Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z ATHÉN: Ceny šly dolů. Letošní dovolené v Řecku budou neopakovatelné, hlásí Češka

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 29. 6. 2020 | Přečteno: 1342x

Řecko se otevřelo a vypadá to, že spousta Čechů zamíří právě tam. „Pulzující Athény se uklidnily. Najednou byly bez aut, turistů a smogového oparu. Tak konzervativní země jako je Řecko se částečně zdigitalizovala,“ popisuje v rozhovoru pro Radynacestu.cz studentka Kristýna. Turisticky oblíbené místo se během pár dnů proměnilo. Některé změny si, jako výhodu pro cestovatele, ponechalo dodnes – nízké ceny, soukromí i vděčnost za každou objednávku...

Kristýna Spáčilová v centru dění - AthénáchKristýna Spáčilová v centru dění - Athénách

Kde a jak dlouho žiješ a co v zemi děláš?

Jsem v Athénách momentálně už rok na studiích novořecké filologie a minulou sezonu jsem pracovala v cestovním ruchu pro největší CK na českém trhu.

Byla jsi tady už od propuknutí pandemie?

Ano.

Jak to probíhalo?

Z počátku tu bylo pár nakažených, zrušily se oficiálně karnevaly, to se moc Řeky netolerovalo a spousta lidí vtipkovala na téma koronaviru, ale pak vlivem restrikcí i v ostatních zemích a stoupání počtu nakažených Řecko vydalo protikoronavirová opatření, a mnohem tvrdší.

Je potřeba si uvědomit, že populace Řecka je spolu s tou italskou jedna z nejstarších v Evropě. Proto zhruba měsíc bylo asi pět důvodů, pro které jsme mohli jít ven, kdy jsme byli povinni nosit u sebe čestné prohlášení o důvodu opuštění bytu či jsme se předem museli dovolovat pomocí SMS, zda můžeme byt opustit.

Všechno kromě supermarketů se zavřelo. Nejhorší bylo však zavření kostelů. To nesli Řekové opravdu špatně, především protože nemohli oslavovat Velikonoce, jakožto největší křesťanský svátek.

Pulzující Athény se uklidnily. Najednou byly bez aut, turistů a smogového oparu. Tak konzervativní země jako je Řecko se částečně zdigitalizovala.

Dnes už můžeme chodit svobodně ven a jak říká pan premiér Mitsotakis „jako vítězové“. A nakonec ani s těmi Velikonocemi to nebylo tak hrozné, protože se kostely otevřely na Nanebevstoupení Páně, což je pro pravoslaví skoro takové „malé opakování Velikonoc“. Samozřejmě s bezpečnými rozestupy.

Jak se ti změnil život?

Ze začátku jsem měla dost času na sport, ale potom se přidaly různé povinnosti. I ostatní lidé se podle mě začali věnovat sobě, sportu, duchovnu a popřípadě studiu. Nic jiného se vlastně dělat nedalo.

V obchodech byly vždy veškeré potraviny dostupné, v tom se nic nezměnilo. Turismus tvoří významný segment ekonomiky. Samotná karanténa nebyla tak zdrcující, neboť velká část řeckých pracovníků v letním cestovním ruchu má každoročně nárok na podporu během zimy, problém je ta nejistota, jestli práce bude a kolik si během sezóny místní vydělají, neboť lze očekávat, že i provize budou nižší, protože část turistů ze Západu asi nepřijede.

Můj soused je manažer luxusního hotelového komplexu na ostrovech a v druhé polovině června sám stále neví, kdy se hotel otevře, to nemluvím o zaměstnancích pod ním. Tady v Athénách je zatím jen pár turistů.

Byli jsme navštívit Panathénajský stadion a tenhle antický skvost jsme měli úplně (!!!) pro sebe. Ceny letěly také dolů. Třeba čtyřicetiminutová jízda taxíkem mě vyšla na 12 eur, zatímco jindy bych za ni zaplatila zhruba 30–40 eur a taxikář byl ještě velmi vděčný za kšeft.

