Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z ITÁLIE: Úplně jsme zapomněli, že nějaký virus existuje. Benátky jsou nej! říká Kristýna

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 24. 7. 2020 | Přečteno: 1054x

Kristýna, naše, tedy spíše vaše, poradkyně k zájezdům, se před pár dny vrátila z Itálie. Proč vyrazila na dovolenou zrovna tam? Naplánované Slovinsko jí jako Ostravačce bylo zapovězeno a tak se na poslední chvíli s přáteli rozhodli pro cestu po Itálii. Jak to aktuálně vypadá v zemi, která patří k nejzasaženějším v Evropě? Je třeba se cestování bát nebo je to naopak příležitost? Vše najdete v rozhovoru níže. 

Kristýna před kouzelným zámkem Miramare nedaleko italského TerstuKristýna před kouzelným zámkem Miramare nedaleko italského Terstu

1. Minulý týden jsi byla v Itálii. Jaké to bylo moct vyjet zase za hranice?

Byl to super pocit a chvíli jsme ani nemohli věřit, že nám to doopravdy vyšlo. Původně jsme totiž měli namířeno do Slovinska, ale bohužel pro občany Moravskoslezského kraje, kterými jsme, bylo Slovinsko zapovězeno.

Na poslední chvíli jsme tak byli nuceni změnit plán a do posledního dne jsme v podstatě nevěděli, kam pojedeme, a zda náhodou nevejdou v platnost další omezení pro náš kraj.

Římský amfiteátr Verona Arena a na Itálii velmi klidné uliceŘímský amfiteátr Verona Arena a na Itálii velmi klidné ulice

2. Přibliž nám, kam přesně jste se vydali a co jste všechno viděli?

První den jsme strávili v Grazu, to byla naše zastávka – jelikož jsem byla jediný řidič a nechtěla jsem hned jet více než 6 hodin v kuse. Pak následovalo město ze Shakespearovy hry Romeo a Julie – Verona na severu Itálie. Odtud jsme se vydali na jeden celodenní výlet k Lago di Garda, kde jsme navštívili poloostrov Sirmione, a v samotné Veroně jsme pak zavítali ke slavnému Juliinu balkonu. 

Po třech dnech ve Veroně jsme se vydali do Rimini, kde jsme byli následující 4 dny. Trochu jsme se obávali davů turistů, tak, jak to známe z fotek, ale na proslulé dlouhé pláži s několika tisíci slunečníky bylo dost místa. Popravdě, místa bylo víc než dost – pláže jsou tu rozdělené dle hotelů a na té naší mohlo být všehovšudy kolem dvaceti lidí. I v Rimini jsme navštívili historické centrum, nejvíce se nám líbil asi Tiberiův most a jeho okolí.

Po Rimini následoval přesun do Marghery, která se nachází asi 17 minut autem od Benátek. Do Benátek jsme pak jeli městskou dopravou. Benátky byly asi nejkrásnější z navštívených měst. V pátek odpoledne byly uličky skoro prázdné, v sobotu pak turistů přibylo. Viděli jsme náměstí Svatého Marka, samotnou baziliku zevnitř, ale ne, protože v ní zrovna probíhaly opravy. 

No a poslední zastávka byla v přístavním městě Terst, kde jsme viděli zámek Miramare a náměstí Jednoty Itálie, které je známé tím, že zde měl roku 1938 projev Benito Mussolini.

Nejvíc se Kristýně líbilo v Benátkách, které měli v uvozovkách jen pro sebeNejvíc se Kristýně líbilo v Benátkách, které měli v uvozovkách jen pro sebe

3. Probíhalo vše normálně? Narazili jste na nějaké problémy? Něco tě překvapilo?

V Rakousku žádná zvláštní opatření nebyla, roušky povinné nebyly, a to ani ve vnitřních prostorách. Snídaně probíhala tak, že jsme přišli do jídelny a místo klasických švédských stolů nám jídlo, které bylo na výběr, nabírala obsluha. Taktéž to bylo i v Itálii – člověk přišel, ukázal si, co vše na talíř chce, a šel si pochutnat na snídani. 

V Itálii pak bylo nutné roušky nosit ve veřejných prostorách a při styku s jinými lidmi. Roušky však povinné nebyly na pláži a během konzumace v restauraci. Abych pravdu řekla, na roušky jsem si v posledních měsících zvykla a nepřišlo mi to jako překážka, naopak jsem byla ráda, že i ostatní roušky mají a chráníme se tak navzájem.

Všude v obchodech byly dezinfekce a jednorázové rukavice. K mému překvapení i na všech veřejných toaletách a v umývárnách byly k dispozici dezinfekce a mýdla. A proč říkám k mému překvapení? V ČR je totiž bohužel běžné, že mýdla a dezinfekce se doplní jen ráno a odpoledne už musíte spoléhat na dezinfekci sbalenou v tašce, takže v tomto jsou Italové trošku popředu.

Asi nejvtipnější ale byla historka, kdy jsme před vstupem do restaurace v Sirmione byli zastaveni, číšník nám všem změřil teplotu a pak nás s úsměvem vpustil dovnitř. Možná to zní zvláštně, ale my jsme měli dobrý pocit, že to kontrolují a my se v bezpečí najíme. A protože je to Itálie – tak navíc skvěle najíme.

Co se týče celkového dojmu, tahle dovolená se skoro v ničem nelišila od ostatních, na kterých jsem byla – užili jsme si to naplno jako každý jiný rok, a navíc jsme měli příležitost vidět a v klidu si vychutnat jinak turisticky vytížená místa.

Městská pláž Barcola v Terstu v podvečerMěstská pláž Barcola v Terstu v podvečer

5. Kdybys měla něco na celé tvé cestě po Itálii vyzdvihnout, co by to bylo? 

Co bych vyzdvihla nejvíc, je asi přístup Italů – i přes fakt, že byli dlouhou dobu v domácí karanténě, zachovali si vstřícnost a úsměv na rtech. Pak také čistotu italských měst, zejména pak Benátek, o kterých se říká, že jsou špinavé a smrdí. My je zastihli uklizené, čisté a bez zápachu, stejně jako další navštívená místa.

Těch věcí je mnoho. Celá Itálie mě naprosto uchvátila (byla jsem tam poprvé) a určitě se tam ještě mnohokrát vrátím.

Bazilika sv. MarkaBazilika sv. Marka

6. Jaký je tvůj osobní názor – máme se bát cestovat? 

Určitě bych se toho nebála, naopak, my si v Itálii odpočinuli od každodenního sledování médií a počinů našich politiků, které jsou někdy úsměvné. Úplně jsme zapomněli, že nějaký virus existuje. Navíc místní lidé jsou teď za turisty vděční, nikde se nemusíte mačkat, máte dost času udělat si fotky památek a mohla bych pokračovat, těch výhod je teď opravdu dost, a kdo se vydá do zahraničí, určitě toho nebude litovat :-)

Samozřejmě je nutné dbát na hygienu, co nejčastěji si umývat ruce, hlavně pak před jídlem. Ale myslím, že tyto věci nejsou nikomu nové, a že jsme tyto návyky měli i před koronavirovou pandemií.

Prázdná pláž v RiminiPrázdná pláž v Rimini

S CK Radynacestu.cz můžete do Itálie vyrazit třeba už za pár dní. Vyberte si z několika možných termínů zájezdů do Itálie s nadšenými průvodci a podívejte se na místa, kam se běžně nemáte šanci dostat kvůli davům turistů, i na taková, která cestovatelům zůstávají skryta…

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024