Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Obávaná Neapol a po citronech vonící zážitky na Capri aneb Prázdniny po italsku

Autor: Hana Teichmannová a Jitka Bajtková, Radynacestu.cz | Vydáno: 30. 8. 2019 | Přečteno: 2290x
Téma: Fotoreportáž, Neapol

Řím už jsme docela znaly, Benátky máme v paměti ještě z dětství, ale o jihu Itálie a jeho krásách i záludnostech jsme dosud jen slýchaly. Od průvodkyně Barbory jsme si nechávaly vyprávět, jak je Kampánie docela jiným světem, a nechaly se zlákat k zájezdu do Neapole. Odměnou nám bylo nejen mafiánskou historií prorostlé město, ale i snový výstup na Vesuv a dovolenkování na Capri, právem přezdívaném „ostrov sladké zahálky“. 

Neapol z výšky nás překvapilaNeapol z výšky nás překvapila
Samotný přílet na letiště, nacházející se téměř v centru města, je obrovský zážitek. Pozorujeme zvrásněnou krajinu Neapolského zálivu s dominantní sopkou Vesuv, kterou nelze přehlédnout. Za povšimnutí ale stojí i hustá zástavba města, kdy budovy od sebe dělí jen uzoučké uličky...

Pizza MargheritaPizza Margherita
Po krátké zastávce na hotelu, který se nachází nedaleko náměstí Garibaldi, má celá skupina našich cestovatelů opravdu velký hlad. Naštěstí je tady s námi průvodkyně Barča, která bez váhání ví, kam jít. Naše požadavky jsou jednoduché: chutně, tradičně a velkou porci, prosím.

Svérázná kuchyně s poletující obsluhou, do které nás průvodkyně zavedla, na nás zprvu působí rozpačitě. Avšak poté, co nám na stole přistane tradiční pizza Margherita, už nikdo nemá pochyby, že právě tady ochutnáváme pravou Neapol. Pizza splnila naše požadavky. Byla chutná, připravená z tradičních a čerstvých surovin a v neposlední řadě se málem nevešla na talíř!

Galerie UmbertaGalerie Umberta
Po obědě se vydáváme prozkoumat město. Doprava, doleva, doleva a zase doprava, uličky působí jako labyrint, neradi bychom se tady ztratili. Nikdo však nepochybuje o orientačním smyslu Barči, která město zná velice dobře z doby, kdy tady studovala. Docházíme až ke galerii Umberta I. inspirované původní galerií v Milánu. Impozantní podívaná. 

Hlavní náměstí v NeapoliHlavní náměstí v Neapoli

Zastavujeme také u první budovy opery v Evropě – divadla San Carlo. Naproti divadlu se nachází kavárna Gambrinus, doporučujeme zde vyzkoušet kávu a místní sladké pečivo, nebudete litovat. Speciality jako sfogliatella, babà nebo graffa (napoletana) nejen vypadají lákavě, ale i chutnají báječně. Dnešní den končíme nedaleko náměstí Plebiscito výhledem na moře, přilehlé ostrovy a na zítřejší cíl, sopku Vesuv.

Návštěva PompejíNávštěva Pompejí

Dneska nás čeká přejezd transferem do Pompejí. Cestu nám průvodkyně krátí vyprávěním a historickými fakty, které popisují výbuch sopky v roce 79. Představa katastrofické události a výhled na mohutný vulkán vzbuzují emoce ještě před samotnou návštěvou Pompejí.

Rozsáhlý areál UNESCO, který byl díky sopečnému prachu zakonzervován, nabízí pohled na život před téměř 2000 lety. Mezi nejznámější místa patří Amfiteátr, místní lázně nebo Fórum, centrum tehdejšího dění.

Cesta na VesuvCesta na Vesuv

Po dopolední plném historických zajímavostí se přesouváme autobusem na Vesuv. Z výšky 1232 m n. m. se nám naskýtá kouzelný výhled, i když počasí nám úplně nepřeje. Máme celý Neapolský záliv včetně ostrovů Capri a Ischia jako na dlani.

