Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOSERIÁL: Vánoční Španělsko očima průvodkyně Markéty Petrlíkové – 2. díl: Barcelona!

Autor: Markéta Petrlíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 9. 12. 2021 | Přečteno: 1411x
Téma: Fotoreportáž, Barcelona

Za vánočními trhy a atmosférou se jezdí do Drážďan, Norimberku, Vídně a jiných měst, ale Španělsko a Vánoce? Tuto zemi na jihu Evropy máme spojenou spíš s letní dovolenou u moře než s vánočními tradicemi. Ale to je velká škoda, protože i tady si umí vánoce krásně užít a vykouzlit úžasnou vánoční atmosféru. A co na tom, že nesněží, ale krásně svítí sluníčko? Aspoň nebudeme mrznout! Necháme slunce, ať nás letos naposledy zahřeje, a namísto tradičního svařáku si dáme třeba osvěžující sangrii! Představuji vám adventní Barcelonu...

Fasáda hrající všemi barvamiFasáda hrající všemi barvami

O Barceloně toho bylo už mnoho napsáno. Kdo ji někdy navštívil, asi mi dá za pravdu, že tohle město má neskutečné kouzlo, které vás pohltí. Má toho tolik, co nám může nabídnout, že jedna návštěva je prostě málo. Jestli chcete vidět Barcelonu z jiného pohledu a navíc s přidanou hodnotou, navštivte ji o adventu! Budou tu na vás samozřejmě čekat známé památky, ale navíc ještě úžasná atmosféra nádherně osvětleného města, vánoční trhy, adventní výzdoba, spousta zajímavých atrakcí a navíc tu můžete koupit netradiční vánoční dárky a seznámit se s místními vánočními zvyky a tradicemi.

Večerní osvětlení trhůVečerní osvětlení trhů

Barcelona a galicijské město Vigo, o kterém jsme si povídali minule, vynaloží na vánoční výzdobu nejvíce prostředků ze všech španělských měst. Letos (2021) investovala barcelonská radnice do vánoční výzdoby neuvěřitelných 2,15 milionů eur! Takže to přece musí stát za to. Vánoční výzdoba se tady v ulicích chystá už od října, aby bylo vše připraveno na slavnostní rozsvícení, ke kterému tady letos došlo 24. listopadu, přesně měsíc před Vánocemi, a z vánoční výzdoby se tu budou těšit až do „Tří králů“, tedy do 6. ledna, což je pro Španěly vyvrcholení Vánoc.

Světelná kouleSvětelná koule

Nevýhodou podzimního a zimního cestování je nedostatek světla, protože se brzy stmívá, což není pro poznávání cizích míst zrovna ideální. Ale právě teď, v době adventu, se tato nevýhoda jako mávnutím kouzelného proutku stává výhodou. Tady v Barceloně se v tomto ročním období začíná stmívat kolem půl šesté večer, což je čas, kdy se v celém městě rozsvítí miliony světel a nastává ta správná chvíle pro nás romantiky, ideální čas na adventní procházku. Pokud jste romantici lenoši a dlouhá procházka vás neláká, mám pro vás skvělé náhradní řešení, jak objevovat adventní Barcelonu a vánoční osvětlení hlavních místních památek a ulic z trochu jiné perspektivy a přitom neudělat ani krok navíc. Již několik let tu pořádají speciální předvánoční podvečerní vyjížďky vyhlídkovým autobusem „Barcelona Christmas tour“. Když sedíte na horní palubě tohohle autobusu, máte světelnou výzdobu na dosah ruky.

Paseo de Gracia s motýlkyPaseo de Gracia s motýlky

Každá větší ulice i menší ulička je krásně osvětlená a nechybí tu ani jiné světelné efekty. Třeba na známé třídě Paseo de Gracia mě naprosto uchvátili úžasní křehcí motýlci ve stylu vitráží, takže i když se tady procházíte za bílého dne, kdy svítí slunce, tito motýlci vytvářejí na fasádách okolních domů a na dlažbě krásné světelné efekty. Podobnou dekoraci, jen ve tvaru lodí, mají i ve zdejším přístavu. Tam se zase lodičky odrážejí v korunách palem a na mořské hladině.

Vánoční trhy u SagradyVánoční trhy u Sagrady

Každoročně si zde pro místní i pro turisty připraví nějakou novinku. Ta letošní je fakt pecka! Podařilo se jim tady spojit úžasnou modernistickou architekturu s pohádkovým kouzlem Vánoc a výsledek je úchvatná magická podívaná, které se nebudete moci nabažit. Letos padla volba na starou nemocnici Hospital Sant Pau, toto mistrovské dílo architekta Lluíse Domènecha i Montanera, které se nachází jen pár kroků od slavného chrámu Sagrada Família a které nepatří k nejnavštěvovanějším barcelonským památkám. Přesto (nebo právě proto) byl tento modernistický komplex vybrán jako místo, kde se koná neuvěřitelná světelná show v romantickém předvánočním duchu.

