Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z BRITÁNIE: Cítili jsme se bezpečněji než doma, říká průvodkyně Magda Jurczygová

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 25. 8. 2020 | Přečteno: 1079x

Naprostá euforie, dobrá nálada, spousta mimořádných zážitků a nových míst, na která běžně není čas ani energie... Takový byl v krátkosti zájezd To nejlepší z Londýna + BRIGHTON + KŘÍDOVÉ ÚTESY, kam jsme o víkendu vyslali průvodkyni Magdu, která počtem nalétaných kilometrů obvykle láme rekordy. Jak letošní ztráty dohání, a hlavně jak to v Anglii pro cestovatele vypadá? Na co se máme připravit a jak si pořídit spokojený úsměv na tváři, s jakým se Magda vrátila? 

Magdaléna Jurczygová (dole uprostřed) s partou cestovatelů plná euforie konečně zase v LondýněMagdaléna Jurczygová (dole uprostřed) s partou cestovatelů plná euforie konečně zase v Londýně

1. Je to sotva pár hodin, co ses vrátila z Anglie. Byla to tvoje první cesta do zahraničí od února, kdy vypukla pandemie? 

Přiznám se, že ne. Sledovala jsem vývoj situace v různých zemích, a jakmile to bylo možné, navštívila jsem sousední Slovensko a na začátku července jsem procestovala jih Francie. Ovšem Anglie je pro mě prvním zájezdem s klienty. Dodržuji bezpečnostní pravidla, nosím roušku a vychutnávám si destinace bez turistů.

2. Jaké to bylo, moct znovu vyrazit po takové době, a navíc mít na starost skupinku cestovatelů? Pokud víme, patříš mezi naše největší rekordmany co do počtu letů ročně. 

Když jsem slavila s našimi cestovateli příchod nového roku v New Yorku, říkala jsem si, jak krásný cestovatelský rok mě opět čeká. Od ledna jsem zvládla navštívit Floridu, Bahamy, New York, ale třeba i Thajsko či Emiráty. Plány byly obrovské: od překonání rekordu až po vytvoření nové destinace pro naše cestovatele. No a pak to přišlo…

Uvědomila jsem si, jak moc mi cestování chybělo. Jak mi chybělo vidět úsměv na tvářích lidí. Znovu je provést mými oblíbenými místy… To, co jsem cítila uvnitř, ten příliv štěstí, když jsem se potkala s našimi cestovateli na letišti, nedokáží žádná slova popsat.

London Eye z poloprázdné lodiLondon Eye z poloprázdné lodi

3. Zkus nám trochu popsat, jak probíhal odlet, přílet a tranzit na hotel, jestli bylo něco jinak, než bývá obvyklé. 

Roušku jsme museli mít na letišti i v letadle, dodržovat rozestupy. Nicméně, na letišti bylo málo turistů a cestujících, takže ty rozestupy byly zcela přirozené.

Na parkovišti nás čekal autobus, který nás zavezl do hotelu v Londýně. I v samotném hotelu platila povinnost nosit roušku. Všude byly nalepené transparenty, abychom dodržovali bezpečnou vzdálenost.

V této době doporučuji nebrat si moc hotovosti, jelikož se platí hlavně kartou. V muzeích a dalších památkách mají okruhy vedené jedním směrem. Musíte mít časovou rezervaci i na ta místa, která jsou pro turisty zdarma. Všude mají k dispozici dezinfekci a v obchodech se nedá zkoušet oblečení.

Cestovatelé, se kterými jsem v Londýně byla, by vám sami potvrdili, že rouška nebyla pro nás vůbec překážkou. Ani jsme ji nevnímali. Co jsme ale vnímali, byl ten klid. 

Já sama jsem si užívala pohled na Tower Bridge z lavičky, místa, které je za normálních okolností plné turistů. A teď jsem tam byla sama. Kolem mě nikdo. A ten pohled… Jezdím do Londýna už asi 15 let a najednou se mi ukázala krása města tak, jak ji neznám.

