Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

NOVINKA: Poznávejte krásy historické Sevilly s příchutí sherry a tónů flamenca!

Autor: Markéta Petrlíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 26. 10. 2022 | Přečteno: 752x
Téma: Fotoreportáž, Španělsko, Andalusie

Kdykoliv mám chvilku mezi zájezdy, chystám pro vás novinky na příští sezónu. Chci mít esa v rukávu, až se mě zase na letišti při loučení zeptáte: „A kam spolu pojedeme příště?“ Se specialistkou Renčou z Radynacestu.cz jsme připravily několik „španělských“ novinek pro fajnšmekry a mezi nimi i pětidenní výpravu za Tím nejlepším ze Sevilly. Přináším vám z ní fotoreportáž, abyste věděli, do čeho (se mnou) jdete.

SevillaSevilla

Nádherné hlavní město autonomní oblasti Andalusie. No uznejte, že na něj budeme potřebovat víc času, než ho jen profrčet při nějaké okružní cestě. Sevilla si plným právem zaslouží plnohodnotný zájezd.

Soy SevillaSoy Sevilla

Hrdé město, hrdý slogan: Hola mundo, soy Sevilla (Ahoj světe, já jsem Sevilla).

Španělské náměstíŠpanělské náměstí

Honosné stavby, úžasná zákoutí, velkorysá náměstí… Ano, to je Sevilla. Zavedu vás na úchvatné Španělské náměstí s typickou místní architekturou, vodními plochami, kde se budete moci projet na lodičce a obdivovat neskutečné „azulejos“ (vysvětlím na dalším obrázku).

Andaluské azulejosAndaluské azulejos

Tak tohle jsou andaluské azulejos neboli kachlíky. Sevilla je nejvyhlášenější výrobce takovýchto dlaždiček, které zdobí celé Španělsko. A tady toto náměstí je taková výkladní skříň jednak celého Španělska a jednak právě těch kachlíků. Z kachlíků zde ztvárnili obrazy jednotlivých provincií (a že jich má Španělsko více než 50!) a jejich nejvýznamnější historické okamžiky. Bude fuška je všechny obejít a pokochat se tou nádherou, ale rozhodně to stojí za to.

Lokální bílo-okrová architekturaLokální bílo-okrová architektura

Další typické sevillské zákoutí a konečně kousek stínu. Lokální bílo-okrová architektura a výhled na Giraldu, která v průběhu staletí měnila svůj účel použití. Původně minaret, později zvonice, a dnes především nádherná vyhlídka s dechberoucími panoramaty.

Věž GiraldaVěž Giralda

Na vrcholku věže Giralda se pyšní kolos „Vítězná víra“ na důkaz porážky muslimů. A abyste si ho mohli prohlédnout pěkně zblízka, jeho kopie trůní před katedrálou. Je to vlastně korouhvička. A právě od ní má věž své jméno, giralda znamená ve španělštině korouhev.

Věž GiraldaVěž Giralda

A tady ji máme v celé své kráse, koupající se v prudkém sevillském slunci.

Výhled z věže GiraldaVýhled z věže Giralda

Je to nádherná vyhlídka. A nebojte, nahoru nemusíte šlapat po schodech. Je tam rampa, aby muezzin, který v arabských časech ohlašoval modlitby, mohl nahoru vyjet pohodlně na koni.

Výhled z věže GiraldaVýhled z věže Giralda

A ještě vám ten výšlap budou zpříjemňovat ty avizované dechberoucí výhledy skrz krásně zdobená arabská okna.

Výhled z věže GiraldaVýhled z věže Giralda

Čím budete výš, tím budou výhledy zajímavější. To je myslím dobrá motivace pro trochu námahy.

Výhled z věže GiraldaVýhled z věže Giralda

Za každým rohem vás budou čekat další a další… Pro milovníky vyhlídek (jako jsem já) je to úplná extáze!!!

Zvony na věži GiraldaZvony na věži Giralda

Až se nakonec ocitnete až úplně nahoře pod majestátními zvony.

Výhled z vrcholu věže GiraldaVýhled z vrcholu věže Giralda

Z té výšky si teprve uvědomíte, jak je místní katedrála obrovská! Aby také ne, vždyť je to největší španělská gotická katedrála a zároveň jedna z největších na světě!

Sevillská katedrálaSevillská katedrála

Budete mít co dělat, aby se vám vůbec vlezla celá do záběru.

Interiér Sevillské katedrályInteriér Sevillské katedrály

Sevillská katedrála je majestátní zvenčí i zevnitř.

Interiér Sevillské katedrályInteriér Sevillské katedrály

Hlavní oltář byl vyroben z více než 2 tun zlata a jistojistě vás ohromí.

