Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

PTÁTE SE: Jak pojmout stravování na zájezdu? Aneb „Barcelona gastronomická“ s průvodkyní Markétou Petrlíkovou

Autor: Markéta Petrlíková, Radynacestu.cz | Vydáno: 24. 9. 2021 | Přečteno: 1392x
Téma: Ptáte se, Fotoreportáž

Jedna z otázek, na kterou se často ptáte ještě před cestou, je: Kde a co budeme jíst? Při mé poslední výpravě do Barcelony jsem si proto řekla, že by nebylo špatné zdokumentovat naše typické stravování během zájezdu. Poznávací cesty totiž nejsou jen o honbě za zážitky a za památkami, ale i o objevování místních gurmánských specialit, posezení se skvělým drinkem a ideálně i s úžasnou vyhlídkou. Zkrátka Barcelonu je třeba vychutnávat všemi smysly!

Katalánská snídaněKatalánská snídaně

Snídaně v hotelu. Ubytování máme se snídaní, takže tato část jídelníčku je vyřešena. A protože Katalánci jsou patrioti, najdete ve snídaňovém menu řadu místních specialit, které si můžete vychutnat hned po ránu.

Tržnice na La RambleTržnice na La Ramble

Během dne to chce spíš něco menšího. Ideální řešení: slavná barcelonská tržnice La Boquería. Nachází se uprostřed nejznámějšího barcelonského bulváru La Rambla, takže to budete mít téměř vždy po ruce.

Šunka v kornoutu? Proč ne!Šunka v kornoutu? Proč ne!

Na tržnici najdete opravdu nepřeberné množství chutí. Oblíbené je například rychlé občerstvení ve formě kornoutu („cono“), v tomto stánku se sušenou šunkou Jamón Serrano.

Mořské plody netradičněMořské plody netradičně

A v tomhle stánku mají pro změnu kornouty s mořskými plody.

Vybere si každýVybere si každý

I obyčejné hranolky mohou mít mnoho podob.

Čerstvé, barevné a hlavně dobré ovoce na trhuČerstvé, barevné a hlavně dobré ovoce na trhu

A když máte chuť na ovoce, je opravdu z čeho vybírat…

 Bary mají atmosféruBary mají atmosféru

Tržnice je plná malých barů, kde si můžete dát něco dobrého, když už vás bolí nohy a potřebujete si chvilku odpočinout.

Posezení v centruPosezení v centru

Samozřejmě si můžete dát něco dobrého i přímo na Ramble. Je to úžasné, chvilku se zastavit a jen tak pozorovat tu nepřetržitou „řeku“ lidí, proudící po tomto slavném bulváru.

Piknik u KolumbaPiknik u Kolumba

Můj tajný tip, jak pojmout svačinu netradičně, je udělat si „piknik u Kolumba“. Když si chcete odpočinout od davů turistů a chvilku se jen tak natáhnout, využijte malý park na konci Rambly, u sochy Kryštofa Kolumba, kupte si něco dobrého, roztáhněte tam šátek na trávník a piknik může začít! Nevěříte? Vyzkoušejte to, fakt je to super!!!

Olivy na sto způsobůOlivy na sto způsobů

Můžete si dát třeba olivy. Nejsou jen černé a zelené. Mají neuvěřitelné množství barev, chutí a vůní. O olivách bych vydržela vyprávět hodiny, budu se jim muset věnovat v nějaké další reportáži...

 Kavárnička s nádechem historieKavárnička s nádechem historie

Určitě by to chtělo zakončit oběd kávou. Tu si můžete vychutnat v místních „cafeterías“, které jsou na každém kroku. Zde je kavárna přímo v historické modernistické budově.

Káva na úrovniKáva na úrovni

Nebo raději dáte přednost kávě v pohodlných křesílkách s výhledem na rušnou třídu Paseo de Gracia?

Sladkosti s turónem v čeleSladkosti s turónem v čele

Co se týče sladkostí, mám pro vás tři skvělé tipy, jak stylově zahnat chuť na sladké! Rychlá první pomoc, ale i dobrý tip na sladký suvenýr z Barcelony je vyzkoušet typickou místní sladkou pochoutku zvanou „turón“, obdobu našeho tureckého medu, který zde nabízejí v mnoha příchutích. Abyste nekupovali „zajíce v pytli“, vše samozřejmě můžete nejdříve ochutnat!

Stylová cukrárna EscribàStylová cukrárna Escribà

Druhá (opět stylová) možnost je navštívit cukrárnu Escribà – nejstarší podnik tohoto druhu na Ramble s neuvěřitelnými zákusky. To fakt musíte ochutnat! Kdo má rád sladké, neodolá!

Pusinky jinakPusinky jinak

Luxusní zákusky lákají k ochutnání. Tak který to bude? Dáte si roztomilou ovečku, netradiční cheesecake nebo proslavené „Llavi“? (V překladu z katalánštiny rty, jak jistě poznáte z tvaru zákusku.)

Nejlepší churros v Barceloně mají v La Granja de la PallaresaNejlepší churros v Barceloně mají v La Granja de la Pallaresa

A poslední doporučení ohledně místních tradičních sladkostí: Určitě si dejte „churros“ (čti čuros)! A když churros, tak s horkou čokoládou a v jedné z nejvyhlášenějších „churrerías“ ve městě – La Granja de la Pallaresa, v zapadlé uličce kousek od Rambly.

Bez churros by to nešloBez churros by to nešlo

Vypadá to možná trochu divně, ale chutná to božsky! Co na tom, že je to kalorická bomba.

Ochutnejte je!Ochutnejte je!

Vždycky tu mají kopec čerstvě připravených churros, které čekají právě na vás!

Kavárna na kopci MontjüicKavárna na kopci Montjüic

Během dne se můžete zastavit na lahodnou sangrii, orosený půllitr piva nebo jiné osvěžení. Ideální je vybrat bar s vyhlídkou, aby bylo na co se dívat! Tady na kopci Montjüic máte celou Barcelonu jako na dlani.

Občerstvit se a hurá dolů lanovkouObčerstvit se a hurá dolů lanovkou

Jen o pár metrů dál je další bar s vyhlídkou, tentokrát na přístav a na lanovku. Až si dáte něco dobrého, můžete se touhle lanovkou svézt přímo na pláž a zakončit prohlídku koupáním v moři.

Když na tapas, tak do Tapa TapaKdyž na tapas, tak do Tapa Tapa

Když se den chýlí k večeru, je třeba vybrat restauraci, kde si dáte skvělou večeři a vychutnáte si závěr dne. Když je dobrá parta, zorganizujeme společnou večeři, seznámíme se s místní gastronomií a ještě si užijeme legraci. Většinou chodíme do restaurace TapaTapa, kde ochutnáme další místní fenomén – tapas.

Jídelní lístek i s návodemJídelní lístek i s návodem

Nejen že tu mají velký výběr tapas, ale velkou výhodou je, že jídelní lístek mají „obrázkový“ a přímo na prostírání, což vám výrazně usnadní výběr.

Sangria, orosené pivo a tapas = barcelonská pohodaSangria, orosené pivo a tapas = barcelonská pohoda

Den s gastronomickými toulkami Barcelonou je u konce a mně už zbývá jen popřát vám „Bon profit!“ (katalánsky „Dobrou chuť“) a na viděnou na některém z příštích zájezdů do Barcelony!

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe!
Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024