Za patnáct let Magda nezažila Londýn tak příjemně poklidnýZa patnáct let Magda nezažila Londýn tak příjemně poklidný

4. Co jste v Británii stihli vidět a poznat? Máš nějaký speciální zážitek? 

Stihli jsme toho opravdu hodně. Klasický okruh plus navíc další krásná místa. Jelikož byl Londýn téměř bez turistů, šlo nám všechno rychleji.

V sobotu jsme se vydali na výlet do přímořského letoviska Brighton a navštívili jsme také známé Křídové útesy. Na útesech nám docela foukalo a nás chytla, už ani nevím, jak to vzniklo, nepřekonatelná potřeba se smát.

V typické anglické hospůdce jsme si pochutnali na anglické kuchyni a vůbec, těch zážitků bylo prostě mnoho. Každý den byl něčím výjimečný.

Na Křídových útesech nám kapku foukaloNa Křídových útesech nám kapku foukalo

5. Změnila se Anglie od tvé poslední návštěvy? A pokud ano, tak v čem? 

Změnila. Je bez turistů a zdlouhavých front u památek! V podstatě jsem se připravovala na tento zájezd předem, zjišťovala jsem informace. Byla jsem pak velmi překvapená, jak hladce vše probíhalo. Vše, co znám, fungovalo, jak mělo. Ale samozřejmě mnohé podniky mají ještě zavřeno, život se i tady pomalu probouzí.

Před příjezdem doporučuji si zarezervovat vstupy a zjistit, zda místa, která chcete navštívit, jsou skutečně otevřena. Když tohle uděláte, užijete si teď Británii naprosto dokonale a bez davů. 

Přímořský BrightonPřímořský Brighton

6. Cítili jste se v bezpečí? Nebo panovaly spíš obavy?

S ostatními jsme se shodli, že se cítíme velmi dobře, a hlavně bezpečně. Ve Velké Británii byli všichni velmi disciplinovaní. Řekla bych, že více, než jsou lidé u nás.

Rouška byla samozřejmost. Lidé dodržovali automaticky rozestupy. Ale nejvíc se mi líbilo, jak v muzeích a památkách řešili prohlídky – udělali jednosměrné okruhy. Návštěvníci tak prošli doopravdy všechny části (dříve se často stávalo, že něco vynechali, protože se v muzeu nemohli zorientovat). 

Platí povinnost nosit roušku v hromadné dopravěPlatí povinnost nosit roušku v hromadné dopravě

7. Co bys poradila lidem, kteří váhají, jestli v téhle době vůbec mají cestovat? 

Pokud budou cestovatelé dodržovat základní pravidla, cestujte! V čem je to jiné, než jet metrem nebo tramvají do práce, vidět se se spolupracovníky, jet nazpět, pak jet autobusem na nákup a o víkendu ještě někam na výlet? 

Já si klidně vezmu roušku, budu si mýt ruce častěji a dodržovat rozestup, jen ať mohu objevovat krásy jak naší země, tak i jiných destinací. Je to na každém z nás. 

Je potřeba sledovat aktuální vývoj v jednotlivých zemích a podle toho přizpůsobit naše cesty, ale rozhodně nemusíme být zavřeni doma. 

Se skupinkou na Trafalgar squareSe skupinkou na Trafalgar square

8. Kam nás pozveš příště? 

Sleduji aktuální dění u nás i ve světě. V některých destinacích, kde provázím, hlavně v těch exotických, tak tam to bude ještě chvíli trvat, než bude situace bezpečná. Některé státy ještě neotevřely své hranice. Jsou ale země, kde je možné vyrazit již teď a objevovat.

O podzimních prázdninách, se doufám, opět potkám s nadšenými cestovateli v Londýně, ale tentokrát se vydáme po stopách Harryho Pottera :) Tam už máme vyprodáno. Na stejný zájezd, jen navíc ještě s návštěvou Oxfordu, jedeme také v únoru. Takže vás tedy zvu na To nejlepší z Londýna + HARRY POTTER + OXFORD

Všechny nadcházející zájezdy se mnou pak najdete na mém profilu. Těším se na vás na cestách! 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024