Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Azorských ostrovů: Příroda jako balzám na duši na místě, kde se zastavil čas

Autor: Veronika Linhartová, Radynacestu.cz | Vydáno: 13. 10. 2023 | Přečteno: 660x
Téma: Fotoreportáž

Pohodlně se usaďte a nechte se unášet na vlnách klidu a pohody. Vydejte se s námi na poznávání něčeho nového, dosud jen málo prozkoumaného. Vítejte na místech, na nichž máte pocit, že se zastavil čas. Až zvláštní klid a ticho je společně s pohledem do čisté přírody skutečným balzámem na duši. Vítejte v ráji na zemi, vítejte na Azorských ostrovech

Naše skupinka s Ponta de Pico v zádechNaše skupinka s Ponta de Pico v zádech

Společně se nyní vypravíme na tři z nich – Faial, São Jorge a Pico. Ostrov Faial je nazýván také jako modrý ostrov, a to díky bohatě kvetoucím hortenziím. Společně se o tomto přesvědčujeme hned první den, kdy naše kroky vedou ke kráteru Caldeira a následně na trek kolem levády, která nabízí výhledy na severní pobřeží ostrova. 

Kráter CaldeiraKráter Caldeira

Následující den se vydáváme na trek po sopečkách. Z divoké zelené přírody se rázem ocitáme na místě, které připomíná měsíční krajinu. Řeč je o vulkánu Vulcao dos Capelinhos, který se vynořil z oceánu na západním pobřeží ostrova a nabízí úchvatný pohled na ostrov i oceán. Plni zážitků zakončujeme náš výlet na pikniku při západu slunce, kde máme možnost ochutnat speciality ze všech třech ostrovů, které v rámci našeho zájezdu navštívíme.

Na cestě ze sopečky s výhledem na Vulcao dos Capelinhos a majákNa cestě ze sopečky s výhledem na Vulcao dos Capelinhos a maják

Nenecháváme si ujít také prohlídku hlavního města Horta a výlet za pozorováním velryb, neboť ostrov Faial do roku 1981 prosperoval zejména lovem těchto velikánů. O četnosti výskytu velryb se přesvědčujeme na vlastní kůži, když strávíme čtyři hodiny na člunu a vidíme jednoho vorvaně obrovského (sperm whale) za druhým, a stejně tak skupinky delfínů plujících v těsné blízkosti našeho člunu.

Pozorování velrybPozorování velryb

Po celý pobyt na tomto ostrově máme navíc možnost relaxovat v lávových jezírkách, které máme jen pár krůčků od našeho ubytování. Zajímavostí je, že po západu slunce lze při pohybu ve vodě spatřit světélkující plankton.

Západ slunce u lávových jezírekZápad slunce u lávových jezírek

Trajektem se přesouváme na další ostrov São Jorge, přezdívaný též jako hnědý ostrov. Ten je charakteristický sopečkami s krátery připomínajícími golfové jamky. Procházkou stoupáme až na nejvyšší horu ostrova Pico da Esperança (1 053 m n. m.) a poté již sestupujeme zpět dolů k autobusu. Den zakončujeme koupáním v lávových jezírkách Faja do Ouvidor.

Sopečky na São Jorge pohledem z nejvyšší hory ostrovaSopečky na São Jorge pohledem z nejvyšší hory ostrova

Následující den nás čeká opravdu nevšední zážitek. Po hodinovém pěším klesání, kdy nás poprvé zdraví azorský déšť, který nás sice zaskočí, takže všichni rychle loví ve svých batůžcích pláštěnky, avšak jen co se do nich nasoukáme, přestává, se před námi objeví tajemný „podchod“ posetý plazícím se hroznovým vínem. Procházíme jím, až se před námi objeví kamenný dům zvaný Adega (pozn. vinařský dům).

Projdeme skrz chaloupku, po pár schodech dolů, a před námi se objevuje útulné posezení. Paní domácí se otáčí, začíná nosit místní speciality, které sama připravila, a my již nyní tušíme, že dnes bude pořádná hostina. Naše očekávání je naplněno a my se můžeme spokojeně vydat na zbývající část treku.

