Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

TANABATA: Japonský svátek zamilovaných hvězd, kdy se lidem plní ta nejtajnější přání

Autor: Barbora Žižková, Radynacestu.cz | Vydáno: 21. 8. 2023 | Přečteno: 584x
Téma: Japonsko, NEOBARA

Romantický svátek Tanabata se v Japonsku slaví 7.7. a zahrnuje velkolepou výzdobu ulic, které se rozsvítí barvami díky papírovým dekoracím různých tvarů, jež se třepotají ve vzduchu. Dřív se věřilo, že čím výš dekorace visí, tím výše dosáhne přání ke hvězdám. Proto se často věší i na střechy.

Papírové dekoracePapírové dekorace

Tento svátek mi lehce připomíná ten náš český První máj. Stavění májky, polibek pod třešní,  zamilované páry... Jo, to by šlo! Jenže, jak už asi víte, v Japonsku je jiné prostě všechno, a tak i tenhle svátek je tak specifický, že asi na světě nemá obdoby. 

Rozhodla jsem se navštívit Tanabatu, jak svátku říkají, kus od Tokia, ve městě Hiracuka. Městečko, kde se jinak nic moc neděje, je touhle kratochvílí známé. Společně s kamarádkou jsme se vydaly do ulic. Každá ulice byla trochu jinak dekorována, ale ze všech, i těch nejmenších uliček, se mi zatajoval dech.

Byla jsem na Tanabatě poprvé a krásně nám vyšlo počasí. Na programu byly i tance v ulicích v tradičních oděvech a nesměl chybět ani street food. Tento svátek si nejvíc užívají děti a zamilované páry, ale průvodu se nejčastěji zúčastňují starší lidé, kteří drží tradici pro další generace.

Tanec TanabataTanec Tanabata

1 z 5 nej festvalů v zemi vznikl díky legendě

Tanabata je velmi živý, barevný letní svátek, také známý jako svátek hvězd či bambusů. Společně se známým svátkem dívek a chlapců patří do skupiny svátků nazvaných Gosekku, společně tvoří 5 nejdůležitějších svátků starověkého císařského dvoru a jejich oslavy se zachovaly dodnes.

Se svátkem Tanabata je spojena stará legenda o nebeské princezně Orihime a jejím maželovi Hikobošim. Oba představují hvězdy noční oblohy. Orihime hvězdu Vega a Hikoboši hvězdu Altair.

Pro jejich velkou zamilovanost oba po svatbě zapomněli na některé své povinnosti a otec Orihime, nebeský vládce Tantei, za trest pár rozdělil mléčnou dráhou a oba tak skončili daleko od sebe.

Po mnoha slzách Orihime uprosila otce, a ten oběma nakonec dovolil, že se mohou vídat vždy sedmý den sedmého měsíce. Na hvězdné mapě jsou právě v tento den Vega a Altair sobě nejblíže.

Když mělo ale poprvé ke shledání dojít, manželé zjistili, že nemohou překročit širokou řeku, která je oddělovala. Na pomoc jim přeletěly straky, které spojením svých křídel vytvořily most, po němž Orihime řeku přešla.

Pokud v den Tanabaty prší, říká se, že straky nemohly přiletět manželům na pomoc opět řeku překročit, a déšť jsou slzy stesku princezny Orihime.

Svátek Tanabata je tedy i svátkem nadějí na vyplnění nejskrytějších přání. Lidé píší na barevné lístečky tanzaku svá přání a ty je třepotáním ve větru vynáší k nebesům.

Lidé píší na barevné lístečky tanzaku svá přáníLidé píší na barevné lístečky tanzaku svá přání

Třepotající se dekorace ve větru. Co znamenají? 

Nanacu kazari jsou bohaté dekorace různých tvarů, které zdobí ulice a nebe festivalu, a dokonce každá z nich má svůj skrytý význam. Níže si popíšeme pár z nich.

  • Větrný potok – fukinagaši

Koule a mnoho barevných proužků z papíru k ní připojené se těší velké popularitě. Tyto dekorace slouží k přání zlepšování se ve tkaní a šití. Jedná se o papírové znázornění pěti barevných nití, které se v minulosti provlékaly dlouhou jehlou.

  • Kuzokago

Tato dekorace se používá jako symbol čistoty a šetrnosti. Používá se také k uchování papírových útržků z výroby dekorací z festivalu. Na Tanabatě se pak často prodávají a mnoho lidí si tak touto dekorací dekoruje své obydlí.

  • Ami

Plastové nebo papírové dekorace připomínající rybářskou síť. Používá se k modlitbě za velký úlovek ryb.

Nicméně na festivalu můžete vidět spousty dalších papírových dekorací různých tvarů. Například oblíbené celebrity a sportovci či pohádky nebo filmy mohou mít vlastní papírový design vyvěšený mezi ulicemi.

Bohaté dekorace, které zdobí ulice a nebe festivaluBohaté dekorace, které zdobí ulice a nebe festivalu

Od barevného papírku až ke splněnému přání

Jedním z hlavních zvyků Tanabaty je napsat své přání na „tanzaku“. Barevný papírový proužek se pověsí na bambusovou větev.

Tanzaku přichází v pěti barvách: červená, modrá, žlutá, bílá a černá. Tyto barvy vycházejí z pěti elementů starověké Číny.

Těmito prvky jsou dřevo, oheň, země, kov a voda. Černá je často nahrazena fialovou, protože barva je často spojována se smůlou či smrtí.

Každá barva má jiný význam, a když svoje přání spojíte s onou barvou, je větší možnost, že se přání vyplní:

  • Modré tanzaku

Modrá je barva klidu a důvěry a je vhodná pro lidi, kteří se chtějí zdokonalovat v řemeslech či umění a práci.

  • Žluté tanzaku

Žlutá představuje přátelství a je vhodné pro přání týkající se lidských vztahů. Může vám také pomoci v podnikání a úspěchu.

  •  Bílé tanzaku

Bílý papírek je vhodný pro nová předsevzetí. 

  • Černé (nebo fialové) tanzaku

Tyto barvy vám pomohou ve vědomostech a akademických postupech a učení.

Stále častěji ale můžete vidět papírky dalších různých barev, které přesně nedodržují tento postup. Jde spíše o to, napsat jednoduché přáníčko na kus papírku a užít si to jako součást festivalu.

Barevné papírové proužky tanzakuBarevné papírové proužky tanzaku

A jak to mají jinde? Nakoukněte!

Tanabata je krásný pestrý svátek, který se slaví v mnoha městech i svatyních. K nejznámějším patří již zmíněný Šonan Hiracuka Tanabata Festival či Tanabata v Tokiu v městské části Asakusa.

Vůbec největší festival můžete zažít ve městě Sendai o měsíc později, tedy ke konci prvního týdne v srpnu, no a nejoriginálnější a úplně jinak koncipované Nišio Tanabata aneb Světelné plující zámky vás čekají v Akitě, kde v noci proplouvají městem obří lucerny ve tvaru japonských hradů. 

Tak se potkejme na druhém konci světa a zažijme něco podobného na některém ze zájezdů do Japonska

Hiratsuka festival a holky v yukatěHiratsuka festival a holky v yukatě

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024