Jaká je marocká kuchyně? Je především zdravá a spojuje v sobě prvky středozemní, berberské, španělské a francouzské kuchyně. Dá se říci, že každá země a kultura, která na území Maroka pronikla, tu zanechala své stopy v podobě jídla nebo chutě.
Berberské stravování
Marocký kuskus patří k nejznámějším pokrmům místní kuchyně
Berbeři, původní obyvatelé Maroka, jsou typičtí svou láskou k zelenině, která se na celém území Maroka pěstuje. Pravé a tradiční berberské jedlo je kuskus, který se podává v téměř každé marocké rodině v pátek, po příchodů mužů ze společné modlitby v mešitě.
Ačkoliv kuskus může být s hovězím nebo kuřecím masem, ten pravý se nazývá couscous sept legumes, což znamená kuskus sedmí druhů zeleniny – nad párou připravený kuskus je tak podáván s do měkka uvařenou mrkví, cuketou, lilkem, kedlubnou, tykví, cizrnou a paprikou. Proč právě sedm druhů zeleniny? Tato tradice patrně pochází ze židovské marocké komunity, kde je sedmička šťastným číslem.
Pokud se kuskus podává s masem, nezřídka je dozdobeno praženými mandlemi a taky tfayou – karamelizovanou cibulí smíchanou s rozinkami.
Když se řekne tadžín
Tadžín je speciální nádoba na vaření marockých jídel
Pod slovem tadžín si můžeme představit dvě věci – jednak je to termín označující tradiční nádobí z vypalované hlíny, ve kterém se připravuje a podává téměř jakékoliv marocké jídlo. Tadžín je také označení pro jídlo, které se skládá z kousků masa, doplněné zeleninou. Můžeme se tak setkat s tadžínem kuřecím, který se podává s vařenou zeleninou nebo s citronem a olivami. U hovězího tadžínu jsou zase jako příloha sušené švěstky a oříšky.
Stopy španělské Andalusie
Ty nalezneme například v typické feské pastille. Pastilla je sladké pečivo z listového těsta, plněné kuřecím nebo rybím masem a posypané cukrem a skořicí. Pro vegetariány je tady bezmasá podoba pastilly plněné vajíčkem. Pastilla je velice podobné saharské pizze – madfouně, která se připravuje na marockém jihu.
Když chcete něco malého
Marocká polévka haríra ze zeleniny a cizrny vás zahřeje a také zasytí. Během postního měsíce Ramadán se podává se sladkým pečivem šebakia a datlemi, které vytváří zajímavý kontrast k její kořeněné chuti. V letních měsících zase dobře padne pochoutka s francouzským názvem Sadade Varié, z nadrobno nakrájených kousků zeleniny a rýže uprostřed talíře.
Marocký salát naopak pozůstáva ze směsi rajčat, cibule, vajíčka s olivou jako dekorací. Podává se také jako předjídlo.