Interiér Sevillské katedrályInteriér Sevillské katedrály

Uvnitř katedrály nesmíte minout hrobku Kryštofa Kolumba (pokud je to tedy on). Nesměl být v katedrále pohřben, a přesto tam je. Jak je to možné? Díky šalamounskému řešení: Králové nejvýznamnějších španělských království nesou jeho rakev na ramenou, takže fakticky pohřben vlastně není!

Interiér Sevillské katedrályInteriér Sevillské katedrály

A nezapomeňte občas zvednout hlavu. I pohledy vzhůru rozhodně stojí za to.

Neslyšné sevillské tramvajeNeslyšné sevillské tramvaje

A na své si přijdou i nadšenci techniky. Jezdí tady zajímavé tramvaje. Jsou na baterky, aby dráty nerušily pohled na katedrálu. Tramvaj přijede do zastávky, vysune tykadla a nabije se na další štreku. Takhle jednoduché to je. Ale v ulicích si na ně dávejte pozor! Jezdí naprosto neslyšně a místo cinkání, aby na sebe upozornily, používají zvuk připomínající odbíjející zvony, proto vás to může zmást!

Královský palác Real AlcázarKrálovský palác Real Alcázar

Další atrakcí, kterou nesmíme v Seville vynechat, je královský palác Real Alcázar. Nádherné interiéry v mudéjarském slohu, překrásné zahrady poskytující stín a chvilku klidu.

Povoz s koňmi ke kocháníPovoz s koňmi ke kochání

Když si budete chtít odpočinout a přitom se kochat, tady v Seville to není problém, pronajmete si kočár s koňmi a projedete si město jako páni.

Lavičky zvou k odpočinkuLavičky zvou k odpočinku

Nebo si můžete najít lavičku ve stinném parku. Je jich tu několik a všechny jsou krásné.

V parku...V parku...

A narazíte zde i na takovéto stoleté obry!

Fabrika na tabákFabrika na tabák

Prohlédnout si můžeme i největší španělskou renesanční industriální stavbu – fabriku na tabák, kam Prosper Mérimée umístil svůj slavný příběh o Carmen. Kuřáci mohou poděkovat právě této fabrice, díky které se tabák rozšířil po Evropě.

Palác San TelmoPalác San Telmo

Další obrovská a nádherná stavba. Tentokrát palác San Telmo. Nejdříve tu sídlila šlechtická rodina stejného jména, pak námořní škola a dnes andaluská vláda. Je to také místo, kde se často demonstruje, ať už za cokoliv.

Zlatá věžZlatá věž

Na břehu řeky Guadalquivir trůní Zlatá věž (Torre del Oro), dnes už ji sice nepokrývají kachličky ve zlatavých odstínech, ale i tak se tu dobře vyjímá. Původně chránila vstup do města od řeky, ale také si tu dával svá milostná dostaveníčka sevillský král Pedro. Dnes láká spíš milovníky námořní historie, protože skrývá malé muzeum.

Řeka GuadalquivirŘeka Guadalquivir

Řeka Guadalquivir nabízí i jiné atrakce. Můžeme se svézt lodí a obdivovat krásy města z vodní hladiny. Mimo jiné se třeba dozvíme, kam vlastně plují lodě ze známé písničky „Plují lodě do Triany…“

Zrající banányZrající banány

O krásné historické budovy tady v Seville opravdu není nouze. A někde v zahradách dokonce právě dozrávají banány. Jen se natáhnout přes plot…

Čekají nás i gastrotoulkyČekají nás i gastrotoulky

K objevování města patří bezpochyby i mé oblíbené gastrotoulky. Můžeme začít hned za katedrálou a dát si sklenku vína a oblíbené tapas.

Nesmí chybět sangriaNesmí chybět sangria

Nebo je libo raději pěkně vychlazenou sangrii na klidném stinném náměstí? Proč ne!

JerezJerez

Uděláme si výlet i do nedalekého Jerezu, kde si dáme do nosu: ochutnáme pravé sherry, protože tento lahodný alkoholický nápoj pochází právě odsud, z městečka Jerez de la Frontera.

JerezJerez

Já jsem se sem letos dostala jen na skok a až po setmění, ale my budeme mít na objevování katedrály a jiných krás celý den.

Náměstí JerezuNáměstí Jerezu

Hlavní náměstí Jerezu, kde to žije ve dne v noci a kde můžete pokračovat v ochutnávce sherry, kterému zde říkají prostě Víno z Jerezu (Vino de Jerez).

Jak vidíte, je na co se těšit. Vydejme se objevovat To nejlepší ze Sevilly + ANTICKÁ ITALICA + VINNÉ SKLEPY JEREZ DE LA FRONTERA spolu! Zavedu vás do míst, která jsem sama prošla, aby nás cokoliv mohlo překvapit jen příjemně. Esa v rukávu stále mám, dokonce v obou! Poplujeme po Velké řece, okoštujeme sherry ve vinných sklepech, zhlédneme flamenco představení... Už se na vás a naši sevillskou výpravu těším!

Poznávejte svět, poznávejte sebe.

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024