Po krátké procházce kolem kráteru sestupujeme zpátky k autobusu. Cesta na vrchol a zpět není náročná, nahoru se jde zhruba 30 minut. Každý, kdo má chuť, odhodlání a pohodlné boty, vycházku s nadšením absolvuje. Doteď nám zní v uších slova jedné naší úžasné cestovatelky (70 let), která na vrcholku Vesuvu tiše řekla směrem ke svému muži: „Tak teď se mi splnil sen.“ 

Na vrcholu Vesuvu těsně před deštěmNa vrcholu Vesuvu těsně před deštěm

Počasí se kazí a my se vracíme na prohlídku večerní Neapole. Restaurace praskají ve švech, ulice jsou provoněny místními specialitami a nálada místních, ale i zdejších turistů je opravdu veselá.

Ostrov CapriOstrov Capri

Hurá na trajekt! Vyjíždíme brzy ráno, kdy většina města ještě spí a má to své kouzlo. Opouštíme přístav a slunce se teprve začíná paprsky opírat o hladinu. Cesta netrvá dlouho, a hlavně posledních 20 minut jízdy uteče jako voda. Všichni se seskupujeme na přídi lodě a vychutnáváme si první pohledy na nádherný ostrov Capri.

Barevné domečky posazené v kopcích malebného ostrova jsou rájem pro turisty a movité lidi. Ne jedna slavná italská, ale i zahraniční celebrita má své letní sídlo právě tady na ostrově.

Ochutnávka limoncellaOchutnávka limoncella
Dopoledne se procházíme ještě ospalými uličkami části ostrova zvané Anacapri, do které nás zavezl místní minibus. I přesto, že je teprve dopoledne, zastavujeme na ochutnávku místní speciality limoncello. Tradičnímu citronovému likéru nikdo neodolá a všichni ochutnáváme (někteří i opakovaně:D) a většina z nás kupuje malé lahvičky limoncella jako suvenýr. 

Jeden z nejkrásnějších zážitků  – jízda lanovkou na ostrově CapriJeden z nejkrásnějších zážitků – jízda lanovkou na ostrově Capri
Velkým zážitkem pro nás je jízda jednosedačkovou lanovkou na nejvyšší kopec ostrova Monte Solaro, odkud je nádherný výhled na celý ostrov. Dá se zde vyjít i po svých, ale my volíme jednodušší a rozhodně zábavnější variantu. 

Nádherné Augustovy zahradyNádherné Augustovy zahrady
Dubnové počasí je ideální pro návštěvu Augustových zahrad. Pestrobarevné záhony, místní sochy a dechberoucí výhled na moře a skalní útvary stojí opravdu za to.

Voňavé nádobky s parfémy u obchůdku CarthusiaVoňavé nádobky s parfémy u obchůdku Carthusia

Po cestě k těmto zahradám zastavujeme u autentického obchůdku s parfémy Carthusia. Komponenty v těchto parfémech pocházejí především z prostředí ostrova. Ženská část zájezdu neodolává a přičichává snad ke každému vzorku, naopak pánská část osazenstva netrpělivě vyčkává venku.

Ostrov sladké zahálkyOstrov sladké zahálky
Na závěr si užíváme poslední chvilky na ostrově, někteří s kávičkou, jiní zase s místní výbornou ledovou tříští ze zdejších citrusů. Všichni si však vychutnáváme poslední výhledy na tento ostrov a v duši doufáme, že se sem brzy vrátíme...

Chcete-li zažít atmosféru jihu Itálie a nespoutanou krásu Vesuvu jako my, nechte se vtáhnout do příběhů, které vypráví potemnělá Neapol či ostrov vonící po citronech. Nejlépe vám je podáme na některém z dalších zájezdů do Neapole

Zažijte Itálii s našimi průvodci. 

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024