Ozdobené pomerančovníkyOzdobené pomerančovníky

Když se setmí, celý areál bývalé nemocnice se promění v nádherně nasvícené pohádkové kulisy. Rázem se ocitneme jakoby v jiném světě. Každé zákoutí je zde nádherně osvětleno, každý detail vynikne a vyzařuje své osobité kouzlo, park hraje všemi barvami, fasády okolních domů ožívají díky nejmodernějších technologiím, obyčejný trávník, který vás za bílého dne ničím nezaujme, se po setmění promění v magické místo díky úchvatné barevné produkci sladěné s doprovodnou hudbou, nesmí chybět ani spousta vánočních stromků, a to nejen těch klasických, které známe od nás ze střední Evropy, ale jsou tu třeba i krásně ozdobené a osvětlené pomerančovníky, kde se světýlka střídají s právě dozrávajícími plody. Další atrakcí je obrovská krychle zaplněná světýlky, které mění barvu v rytmu hudební choreografie. Krychle vás vtáhne do svých útrob, podmaní si vás úžasnou atmosférou a vám se z ní vůbec nebude chtít ven. Zkrátka skvělá podívaná, kterou budete sledovat se zatajeným dechem. Kdo jste stejně jako já milovníkem světýlek a vánoční atmosféry, nesmíte tuhle atrakci propásnout! Určitě nebudete litovat.

Koule v přístavuKoule v přístavu

K Vánocům neodmyslitelně patří i vánoční trhy, které se tu konají v překrásných kulisách nejznámějších barcelonských památek. Vánoční trhy tu mají dlouhou tradici. Některé se tu pořádají již více než 200 let. Nejpopulárnější vánoční trhy se konají v gotické čtvrti před katedrálou svaté Eulalie a v parku před Sagrada Familií. Další vánoční trh se koná ve starém přístavu. Přinese vám netradiční spojení Vánoc a moře, kromě stánků s vánočním sortimentem nabídne třeba plovoucí betlém, gigantickou světelnou vánoční kouli, která vás obklopí všemi těmi světýlky, historický cirkus, gastronomickou zónu s místními vánočními specialitami a nechybí ani obrovské ruské kolo, které láká ke svezení a vychutnání si pohledu na osvětlené město z ptačí perspektivy. Kdo by odolal?

Adventní trhAdventní trh

A co si můžete na barcelonských vánočních trzích pořídit? Samozřejmě tu nechybí tradiční vánoční zboží, na které jsme zvyklí z našich končin. Místní si tu kupují vánoční stromečky a dekorace. My si můžeme odsud odvézt nějakou tu vánoční ozdůbku nebo betlém. Je to krásný a trošku netradiční suvenýr, který vám každý rok o Vánocích bude připomínat vaši návštěvu předvánoční Barcelony. A možná si z toho uděláte tradici. Každý rok navštívíte nějaký adventní trh a přivezete si nějakou maličkost na vánoční stromeček nebo do betlému a ta vám ty dálky bude připomínat. A jestli sháníte nějaký dárek pro své blízké, tak si tu také určitě něco vyberete. Místní umělečtí řemeslníci tu nabízejí spoustu svých rukodělných výrobků. A nesmím zapomenout ani na vánoční cukroví. Právě tady můžete ochutnat tradiční místní sladkosti.

Kakací polínkaKakací polínka

Vánoční trhy jsou také místem, kde se můžete seznámit s místními vánočními tradicemi a zvyklostmi. Katalánské tradice jsou opravdu hodně zvláštní! Možná mi nebudete věřit, ale většina z nich je spojena s „kakáním“, což neznalé návštěvníky celkem překvapí. Katalánské děti milují kakací polínko, které má nožičky, typickou katalánskou čepičku a bývá přikryté dekou. Děti si ho odnesou domů, před Vánocemi ho vykrmují, aby bylo „plné“, a o Vánocích do něj bouchají klacíkem a nutí ho, aby se vykakalo. Nakonec se polínko „vykaká“, ale nečekejte nic strašného, tohle vánoční polínko totiž kaká dobroty a malé dárečky. Na větší dárky si místní děti musí počkat až do 6. ledna, dárky tady totiž nenosí Ježíšek, ale Tři králové.

Kakající mužíčekKakající mužíček

Dalším překvapením jsou četné stánky s figurkou kadícího mužíčka v typickém katalánském oděvu, s bílou košilí, tmavými kalhotami a červenou čapkou na hlavě. Opravdu je to chlap, který má stažené kalhoty a hnědou hroudu pod holým zadkem! Tahle postavička nesmí chybět v žádném katalánském betlému (dokonce ani v těch historických). Z pochopitelných důvodů se většinou umisťuje někam na skryté místo. Děti dokonce soutěží, kdo ho dřív v betlému objeví (pro vás jsem také tuhle soutěž připravila na FB Jsem pod vlivem cest, kde si můžete svého kadícího mužíčka v  betlému najít). Když si tuhle postavičku dáte do betlému, přinese vám to příští rok štěstí! Inu, jiný kraj, jiný mrav. Každopádně já bych to nepodceňovala a raději jsem si také jednoho pořídila. Jistota je jistota!

Sant Pau fasáda v době adventuSant Pau fasáda v době adventu

Tohle a možná ještě mnohem víc zažijete, když navštívíte Barcelonu o adventu s naším novým zájezdem Adventní Barcelona + VÁNOČNÍ HRA SVĚTEL SANT PAU.

„Bon Nadal“ (Krásné vánoce)!

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!

Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024