Marocká kuchyně: Jaká je? Především zdravá a rozmanitá...

Katarína Maruškinová Katarína Maruškinová, Průvodce Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 6977x

Marocká kuchyně je především zdravá a rozmanitá

Jaká je marocká kuchyně? Je především zdravá a spojuje v sobě prvky středozemní, berberské, španělské a francouzské kuchyně. Dá se říci, že každá země a kultura, která na území Maroka pronikla, tu zanechala své stopy v podobě jídla nebo chutě. 

Berberské stravování

Marocký kuskus patří k nejznámějším pokrmům místní kuchyněMarocký kuskus patří k nejznámějším pokrmům místní kuchyně

Berbeři, původní obyvatelé Maroka, jsou typičtí svou láskou k zelenině, která se na celém území Maroka pěstuje. Pravé a tradiční berberské jedlo je kuskus, který se podává v téměř každé marocké rodině v pátek, po příchodů mužů ze společné modlitby v mešitě.

Ačkoliv kuskus může být s hovězím nebo kuřecím masem, ten pravý se nazývá couscous sept legumes, což znamená kuskus sedmí druhů zeleniny – nad párou připravený kuskus je tak podáván s do měkka uvařenou mrkví, cuketou, lilkem, kedlubnou, tykví, cizrnou a paprikou. Proč právě sedm druhů zeleniny? Tato tradice patrně pochází ze židovské marocké komunity, kde je sedmička šťastným číslem. 

Pokud se kuskus podává s masem, nezřídka je dozdobeno praženými mandlemi a taky tfayou – karamelizovanou cibulí smíchanou s rozinkami

Rezervace zájezdu je jednoduchá a přehledná. Víte přesně, co si objednáváte. Myslíme na každý detail.

Když se řekne tadžín

Tadžín je speciální nádoba na vaření marockých jídelTadžín je speciální nádoba na vaření marockých jídel

Pod slovem tadžín si můžeme představit dvě věci – jednak je to termín označující tradiční nádobí z vypalované hlíny, ve kterém se připravuje a podává téměř jakékoliv marocké jídlo. Tadžín je také označení pro jídlo, které se skládá z kousků masa, doplněné zeleninou. Můžeme se tak setkat s tadžínem kuřecím, který se podává s vařenou zeleninou nebo s citronem a olivami. U hovězího tadžínu jsou zase jako příloha sušené švěstky a oříšky. 

Stopy španělské Andalusie

Marocká pastillaMarocká pastilla

Ty nalezneme například v typické feské pastille. Pastilla je sladké pečivo z listového těsta, plněné kuřecím nebo rybím masem a posypané cukrem a skořicí. Pro vegetariány je tady bezmasá podoba pastilly plněné vajíčkem. Pastilla je velice podobné saharské pizze – madfouně, která se připravuje na marockém jihu

Když chcete něco malého

Marocká polévka haríraMarocká polévka haríra

Marocká polévka haríra ze zeleniny a cizrny vás zahřeje a také zasytí. Během postního měsíce Ramadán se podává se sladkým pečivem šebakia a datlemi, které vytváří zajímavý kontrast k její kořeněné chuti. V letních měsících zase dobře padne pochoutka s francouzským názvem Sadade Varié, z nadrobno nakrájených kousků zeleniny a rýže uprostřed talíře.

Marocký salát naopak pozůstáva ze směsi rajčat, cibule, vajíčka s olivou jako dekorací. Podává se také jako předjídlo. 

 

Katarína Maruškinová

Katarína MaruškinováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/marocka-kuchyne/



NOVÝ E-BOOK
PLNÝ CHUTI!

Co ochutnat na cestách?
Gastro rady, tipy
a recepty z celého světa..

Přihlašte se do Newsletteru a cestujte výhodně!