu mohli strávit určitě celý den, nám však postačilo zaplatit si vstup pouze do jižního parku, kde jsme mohli obdivovat nespočet rozkvetlých zahrad a krásných fontán včetně Velké kaskády.

Prohlídka interiéru Kateřinského paláceProhlídka interiéru Kateřinského paláce

O krásách Ruska jsme se přesvědčili i během našeho výletu do Carského Sela. Tato letní carská residence se skládá z Kateřinského paláce s Kateřinským parkem a Alexandrovským palácem s Alexandrovským parkem. 

Nejznámější místností tady je tzv. Jantarová komnata. Neméně atraktivní je zmíněný Kateřinský park s rozsáhlou přehlídkou přírodníích krás, květinovými zahradami, několika pavilony, památníky, fontánami… Doporučuji chvíli posedět na lavičce či trávě a užít si tuto poklidnou atmosféru. My si tady opět ověřili, jak nezapomenutelné tohle místo je. 

Křižník AuroraKřižník Aurora

Pro spoustu našich cestovatelů je další stěžejní atrakcí Petrohradu křižník Aurora, ale jako v každém městě, tak i tady je spousta dalších nezmíněných míst, která stojí za návštěvu! Z toho důvodu se nejeden cestovatel do Petrohradu vrací, aby se opět pokochal ruskou velkolepostí a jedinečnou petrohradskou atmosférou...

Byli jste? Chystáte se? My rozhodně do Petrohradu brzy zamíříme znovu. Najděte si i vy termín zájezdu do Ruska, který by vám nejlépe vyhovoval. Na viděnou!

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz

Tyto zájezdy pro Vás připravuji

Další zájezdy


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024