Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

AKTUÁLNĚ Z ŘÍMA: Je z něj nepřeplněné, zelené a stále stejně atraktivní město!

Autor: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 22. 6. 2020 | Přečteno: 1891x

Renata Nikola žije v Římě dlouhá léta. Průvodcuje, překládá, vyučuje italštinu. Pandemie s její prací zamávala, ale s Italy, mezi něž se dnes hrdě řadí, nikoliv. Je to pozitivní národ, který turisty opět vítá s otevřenou náručí. Více on-line, ve větším klidu a bez front.

Renata aktuálně z ŘímaRenata aktuálně z Říma

Kde a jak dlouho žiješ a čím se v zemi živíš?

Žiji a pracuji trvale v Římě. Jsem národní autorizovaná průvodkyně v Itálii a specializuji se právě na Řím, provincii Lazio a jih Itálie, především na SicíliiV letních měsících spolupracuji dlouhodobě s jednou českou CK jako pobytová delegátka a průvodkyně zájezdů na Sicílii, Sardínii a do Kalábrie.

V průběhu roku kromě průvodcování v Římě, což je má hlavní pracovní činnost, pracuji u římského soudu jako tlumočnice a překladatelka slovanských jazyků. V minulosti jsem ale třeba i koordinovala svatby a dodnes ráda tlumočím svatební obřady. No a teď učím on-line italštinu pro Centrum vzdělávání v Praze, které mi nabídlo spolupráci.

Byla jsi tady už od propuknutí pandemie? Jak vše probíhalo?

V době pandemie jsem byla v Římě, kde mám trvalý pobyt. Do Česka jezdím už jen dvakrát ročně, když není hlavní turistická sezóna. Italská vláda se rozhodla na základě dramatické situace na severu země zahájit karanténu v celé zemi, aby se zabránilo šíření epidemie a také ze solidarity k nejvíce postiženému severu země.

První projevy se objevily 30. ledna 2020, kdy dva turisté z Číny byli pozitivně testováni tady v Římě. Propuknutí infekce COVID-19 bylo následně zjištěno 20. února 16 potvrzenými případy v Lombardii, v Codognu v provincii Lodi. Od té chvíli Itálie velmi přesně monitoruje situaci ve své zemi a informuje občany. 

Pokud jde o opatření na zastavení infekce, Itálie byla první evropskou zemí, která pozastavila všechny přímé lety do a z Číny. Jakmile bylo objeveno první ohnisko nákazy, byla zahájena karanténa 11 obcí v severní Itálii, v Lombardii a Benátsku.

Všichni jsme zůstali téměř tři měsíce doma, kromě zaměstnanců nemocnic a dobrovolných organizací.

Prázdné metro v ŘíměPrázdné metro v Římě

Jsou nějaká opatření, která v Itálii trvají dodnes? 

Od 18. května jsme se mohli začít volně pohybovat po městě. Město Řím je a bylo i v tomto období nezvykle prázdné. Důvod je jasný – chybí turisté, žáci a studenti, kteří měli on-line výuku. Od 8. června jim pak začaly letní prázdniny.

Od 3. 6. už můžeme volně cestovat mezi jednotlivými regiony. V Římě je otevřena většina památek. Díky absenci turistů jsou ale interiéry muzeí nezvykle prázdné. Je to škoda, protože se všechna oblíbená místa připravila na příchod návštěvníků. Vše je perfektně a jasně označeno. I cizinec podle obrázků pochopí pokyny u vchodu do památek.

Vstupenky se objednávají on-line na daný čas, nehrozí vyšší počet návštěvníků, než je povolen. Například v galerii Borghese je to 80 osob na jednu prohlídku. Ve Vatikánských muzeích probíhají prohlídky ve skupinách pro 10 osob. Koloseem může projít 600 lidí (běžně jsou to 3000). Jsou také jinak organizovány vstupy a východy z objektů.

Město je maximálně připraveno na pozvolný návrat turistů. MHD je čistá a několikrát denně udržovaná. V současné době prázdná. Mnoho Italů vyjelo z Říma na své apartmány k moři také kvůli začátku prázdnin. Život se pomalu vrací k normálu, Řím je ale jiný. Menší obchody a bary mají stále zavřeno, mění se různá omezení v dopravě, otevírací doby v obchodech apod. MHD funguje velmi dobře, mnoho Italů přesto jezdí auty, a tak je cestování velmi pohodlné pro případné turisty.

Jak se ti změnil život v době pandemie?

Život se změnil nám všem, sociální izolace, ztráta zaměstnání a obavy z budoucnosti v zemi, kterou živí z 80 % turismus se podepsal na každém z nás. Ztratila se na neurčito jiskra v oku všem, na druhou stranu, jsme (ano, už se mezi Italy počítám) pozitivní národ, který zažil mnoho katastrof, nevzdává se a již mnohokrát vstal z popela. Italové jsou velmi stmeleni i díky této situaci.

Tráví svůj volný čas místní jinak než dřív? Vidíš nějaké rozdíly?

Většinu volného času trávíme především venku, v parcích, u jezer, u moře… Uvědomujeme si, jak nás příroda, moře a slunce nabíjí novou energií. Aktivní trávení volného času před kovidem a dnes je v podstatě stejné. Jen je nutné dodržovat pravidla a preventivní opatření.

Večerní KoloseumVečerní Koloseum

Myslíš si, že je Itálie v tuto chvíli bezpečnou destinací? 

Itálie je v tuto chvíli bezpečná země. Kalábrie nemá jediný případ nákazy kovidem, podobně je na tom Sardínie a Sicílie. Italové mají stále na paměti, že je nutné dodržovat opatření, nesmí ale nijak nesnížit kvalitu dovolené lidem, kteří sem přicestují a pouze napomůžou k prevenci. 

Výhodou prvních skupin, které se do Itálie s průvodcem vydají, bude vidět novou tvář metropole, nepřeplněné, zelené a stále stejně atraktivní město. Je to pro nás místní občany skutečně neuvěřitelný obraz v historii, který se snad nebude opakovat v této podobě.

 

První zájezd do Říma s koupáním u moře, na který se můžete těšit s CK Radynacestu.cz, se uskuteční už 30. 7. 2020. Ostatní aktuální zájezdy do Itálie najdete na webu. 

Současné možnosti cestování po Evropě a s nimi spojená omezení pro vás takřka denně doplňujeme na interaktivní mapě dostupných zemí. Na cestovanou! 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024