Hostina ve starém vinařském domuHostina ve starém vinařském domu

Naším dalším cílem je absolvovat nejkrásnější trek ostrova Caldeira do Santo Cristo. Mlha rozprostírající se všude kolem nás vytváří z okolního prostředí vskutku mystické místo. Sestupujeme níže, mlha se trhá a před námi se objevují výhledy na skaliska a oceán. Po cestě zastavujeme u vodopádu, ve kterém se osvěžujeme a pokračujeme dál až k pobřeží, kde usedáme v místní hospůdce a ochutnáváme perfektně připravené mořské plody na různé způsoby.

Caldeira do Santo Cristo v mlzeCaldeira do Santo Cristo v mlze

A nyní je čas přesunout se na náš poslední ostrov. Pokud máte pocit, že to nejkrásnější už jsme viděli, opak je pravdou. Připlouváme na ostrov Pico, který mne zcela uchvátil. Název „šedý ostrov“ je zde zcela odůvodněný, neboť každý náš krok vede po černé lávě.

Hned po připlutí vyrážíme na pobřeží, které je poseto vinohrady a kamennými domečky s červenými okny. Po této dechberoucí procházce navštěvujeme vulkanické centrum, v němž máme možnost dozvědět se více nejen o všech ostrovech, jejich vzniku a historii, ale také si skrze virtuální realitu na vlastní kůži vyzkoušet dvě nejsilnější zemětřesení na ostrovech. 

Pobřeží ostrova PicoPobřeží ostrova Pico

Další den má přijít to, na co jsme  všichni čekali. Výstup na nejvyšší horu Ponta de Pico (2 351 m). Kvůli výstraze bohužel není možné výstup absolvovat, a tak se vydáváme prozkoumat lávové jeskyně vulkanického původu Gruta das Torres. Odpoledne pak trávíme touláním se mezi vinohrady s výhledy na horu Pico, koupáním se v lávových jezírkách a den zakončujeme v místním vinném sklípku.

Vinohrady s výhledem na nejvyšší horu PortugalskaVinohrady s výhledem na nejvyšší horu Portugalska

Poslední den máme jet na cyklovýlet. Usoudili jsme, že ostrov pláče, protože odjíždíme, neboť ho celou noc i ráno sužuje velmi silný déšť, který neumožňuje cyklovýlet absolvovat. Nenecháváme se ale rozhodit a navštěvujeme místní muzeum velrybářství, kde se dozvídáme o historii rybolovu na ostrovech. Když po prohlídce vyjdeme ven, vypadá to, že počasí se možná přece jen umoudří, a tak nás transfer odváží na startovní místo cyklovýletu.

Po cestě jsme odměněni dalším zážitkem v podobě pozorování stáda krav, které nemá sebemenší zájem opustit silnici, a tak za ním pěknou dobu popojíždíme. Na startu dostáváme kolo a vyjíždíme, při stále ještě slabém dešti a mlze. Velkým překvapením pro nás je, když po chvíli začíná mlha i déšť ustupovat, slunce se prodírá ven a nám se tak otevírají překrásné výhledy. Ostrov nás odměňuje pěkným počasím i poslední den a všichni se shodujeme, že tento cyklovýlet je opravdovou sladkou tečkou za naším putováním. 

Výhledy na cyklovýletuVýhledy na cyklovýletu

A nyní už nezbývá než si sbalit kufr a naplněni zážitky se přesunout zpět na ostrov Faial, ze kterého odlétáme domů. A stejně tak, jako jsme se přivítali, tak se i loučíme v přístavu v Hortě v místním námořnickém baru při popíjení proslulého drinku Gin Tonic (Peter´s Gin do Mar – Licor de Maracujá je speciální gin s přídavkem Maracuji).

Na závěr je třeba neopomenout poděkovat naší průvodkyni Petře Bujokové, která nás provázela celým zájezdem, měla vše perfektně zorganizované a dodávala našim zážitkům úplně jiný rozměr. Večery s námi trávila vyprávěním o příhodách z různých míst světa a posezení zpříjemňovala hrou a zpěvem na kytaru, čímž náš pocit spokojenosti ještě více umocnila.

Loučení se v HortěLoučení se v Hortě

Zajeďte si pro neskutečně krásné zážitky z Azorských ostrovů i vy. Přímo Petra se na stejném zájezdu To nejlepší z Azorských ostrovů + KOUPÁNÍ V LÁVOVÝCH JEZÍRKÁCH na vás těší za necelý rok. Zájezdů na Azorské ostrovy ale najdete v nabídce Radynacestu.cz mnohem víc. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024