Jsou nějaká opatření, která tady trvají dodnes?

Všude jsou od začátku k dispozici dezinfekce. V současné době není uplatňováno mnoho restriktivních opatření, která by měla dopad na návštěvníky Athén. Použití roušky však začalo být povinné pro veřejnost ve zdravotnických zařízeních, veškerých hromadných dopravních prostředcích a v prostorách letiště, v taxi a výtahu, jakož i v obchodních domech a centrech.

I díky teplému počasí teď většina restaurací funguje v rámci zahrádek. Obsluha však nosí ústní roušky. V některých restauracích se dá sedět uvnitř, jinde naopak obsluha žádá zákazníky, aby využili venkovní posezení. Smí se sedět po maximálně šesti lidech u jednoho stolu, nejedná-li se o rodinu. Otevírací doba restaurací a barů se nijak v zásadě nezměnila.

Zásadní změny nejsou ani u památek pod širým nebem, jako je Akropole, která se na vás těší od osmi do dvaceti hodin. Vnitřní muzea otevřela až 15. 6., apeluje se na dodržování bezpečnostních odstupů a některá muzea jako například Muzeum Byzance (8–20h; nikoliv jak je na webu) vyžadují nošení ústní roušky, k dispozici jsou ale u vstupu.

V hotelech a na organizovaných plážích měří klientům teploty bezdotykovým teploměrem. Při mé návštěvě jedné z pláží jsem podepisovala souhlas s kontaktováním mé osoby v případě zpětného zjištění přítomnosti COVID-19 u jednoho z klientů, bylo nás tam však lidově řečeno pět a půl.

Jak obvykle trávili svůj volný čas místní a jak ho tráví teď? Vidíš nějaké rozdíly?

Plnými doušky si Athény užívají místní, na to dříve nebyl čas. Lidé se rychle vrátili k bonvivantskému způsobu života, podniky praskají ve švech, přesto v každém podniku jsou opravdu vděční za každou návštěvu. Akorát kostely se staly útočištěm pouze mladších generací, protože majorita starší generace ještě opatrně vyčkává doma.

A jak je na tom turismus v lokalitě, kde žiješ?

Turisté zatím moc nejsou, většina turistů přijela z jiné části Řecka. Letos se bude sázet i na kartu religiozního turismu. Nicméně pro turisty v Athénách bude mít letošní léto spoustu pozitiv. Není tu draho. Řecko, jako málokterá země ve Středozemí, ba i světa, se dokázalo vyhnout černým scénářům během pandemické vlny.

Pozitivní také je, že se posílily spoje MHD a bulvár Vasilisis Olgas se změnil v pěší zónu s červeným kobercem – skoro jako v Hollywoodu. 

Pokud vás začne nudit metropole s městskými plážemi a termálním jezerem, ostrovy jsou na dosah, nejbližší ostrov se nachází pouhých pět minut lodí. Lodní lístky není třeba kupovat s předstihem.

Myslíš si, že je cestování do této lokality bezpečné?

Myslím, že je to tu bezpečné, protože Řecko bylo pod velmi přísnou karanténou ve srovnání třeba i s Českou republikou a řecká vláda podnikala systematické a razantní kroky. Z těchto důvodů si myslím, že by se lidé neměli bát vyrazit do zdejších destinací, neboť letošní dovolené v Řecku budou neopakovatelné.

Rozhodnete-li se zavítat do Řecka ještě letos a poznat jeho neopakovatelnou atmosféru, zabruste na naše zájezdy pro cestovatele do Athén nebo do jednoho z nejkrásnějších měst světa, Soluně

Pro větší přehled o tom, kam už je a není možné cestovat, navštivte interaktivní mapu, kterou pro vás specialistky na zájezdy denně aktualizují.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024